fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹

Ljudmila Stratimirović: Domaćoj kulturnoj sceni fali jedinstvo

Četiri dana, više od trideset lokacija, konferencije, izložbe - presek savremene umetničke scene, od 10. do 13. oktobra na Art Weekend Belgrade-u.

8. October 2019

Oblakoderov salon ovog puta je posetila Ljudmila Stratimirović. Povod za to je događaj koji će biti realizovan u prvoj polovini oktobra, a koji će aktivirati veliki broj umetničkih prostora. Osim Art Weekend Belgrade-a, Ljudmila se dugi niz godina ističe aktivnošću na polju umetnosti, radu i organizaciji mnogobrojnih projekata, platformi, promovisanjem lokalnog dizajna i spajanjem beogradske sa internacionalnom scenom. Ko dolazi na AWB, gde ćemo se šunjati i kulturno uzdizati sledećeg vikenda, direktno iz Salona – Ljudmila Stratimirović.

Šta je Art Weekend Belgrade i ko su njegovi pokretači?

Art Weekend Belgrade bi trebalo da bude inicijativa koja povezuje veći deo lokalne umetničke scene. Svuda u svetu postoje slične manifestacije koje čine da jedna scena deluje jako i bitno. Kod nas je uvek bila prisutna nepremostiva razlika između državnih institucija i nezavsinih, novih umetničkih prostora i galerija koji su mnogo aktivnije i, koje, s obzirom na to da ih pokreće uglavnom veliki entuzijzam, nude bogat program i presek savremene lokalne scene. Kroz aktivnosti KC “Grada” bavimo se promocijom naše umetničke, dizajn i muzičke scene. Učinilo nam se da našoj sceni fali jedinstvo koje bi nas ojačalo i kao scenu predstavilo van granica naše zemlje, zato smo pokrenuli AWB.

Da li AWB ima jedinstvenu tematiku koju će više od dvadeset lokacija ispratiti u vidu izložbe ili je to slobodan izbor svake od njih?

Ovaj prvi AWB je, na neki način, pilot projekat. Sa jako malim budžetom, ali uz pomoć velikog  iskustva koje imamo, okupili smo vise od 30 prostora, među kojima su i državne institucije koje su svoje oktobarske programe stavile na mapu AWB dešavanja. Tako okupljeni delujemo kao značajna umetnička scena. Mislim da ovakav projekat ima veliki potencijal i da bi mogao da se razvije u ozbiljnu manifestaciju gde bi se predstavljale posebno producirane izložbe, strani umetnici i galerije, kao i izložbe domaćih umetnika i gostujućih kustosa.

Postoji i konferencijski deo vikenda, kao i takozvane art ture, šta mogu da očekuju postetioci AWB-a?

Jedan od značajnijih momenata ovog prvog AWB-a je dolazak vise od 20 kustosa, art kritičara, umetničkih direktora iz raznih zemalja. Pored toga što će posetiti veći deo prostora koji su na mapi AWB-a, učestvovaće i na dvodnevnoj konferenciji koja će se održati 11. i 12. oktobra.

Jedna od zanimljivijih poseta našem glavnom gradu je dolazak nemačkog fotografa Sven Marquardt-a. Šta možemo očekivati od ove njegove posete?

Na zgradi Filozofskog fakulteta u Beogradu predstavićemo seriju crno – belih portreta Beograđana koje je on želeo da fotografiše. Ovo je prvi projekat koji je Sven radio van Berlina. Tokom 2018. godine skoro dva meseca je boravio u Beogradu u okviru Artist in residence programa KC Grada. Rezultat ovog boravka je izložba NEXT. Sven je na neki način celebrity, svestan da izaziva puno pažnje gde god da se pojavi. Ne voli da meša posao izbacivaca u Berhainu sa poslom fotografa i umetnika, ali to je, naravno, neizbežno.

Šta će se naći u velikog galeriji KC Grada na Art Weekend Belgrade-u?

Gradska galerija će, kao galerija domaćica, prirediti specijalnu pop-up izložbu FregmentARTy, čiji je cilj da gostima, ali i publici, pruži priliku da vide stvaralaštvo umetnica i umetnika koji su svoje projekte prezentovali u galeriji tokom prethodne decenije postojanja i njenog aktivnog učešća na umetničkoj sceni Beograda.Većina autora i autorki biće prisutna na izložbi, a umesto zvaničnog vođenja, gostima i publici se nudi neformalniji i intimniji razgovor sa učesnicima u atmosferi pogodnoj za otkrivanje inspiracije i onog što je uloženo u jedno umetničko delo. Fragmenti neće formirati kohezivnu celinu, ali upravo u tome leži njena poenta. Izložba ima za cilj da još jednom secira scenu i taj presek sastavljen od veoma različitih umetničkih dela prikaže kao ključne fragmente zaslužne za neponovljive i uzbudljive izlagačke sezone u prethodnoj deceniji. Galerija želi da skrene pažnju i na neke projekte iz prošlosti na kojima su učestvovali i etablirani umetnici poput Melisse Logan, Aleksandra Maćaševa i Daliborke Đurić, ali i da baci pogled u budućnost, na autore čije izložbe nas tek očekuju, Dejana Krstića, Hiraku Nebojše jamasaki Vukelića i Miloša Gavrilovića.

Fotografije: Privatna galerija Ljudmile Stratimirović

Preporučeni tekstovi

Izlazak na čistinu

Izlazak na čistinu

Razgovarali smo sa umetnicom Kristinom Cvetuljski povodom izložbe Polutame, izmaglice, nadanja

Ne postoji nepotrebno znanje

Ne postoji nepotrebno znanje

Sa Žarkom Stevanovićem, čuvenim tragačem iz Potere popričali smo o kvizovima u Srbiji, kako onima na TV-u, tako i onim iz pabova

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *