fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹

Kulturni sadržaji koje možete pratiti besplatno onlajn

U inat dosadi u izolaciji pronašli smo veliki broj besplatnih kulturnih sadržaja kojima možete obogatiti svoje slobodno vreme! Uživajte!

19. March 2020

U doba krize ljudi se dele na dve grupe – na one koji šire paniku i negativne emocije i na one koji šire toplinu i pozitivnost. Ovih dana pored velikog broja paničnih vesti i fake news-a (na primer današnja vest o gašenju pumpi), interenet su preplavile i brojne lepe i besplatne inicijative – mnoge kulturne ustanove i platforme rešile su da podele kulturne sadržaje u onlajn prostoru i to besplatno! Njihov doprinos borbi protiv dosade u izolaciji zaista možemo smatrati plemenitim delom. Mi smo rešili da ih skupimo na jedno mesto, kako biste mogli da se informišete šta vam je sve od kulturnog sadržaja dostupno ovih dana, kao i da izbegnete prekomernu količinu nepotrebnih i negativnih informacija. Prepostite se čitanju knjiga, virtuelnoj šetnji kroz muzeje, gledanju serija i slušanju radija. Uživajte!

Pozorište

1. Narodno pozorište u Beogradu

Narodno pozorište u Beogradu od juče je počelo sa emitovanjem svojih predstava putem interneta, a sinoć je u 21 sat održana premijera predstave ,,Bela kafa” koju  je publika mogla da gleda na sajtu Narodnog pozorišta. Premijera će biti dostupna 48 sati od emitovanja, tako da je možete pogledati i danas.

2. FIST Festival

Studenti Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu koji su organizovali ovogodišnji FIST festival pokazali su da su producenti dorasli zadatku. Na novonastalu krizu odgovorili su premeštanjem već isplaniranog festivala u virtuelni prostor i pokazali kako može da izgleda savremena umetnost u kriznim trenucima.

3. Brodvej 

Ne, Brodvej nije ponudio ljudima da besplatno gledaju predstave u doba korona virusa, već je u pitanju standardna platforma pozorišta BroadwayHD, na kojoj možete gledati pozorišne predstave besplatno – ali samo nedelju dana. Nakon toga morate plaćati mesečnu članarinu. Ipak, lepo je gledati predstave sa Brodveja, čak i ako je samo na nedelju dana.

Film

1. International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA)

Najveći svetski festival dokumentarnih fimova IDFA na svom sajtu nudi besplatno posetiocima 302 dokumentarca, objavljena između 1988. i 2019. godine. Ukoliko do sada niste, ovo je prilika da otkrijete svet dokumentaraca!

2. Open Culture

Ukoliko nemate ni HBO ni  Netlifx, a shvatili ste da Popcorn time više ne radi, pronašli smo idealan sajt za vas – Open Culture koji nudi linkove ka 115o filmova. Ne, ne, hvala vama!

3. Nacionalni filmski odbor Kanade

Nacionalni filmski odbor Kanade nudi širok spektar kratkih i dugačkih filmova. Od crtanih filmova, dokumentaraca do fikcije, različite žanrove možete gledati na njihovom sajtu.

4. Minerva Pictures

Ukoliko ste ljubitelj italijanskog filma, u video klubu Minerva Pictures možete gledati 100 filmova besplatno.

5. Eastern Europe Movies

Ljubitelji jugoslovenskog filma, ovo je idealna prilika za vas. U narednih mesec dana možete gledati pregršt jugoslovenskih filmova na platformi Eastern Europe Movies, od „Rana”, preko „Mlad i zdrav kao ruža” do „Oca na službenom putu”.

6. Restart

Zagrebački Restart porelio je online doku-riznicu Restart labela s 20 potpuno besplatnih naslova dok je ostatak kolekcije sa stotinjak raznolikih dokumentarnih filmova dostupan za gledanje uz minimalnu naknadu na sajtu volimdokumentarce.net.

Muzeji

1. Britanski muzej, London
Poznati muzej nalazi nalazi se u srcu Londona i u sebi krije brojna svetski poznata umetnička dela, od kamena iz Rozete do Egipatskih mumija. Posetite muzej ovde.

2. Gugenhajm, Njujork

Popnite se uz jedne od najpoznatijih stepenica na svetu, stepenice u muzeju Gugenhajm i oktrijte brojna umetnička dela koja se nalaze u Gugenhajmu.

3. Orsej, Pariz

Ukoliko ste ljubitelj/ka impresionizma, ovo je muzej za vas. Prošetajte se kroz Orsej i pogledajte dela Monea, Sezana i Gogena.

4. Nacionalna galerija, Vašington

Nacionalna galerija u Vašingtonu nudi onlajn šetnju kroz dve izložbe, koje možete posetiti dok ste u izolaciji.

5. Muzej Van Goga, Amsterdam

Jedna od najboljih karakteristika onlajn tura jeste da možete sa lakoćom da pristupite muzejima u koje, da biste ušli, morate da čekate u neverovatno dugačkim redovima. Jedan od njih je i Muzej Van Goga u Amsterdamu.

Knjige

1.Google Drive neznanog junaka

Neverovatan broj naslova za čitanje možete naći na Google Drive-u koji je otključan za sve posetioce. Ko je skupio ove knjige u PDF-u i postavio ih na drajv ne znamo, ali mu/joj se zahvaljujemo!

2. Many Books

Otvorite sajt, izaberete žanr koji vas zanima ili pretražite ime naslova, skinete knjigu i krenete sa čitanjem! Many Books nudi preko 50,000 naslova!

3. Bookmate

Nažalost samo korisnici Telenor mreže imaju pirliku da koriste ovu aplikaciju besplatno, ali postoji i veliki broj sličnih aplikacija koje možete naći na Play Store-u. Međutim, sve aplikacije nude knjige na engleskom jeziku, što i nije loša prilika da poradite na znanju engleskog. Mi preporučujemo AnyBooks i Free Books.

Radio

Zbog činjenice da radio stanice možete slušati besplatno na internetu, ovde izdvajamo jednu, ali i te kako vrednu, aplikaciju koja vam otvara vrata ka svim radio stanicama na svetuRadio Garden. Naš lični favorit za provođenje slobodnog vremena, uz kafu i zrake sunca možete slušati radijske stanice iz celog sveta. Osim toga, aplikacija je vizuelno interesantna jer birate na virtuelnoj Zemlji tačku odakle želite da slušate radijske stanice i pri kliku na lokaciju radio stanica vam se automatski promeni. Uživajte!

Preporučeni tekstovi

1236 dana bez presude

1236 dana bez presude

Na društvenim mrežama pokrenuta kampanja podrške za Milenu Radulović i 14 devojaka koje i dalje čekaju presudu

Svetski dan laboratorijskih životinja

Svetski dan laboratorijskih životinja

Kako bi se okončale patnje životinja koje se koriste za testiranje u laboratorijama širom sveta od 1979. godine, svakog 24. aprila, obeležava se Svetski dan laboratorijskih životinja

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *