fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Matija Milenković – spreman za skok

Intervju sa evropskim šampionom fristajl snoubordinga

20. March 2024

Matija Milenković, dvadesetpetogodišnji snouborder iz Kragujevca, već je stekao status sportske zvezde svojim impresivnim dostignućima na evropskoj sceni. Sa dve evropske šampionske titule u fristajlu, postao je sinonim uspeha i izuzetne snouborderske veštine. Trenutno vozi sa nemačkim timom u Švajcarskoj, a prve trikove je izveo sa ABC ekipom iz svog rodnog grada na Kopaoniku. 

Kako je otkrio u intervjuu za Oblakoder, san mu je da se plasira na Zimske olimpijske igre 2026. godine. U ovom razgovoru, Matija otkriva ko su mu uzori, kako izgleda jedan njegov klasični trening, ali i da li ume da surfuje.

Kako si počeo da se baviš snoubordingom, šta te je najviše privuklom ovom sportu?

Matija Milenković: Svoje prve snoubording korake sam napravio na Kopaoniku 2008. godine. Imao sam priliku i sreću da zimski period od svoje sedme godine, pa do danas provodim na toj planini. To mi je bio beg od svega; brzo sam zavoleo snoubording. Jedna stvar je vodila ka drugoj – 2012. je napravljen prvi zvanični snoubord park na Kopaoniku. Tada sam počeo da vozim fristajl, i nakon dve-tri godine sam bio primećen od ABC ekipe, pozvali su me da vozim sa njima. Na kraju sam završio u reprezentaciji sa trenerom. Korak po korak, došao sam i do svetskih kupova i do osvajanja evropskih kupova.

Kako izgleda jedan tvoj tipičan trening? Koliko vremena provodiš na snegu i van njega pripremajući se za takmičenja?

Snoubord treninzi su mi na planini, uglavnom u snoubord parkovima, kojih sada ima skoro na svakoj planini i skoro svuda su različiti. Svaki trening je drugačiji; trudimo se da plan svakog treninga prilagodimo određenom parku. Trenutno sam u Švajcarskoj, tu mi je baza, tu treniram najviše, na skijalištu Laks. Klasičan trening se ogleda u tome da se popnemo na planinu oko 9 ujutru, na jednoj stazi imamo 3-4 skakaonice i nekoliko rejlova. Trudim se da povežem što više skokova, da probam što više novih stvari, da što više natreniram za predstojeća takmičenja. Nekad iznajmimo sanke da nas vuku gore, pa skratimo vožnju, tako da za manji vremenski period mogu da uradim više skokova što uvek znači, jer se vremenski uslovi tokom dana menjaju. Što se tiče treninga kod kuće, to uglavnom odrađujem u teretani.

Da li leti surfuješ ili voziš skejt?

U surfu sam početnik, vozim kajat surf na Adi Bojani. Skejt nisam nikad previše vozio, a iskreno nemam ni vremena, jer nekad snoubordujem čak i u avgustu. Često, kada je leto kod nas, putujem na južni deo planete, gde je zima.

Jedan si od retkih fristajl snoubordera u Srbiji. U čemu vidiš lepotu ovog stila?

Najviše volim slobodu; snoubording je kreativan sport. U pitanju je kombinacija umetnosti i strogo klasičnog sporta. Postoje različiti pristupi vožnji i trikovima, tako da osoba može da bira šta joj najviše odgovara i da razvije svoj stil vožnje koji može da primenjuje čak i na svetskim kupovima. Ne postoji norma, i to mi je najzanimljivije, jer smo slobodni.

Kako se osećaš kao dvostruki evropski šampion? Da li ti je to donelo veći pritisak ili dodatnu motivaciju?

Osećam se isto kao i pre toga (smeh). Ja sam takmičarski snouborder i volim da se takmičim i volim da pobeđujem, ali mi to ne menja previše mindset. Volim ceo proces takmičenja, ali kad jednom pobedim ne osećam se previše drugačije, nego jednostavno razmišljam šta je sledeće što ću da uradim i koji su sledeći ciljevi. U tome uživam. Lepo je biti pobednik, ali se ne osećam drugačije.

Nedavno si osvojio i prvo mesto na državnom prvenstvu u slopstajlu na Kopaoniku. Koji su ti bili najveći izazovi na ovom takmičenju?

Najveći izazov je bio taj što nije bilo snega ove godine. Svaka čast organizacionom timu što su uopšte uspeli da organizuju prvenstveno – sve je na sjajnom nivou prošlo, uprkos minimalnoj količini snega. Mislim da je ovo rekordno loša sezona što se tiče snega u celoj Evropi, bilo je teško voziti kada sneg nije svež, jer se drugačije kreće sam bord.

Da li misliš da će Srbija ikad dobiti olimpijskog predstavnika u snoubordingu?

Srbija je imala predstavnika u snoubordu, ali ne u fristajlu, već u rejsu i to je bila Nina Micić na Olimpijadi u Sočiju. Dokazano je da je to moguće. Što se mene tiče, to mi je jedan od najvećih ciljeva – odlazak na Olimpijadu. Smatram da je to teško, ali je ostvarivo. Trenutno se pripremam za kvalifikacije koje kreću od avgusta ove godine i trajaće do februara 2026. Računaju četiri najbolja rezultata u sloupstajl disciplini i dva najbolja rezultata u big er disciplini. Sredina svih tih rezultata ti donosi ranking po kom se svi boduju. Najboljih 30 ide na Olimpijadu. 

Ko su ti uzori i inspiracija, kod nas i u svetu?

Prvi mentori su mi bili iz ABC-a, kluba ekstremnih sportova iz Kragujevca. To je ekipa koja je vozila kada sam ja počinjao. Oni su me i uveli u snoubording i od njih sam pokupio prve forice i trikove, ali sam sve vreme pratio i stranu scenu. U to vreme sam bio oduševljen Torstejn Horgmom, Mark MekMorisom, Sebastijanom Tutonom, Stejl Stanbekom.

Koja ti je omiljena staza?

Rekao bih da je to crvena, duboka staza na Kopaoniku. Na njoj sam i najviše vozio. 

Da li može da se živi od snoubordinga u Srbiji?

Može. Vrhunski sportisti su podržani od Ministarstva za omladinu i sport, kao i Skijaškog Saveza – ja primam stipendiju od Saveza. Može se zarađivati i od sponzorskih ugovora. Naravno, zavisi i na kom nivou je border – na početnom nivou svakako ne, ali kad se dođe do svetskih kupova onda je to druga priča. 

Koji su ti planovi za budućnost?

Svakako da nastavim da radim to što volim i da pristupim na taj način svim sferama života. Trenutno je to snoubording, u jednom periodu će sigurno biti posao, biznis. Videćemo šta budućnost donosi. Trenutno sam fokusiran na sport, jer sam u najboljim godinama za to. Ako me posluže zdravlje i kondicija, ovim ću se baviti još dosta godina.

Fotografije: Promo

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *