fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹

Ko štiti žene?

Smrt dvogodišnje devojčice, koji je ujedno i dvadeseti i peti slučaj femicida u Srbiji od početka godine nas još jednom podseća da institucije žmure na nasilje koje žene trpe

5. October 2022

,,Tragedija u Vršcu – otac ubio dvogodišnju kćerku, pa sebe’’ je 5. oktobra 2022. glavna vest dana. Do ubistva i samoubistva došlo je juče oko 14 časova kada je otac M.B, star 35 godina, u stanu u naselju najverovatnije ubio svoju dvogodišnju ćerku, a zatim izvršio samoubistvo, prenosi RTS. Centar za socijalni rad dozvolio je ocu da da viđa dete, iako se majka tome protivila. Kako se navodi, ubistvo je bila osveta majci zbog toga što ga je napustila.

Ipak, iako je u pitanju jasan čin ubistva, u većini medija ovaj slučaj okarakterisan je kao velika tragedija i nesreća u kojoj je otac ubio svojoj ćerkicu. Nikoga neće iznednaditi što mediji još jednom pokazuju svoju sklonost ka senzacionalizmu, tabloidizaciji i profitiranju na tuđoj nesreći, ipak bitno je napomenuti da se ovde ne radi ni o kakvoj tragediji već isključivo ubistvu. Godinama unazad svedočimo sličnim slučajevima o kojima mediji izveštavaju o nesrećama, koje to nisu, već svesni postupci nasilnika, koje ni jedan državni organ nije procesuirao ili radio na tome da se preduprede ovakvi događaji. Godinama žene ćute i trpe, a onda kada prijave nasilje ili se obrate za pomoć institucijama, one se prave lude. Ovo nije prvi slučaj u kom vidimo da Centar za socijalni rad ne radi svoj posao, da institucija koja bi trebalo da zaštiti žene i decu od nasilnika, okreće glavu i/ili donosi odluke na njihovu štetu – od  nesavesnog ponašanja samih radnika i radnica do neodgovornih odluka.

U različitim svedočenjima, koje su upravo ovim povodom, podelile žene na društvenim mrežama, uviđamo kako nije uvek slučaj da žene zlostavljanje nisu prijavile, već da su institucije svesno okrenule glavu. Nije neretka situacija da je nasilnik ugledan advokat, doktor, profesor, načelnik koji ima određenu reputaciju prijatelje i takozvana ,,leđa’’ koja ga štite od svega, pa i toga da bude procesuiran, ma koliko dokazi o njegovim zlodelima bili jaki i evidentni. ,,Nažalost ovakvi slučajevi rešavaju se u ludnici, mrtvačnici ili sudnici. Svakako za dete bude prekasno”, odgovori su koje ćete čuti od nadležnih kada prijavite nasilje. Barem je tako bilo u slučaju koji je na društvenim mrežama podelila jedna žena deleći svoje iskustvo sa nadlaženim organima.

Dvogodišnja devojčica je 25. slučaj femicida u Srbiji od početka ove godine. Centar za socijalni rad je bio upućen u očevo nasilničko ponašanje i pretnje, kako navodi ženska organizacija Femplatz. Ipak, neko ko ima određenu moć i nalazi se na odgovornoj državnoj funkciji, odlučio je kako je otac nasilnik ipak dovoljno podoban da dobije starateljstvo bez nadzora. Neko je bio dovoljno savestan da zatvori oči na svaku logičnu i zdravorazumsku odluku. Taj neko je već godinama i decenijama država koja svim svojim instrumentima uljljukava patrijarhat i ugnjetavanje žena.

Dvogodišnja devojčica je 25. žena ubijena u Srbiji od početka ove godine. Koliko je još potrebno da nas bude kako bi institucije počele da rade svoj posao? Kada će početi da snose odgovornost za svoje odluke? Kada će žene moći da se oslone na državne organe i time zaštite sebe i svoju porodicu? Kada će mediji uvideti da relativizovanje nasilja ne dovodi do rešenja, već odmaže i podstiče nasilničko ponašanje? Kada će oni koji su tu da nas štite zaista to i da učine? Sudeći po dosadašnjem ponašanju – tek onda kada postane zaista izrazito kasno. A čini se da je ovaj slučaj samo potvrdio da smo do te granice već uveliko došli.

Naslovna fotografija: BBC/Katarina Stevanović

Preporučeni tekstovi

Skrinšot: Želje

Skrinšot: Želje

U susret šestom rođendanu Oblakodera, zajedno zamišljamo rođendanske želje i osvrćemo se na prethodnu godinu!

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *