fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Miloš Avramović: Inspiriše me sećanje na sve što me je nekada inspirisalo

Razgovarali smo sa filmskim rediteljem Milošem Avramovićem o seriji „Južni vetar“, koju je realizovao kao scenarista, producent i reditelj, ali i o prvim sećanjima na film i inspiracijama.

10. May 2020

Miloš Avramović je filmski reditelj iz Beograda. Akademiju umetnosti završio je 2006. godine sa dugometražnim filmom „Krojačeva tajna“. Kaže da je postao reditelj jer nije želeo da bude profesor istorije, iako nije ni sanjao da će se ostvariti u ovoj ulozi. Film i seriju „Južni vetar” je realizovao kao scenarista, reditelj i producent. Nekome ko nema pojma o čemu se radi, opisao bi ga kao  „uzbudljivu priču o podzemlju u Srbiji“. Kao svoje značajnije projekte izdvojio bi i domaće igrane serije „Čizmaši“ i „Senke nad Balkanom“, gde je obavljao funkcije izvršnog producenta i direktora serije. Sa Milošem smo ovom prilikom razgovarali o najranijim inspiracijama, Baćinim Srpčićima i iskustvu pri radu sa velikom glumačkom postavom.

Koje Vam je prvo sećanje na film ikada?

Bioskop. Film „Beli Bufalo“ sa Čarls Bronsonom.

Kakve filmove ste najviše voleli kao dete?

Vesterne i ratne filmove. Sve žanrove i priče gde su se junaci borili za pravdu uprkos malim šansama i ekstremnim okolnostima.

Šta vas je tada inspirisalo – šta vas sada inspiriše?

Viteštvo. Kao dete sam stalno crtao viteza na konju. Danas me inspiriše sećanje na sve što me je nekada inspirisalo.

Da možete da napravite rimejk bilo kog filmskog klasika, koji biste izabrali?

Nikada ne bih radio rimejk, a posebno ne filmova koje smatram klasicima – ne vidim poentu. Možda „Seobe“, ali samo zato što nisu završene.

Kako je izgledao rad na „Južnom vetru“, sumiran u tri reči?

Stres, stres, pobeda.

Da li je postojala inspiracija za ceo projekat?

Možda moje odrastanje u Mirijevu – devedesete. Sticajem okolnosti, upoznao sam razne lude glave. Moje detinjstvo je bilo turbulentno, tragično i uzbudljivo, ali je bilo samo moje i ne bežim od njega. Ne „dezertiram“ sećanje na život u koji sam nekada verovao.

Kako funkcioniše rad sa jednom raznovrsnom glumačkom postavom?

Kada je scenario dobar, likovi jasni, sve je mnogo lakše. Tokom celog procesa morate da ostane fokusirani na krajnji rezultat – na celinu. Da strpljivo saslušate sve glumce, odbijete sve što nema veze sa likom i celinom, a prihvatite smislene predloge. To je posebno naporno kada imate veliku glumačku ekipu, kao što je bio slučaj sa serijom „Južni vetar“.

Šta „Južni vetar“ nastoji da prikaže, kakvu poruku nosi i koje značenje ima za Vas?

Jedan uzbudljiv i dramatičan momenat u životima glavnih aktera. To je to. Bez nekih velikih ambicija i pretenzija. Taj život jeste zavodljiv – u jednom trenutku se osetite moćno i nepobedivo, ali iza tih kulisa se kriju samo patnja i smrt. Ništa više.

Da li mislite da serija glorifikuje kriminal?

Ne. To je problematičan i zabrinjavajući diskurs koji se nameće isključivo u zemljama koje su dugo bile pod komunizmom i socijalizmom, gde je partija podržavala i razvijala samo „vaspitnu“ moć kulture i umetnosti. Nisam siguran da kolege iz zemalja sa dužom  demokratskom tradicijom moraju da odgovaraju na takva pitanja.

Koji je Vaš stav po pitanju pometnje koju je izazvala gej scena inspektora Stupara?

Mislim da je cela „pometnja“ totalna budalaština naduvana van proporcija. Imamo Stupara koji je do guše u kombinacijama krvavih ruku, što je okej – a jedna mala ljubavna scena je problem.  Izgleda je mnogima, sa obe strane, najviše zasmetalo što je gej osoba prikazana na zanimljiv i uzbudljiv način, Stupar je ozbiljan tip. Nažalost, publika je navikla da se u repertoarskom filmu kod nas gej muškarci prikazuju kao feminizirani i plašljivi stereotip.

U ovoj sezoni, radnja serije odvija se na velikom broju novih lokacija – koja je bila najinteresantnija?

Najinteresantija su mi bila snimanja na lokacijama u Mirijevu, zato što su na dva minuta od mog stana – mogao sam duže da spavam.

Da možete, da li biste nekog lika ili scenu projektovali drugačije? Da li imate omiljenog lika?

Uvek radimo pod nekim zadatim okolonostima. Voleo bih da sam imao više vremena za neke scene, više eksplozija, pucnjava, akcije, ali novac i sredstva na raspolaganju imaju svoje planove i ništa ne pitaju. Svi likovi su mi podjednako dragi, to je kao da me pitate za decu.

Kako je nastao legendarni Baćin „Koliko ćeš srpčića da mi rodiš?“ momenat? Da li ste očekivali da će postati jedan od glavnih obeležja ove sezone?

Za „Srpčiće“ i „Ovo je moj grad, pa malo je i moj“  sam znao da će se ponavljati i ostati zapamćene replike. Znao sam da se ističu još u toku pisanja scenarija, a na snimanju sam bio siguran. Ali iskreno, uspeh tih replika i momenata mi nije preterano važan.

Fotografije: Miloš Avramović, IMDB

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *