fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Kada vremenska prognoza pogreši – nastaje Osma zapovijed

Reditelj Dario Lonjak o filmu Osma zapovijed povodom Bašta Festa
Piše: Marija Milić

2. July 2022

Nakon što im je pre par godina netačna vremenska prognoza uništila dan snimanja spota, u istu ruku, poslužila je za prvu nit pri snimanju kratkog filma Osma zapoijved reditelja Darija Lonjaka. Ovaj satirični prsihološki triler uvlači nas u podrum starih trauma koje kulminiraju i otkrivaju se kako se film približava kraju. Netačna vremenska prognoza nekome može da uništi dan, a po junakinju iz filma mogla je biti kobna. Film sadrži i različite reference, a Dario nam govori da je Osma zapovijed deo serijala Deset Zapovijedi u kome se na zanimljiv način obrađuju Božije zapovesti, po uzoru na popularne serijale sa primesama apsurda, Black Mirror i Kieslowskog.

Neverovatne priče često nastanu spontano, a sa rediteljem Dariom Lonjakom razgovarali smo o tome kako je izgledao proces snimanja filma, zbog čega više voli duže forme i zašto ga montaža uvek usrećuje.

Kako je nastala ideja za film Osma zapovijed?

Dario: Do same ideje filma došao je scenarist Velimir Grgić, s kojim inače i produciram razne formate, nakon što nam je davne 2016. godine krivo prognozirana vremenska prognoza uništila dan snimanja video spota. Od tada pokušavamo nešto učiniti s tom idejom, koja je u jednom trenutku postala i dio serijala Deset zapovijedi – u kojem se u deset nastavaka obrađuju Božije zapovijedi, za kojeg smo dobili i potporu od države da razvijemo scenarije. Serijal je bio zamišljen kao kombinacija Black mirror-a i moderne verzije popularnog serijala od Kieslowskog, no na kraju je od svega toga ipak nastao samo jedan kratki film.

Dario Lonjak

Film asociran na čuvene crime dokumentarce, da li je to bila ispiracija/referenca?

S obzirom da se radi o popularnom revange podžanru, nije teško izvući niz referenci koje se skrivaju u samom filmu. Doduše, do sada nas još nitko nije usporedio sa crime dokumentarcima, koje inače redovito gledam, tako da mi se jako sviđa ova usporedba.

Osma Božija zapovest glasi „Ne reci lažna svjedočanstva!“ zašto si ovaj film povezao sa tim delom religijskog?

Laganje je sastavni dio života, bilo da se radi o manjim bezazlenim lažima ili onim većima, tako da nam se dovođenje do apsurda ove ljudske osobine pokazalo kao idealan poligon za maštu i kreaciju.

Koliko ti je bilo izazovno da crime žanr obradiš u kratkom metru?

Osobno nisam ljubitelj kraćih formi jer mi se ne sviđa to vremensko limitiranje filma, pogotovo kada se radi žanr koji ima svoje zakonitosti i za koje je potrebno vrijeme da se postigne određena atmosfera. No, s druge strane, u tome sam vidio i izazov.

Film sadrži i primese satire i jednim delom podseća na parodiju psiholoških triler filmova, zbog čega si povezao ove dve krajnosti?

Drago mi je da se iz filma iščitavaju suptilni elemnti sarkazma i parodije. Glavni glumac, Mladen Sovilj, nakon što je pročitao scenarij odmah ga je usporedio s filmovima Quentina Dupieux-a, što je meni bio veliki kompliment jer obožavam dotičnog redatelja, koji krajnje apsudrnim situacijama parodira ne samo pop kulturu i filmske klišeje, već i ljudske mane, odnose, odnos prema umjetnosti i niz drugih stvari, što je i nama bila nit vodilja. Osim toga, osobno jako volim miješanje i kombinaciju žanrova i volio bi u budućnosti još više istraživati taj dio.   

Enterijer je jako zanimljiv, radnja se odvija u podrumu kuće, a Mladen Sovilj, koji tumači lik Stanka obučen je u japanski kimono, šta je bila inspiracija, zašto baš referenca na azijsku kulturu?

I Velimir i ja smo veliki ljubitelji azijskog filma, Velimir je napisao i nekoliko knjiga posvećenih dalekom istoku, tako da nam je bilo gotovo nemoguće zaobići tu referencu. Dobar dio azijskog filma, pogotovo korejski val crime filmova, koji je ostavio veliki utjecaj na nas, lišen je nama „normalnih” filmskih zakonitosti. Teško je sve to iščitati iz našeg kratkog filma, ali težimo tome da se oslobodimo pravila i pričamo priče u onoj formi u kojoj će biti najzanimljivije, a ne najtočnije.

Kako si ti doživeo ceo proces rada, šta je bilo najizazovnije?

Sama produkcija je bila vrlo naporna jer smo u snimanje ušli na početku 8. mjeseca, kad su ljeto i vrućine na vrhuncu. Također, bilo je jako teško sastaviti ekipu, što zbog malog budžeta filma, ali i nedostupnosti ljudi, tako da sam, osim što sam bio redatelj i producent, bio i asistent režije samom sebi, tj. vodio sam snimanje. To je samo po sebi vrlo simptomatično jer asistent požuruje snimanje, dok redatelj želi još jednu repeticiju, a producent mu ne da jer nema više budžeta.

Šta tebe usrećuje kod rediteljske profesije?

Montaža me uvijek najviše veselila jer se tu konačno vidi rezultat truda i muke, ali u zadnje vrijeme pokušavam što više raditi i uživati u radu s glumcima. Mislim da u regiji imamo stvarno vrhunskih glumaca koji mogu ponuditi jako puno. Glumci Osme zapovijedi stvarno su dali maksimum i definitivno su najzaslužniji za kvalitetu filma.

Da li nam pripremaš nešto u narednom periodu?

Trenutno osim promocije Osme zapovijedi, promoviram i debitantski film Divljaci koji je imao i srpsku distribuciju, a što se tiče novih projekata, radim na dva dokumentarna filma za televiziju i pišem jednu krimi seriju.

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *