fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹

Marija Matejić (Hazel): Vreme mladih bendova sigurno dolazi

Mladi niški bend Hazel na okupu je već nešto više četiri godine, a značajnije koncertno aktivni postaju početkom ove godine, nakon objavljivanja albuma prvenca „Niz paukovu nit”

3. July 2019

Mladi niški bend Hazel na okupu je već nešto više četiri godine, a značajnije koncertno aktivni postaju početkom ove godine, nakon objavljivanja albuma prvenca „Niz paukovu nit”, na kojem se našlo pet pesama. Mogu da se pohvale nastupima na festivalima kao što je Nišville Jazz Festival, učestvovanjima na tačkmičenjima bendova među kojima je i Bunt Rok Festival, a sada su dobili šansu da svoj rad predstave na EXIT festivalu.

O dosadašnjim iskustvima benda i njihovom zajednočkom radu, razgovarali smo sa Marijom Matejić, koja je vokalistkinja benda Hazel.

Kako bi žanrovski okarakterisala Hazel?

U jednom intervjuu još pre par godina sam rekla da naš bend nije žanrovski okarakterisan i da nismo žanrovski ograničeni. I ništa se nije promenilo od tada. Naše pesme, naša muzika, nastaje spontano, i sviramo ono što se nama sviđa. Nije nam bitno da li je to pop, jazz, rock, dokle god nas ispunjava, ali i publiku koja nas sluša i prati vec 4 godine.

Koji bendovi utiču na vaše stvaralaštvo?

Svi članovi benda imaju manje-više sličan ukus kada je muzika koju slušaju privatno i koja ih inspiriše u pitanju. Basista je u punk, metal i rock fazonu i inspirišu ga bendovi kao sto su Slipknot i Tool. Bubnjar je isto tu negde, ali bi dodao da na njegovo stvaralaštvo utiču i bendovi kao sto su Thousand foot krutch, Disturbed i Five fingers death punch. Gitarista sluša apsolutno sve – i kada kazem sve, bukvalno to i mislim – a ja sam ostala u nekom srednjoškolskom periodu gde sam slušala Paramore, Avril, BMTH, Seethera i Evanescence.

Koji su vaši trenutni karijerni ciljevi?
Da nas čuju ljudi van Srbije.

Da li ste već počeli da radite na tome?

Jesmo, imali smo jedan nastup u Mostaru u februaru ove godine. Saradnju smo ostvarili preko Mostarske škole roka jer oni rade Booking za bendove van BiH.

Kako izgleda vaš stvaralački proces?

U pisanju tekstova sam do sada samo ja učestvovala kada je bend u pitanju. Imali smo dve pesme čije tekstove ja nisam pisala i otvoreni smo uvek za saradnju sa drugim tekstopiscima. Što se muzike i aranžmana tiče, tu učestvujemo apsolutno svi. Svako je zadužen za svoj deo, svoj instrument i onda ideje uklapamo zajedno.

Veoma ste koncertno aktivni. Koliko je ta aktivnost bitna za razvoj benda?

Trudimo se da budemo, iako je to vrlo teško, jer imamo više troškova nego dobiti. Ali naš bend se vodi tom politikom da je ulaganje mnogo bitno i da će se sve to jednog dana isplatiti. I mi verujemo u to. Svi ti nastupi van Niša, kilometri koje smo prešli, ljude koje smo upoznali, bendovi sa kojima smo se zdruzili i publika koja nas je čula vredni su apsolutno svakog materijalnog odricanja. Sve to nam je pomoglo da muzički sazrimo.

Osim što napredujete kao sastav i kao pojedinci doprinosite razvoju benda. Vaš basista je pobedio na Bass Playes Festivalu. Šta je to donelo bendu?

Naš basista Renato Ivkovic pobednik je ovogodišnjeg Bass player festivala. Kao nagradu on je dobio bass gitaru i ručno izrađenu plaketu, a bendu je omogućio snimanje singla i nastupe na Bedem festu u Nikšiću sledeće godine i svirku u revijalnom delu ovogodišnje Rokerijade. Nama je, međutim, najveća nagrada bila podrška koju smo dobili od ostalih bendova koji su nastupili u takmičarskom delu. To nam govori da bendovi mogu i treba da budu prijatelji i da nikakva konkurencija ne treba da postoji među bendovima, već da svi treba međusobno da se podržavamo. Zbog toga jedno veliko hvala drugarima iz bendnova Sindrom, Lisilo, Madresi, Dusi i bend Krstaši koji su se takmičili ove godine i koji su vrhunski bendovi. Naše zajedničko vreme sigurno dolazi.

Šta bi izdvojila kao Hazelov najznačajniji nastup do sada?

Taj najznačajniji nastup desiće se na jednom od najvećih festivala u Evropi. Imamo tu priliku da zasviramo ove godine prvi put na Exitu i željno iščekujemo taj nastup.

Nalazite se među 20 mladih bendova koji su dobili priliku da sviraju na Exit festivalu. Kako su izgledale audicije i koji je bio proces odabira bendova?

Iskreno, mislila sam da ću biti pod jako velikim stresom, jer važim za najvećeg tremaroša i paničara u bendu, ali imali smo tu sreću da je jedna od audicija bila u našem rodnom gradu Nišu, i da su naši prijatelji i publika došli da nas podrže i morali smo zbog njih da se potrudimo da odsviramo sve bez greške, da ostavimo srce na toj bini i da komuniciramo sa publikom. I stvarno, dobili smo ogromnu podršku, aplauz u sred pesme i verujem da je to ono sto je presudilo da prođemo i da dobijemo šansu da zasviramo na Exitu. Mislim da je žiri video da imamo potencijala za neke veće stvari.

Kog datuma nastupate na Exitu i na kojoj bini?

Na Exitu nastupamo 4. jula. Tačnu satnicu još uvek nismo dobili, ali verujem da će program početi od 20 časova. Mi nastupamo na Opens Future Shock bini i ovom prolikom pozivam sve ljude koji dolaze na Exit da dođu do ove bine i čuju sve mlade bendove koji su prošli konkurs, jer su oni budućnost muzičke scene u Srbiji.

Autorka teksta: Jelena Ostojić

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *