fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹

Mistični umovi: Promocija knjiga Linča i Hodorovskog

Tokom cele večeri publika se slobodno kreće oko prostorija, a plesači se konstantno nadovezuju svojim pokretima.

24. April 2019

U nedelju 21. aprila, sa početkom u 20h održala se izuzetno zanimljivo koncipirana promocija aktuelnih naslova dva velika umetnika Linča i Hodorovskog, u izdanju izdavačke kuće ,,Areté”. U saradnji sa studentima Fakulteta dramskih umetnosti održan je audio-vizuelni performans koji je na inspirativan način posetiocima dočarao rad ova dva umetnika. Mnogim ljudima je poznato da je Hodorovski strastveni ljubitelj Tarota, te su i sami organizatori posetiocima pružili čitanje Tarot karata, a pored toga i natalnih. Studentkinje Fakulteta dramskih umetnosti (Natalija Aleksić, Natalija Kidišević, Katarina Živković i Katarina Udovičić) su stvarno napravile sjajan događaj!

Zamislite da se nalazite u jednoj velikoj mračnoj prostoriji i ispred vas se nalazi mistična staklena kutija ispunjena svetlom i dimom. Tišinu razbijaju prvi bitovi, koji bude plesače i tada počinje mistični ples. Pokreti tela koji su kroz dim prikazivali slobodu i bliže opisivali rad ova dva umetnika su hipnotisali posetioce i pružili im osećaj slobode. Plesači (Nina Pantović, Aleksa Bartol, Miloš Janjić, Ana Glimsman, Andreja Kargačin, Nemanja Bošković, Katarina Ilijašević i Andrea Dobrić) su pokazivali revoluciju plesnih pokreta sa predmetima oko njih, sve je zaživelo u prostoriji i dobijalo stalno drugačiju funkciju. Njihovi kostimi i šminka su delo Jovane Simić (šminka) i Lune Stevanović (dizajn).

Dizajner svetla Gavrilo Nenadović je napravio pravi spektakl sa osvetljenjem kako u hodniku, tako i u glavnoj prostoriji gde su bili plesači. Uz razgovor sa jednom od autorki saznali smo da je koncept plesa koji je otvorio promociju i nastavio da traje tokom cele večeri koncipiran tako da se publika slobodno kreće oko prostorija, a da se plesači konstantno nadovezuju svojim pokretima sa publikom.

Oblakoder tim inspirisan izuzetno kreativnim ljudima, koji su možda čak i prvi koji su realizovali ovakav koncept promocije, uhvatio je na trenutak glavnu urednicu Ninu Gugletu iz izdavačke kuće ,,Areté” i razgovarao sa njom.

Kako je došlo da Vaše saradnje sa ovim talentovanim umetnicima?

Ovo je završni ispit iz glavnog predmeta studentkinja Fakulteta dramskih umetnosti. Saradnja je tekla tako što su mi one predložile svoju ideju, a ja sam je sa oduševljenjem prihvatila. Pre svega zato što ovaj koncept promocije podseća na rad Hodorovskog i Linča. Mislim da je ovo odlična ideja, jer definitivno nije klasična promocija.

Šta ova promocija predstavlja za verne fanove Linča i Hodorovskog sada kada su ovi naslovi došli kod nas?

Hodorovski je već neko vreme prisutan. Kad sam otvorila izdavačku kuću prvo što sam htela, to je da dobijem Hodorovskog, jer ga obožavam kroz filmove. Primetila sam da nema ništa na našoj sceni i onda sam krenula da objavljujem. Nisam bila sigurna kako će publika da reaguje, međutim ljudi vole Hodorvskog, tako da sam baš zadovoljna. Ovaj tip promocije bi možda trebalo i češće da se organizuje ili da se nekako taj koncept usvoji i da se takve promocije dalje dešavaju.

Koje još zanimljive naslove možemo da očekujemo u skoroj budućnosti?

Između maja i juna će izaći ,,Sin crnog četvrtka”, a za sajam pripremamo,,Metageologiju” i još svašta zanimljivo.

Inspirisani ovom promocijom i mi smo uzeli po koji naslov, a ponudu aktuelnih naslova možete pogledati na njihovom sajtu. Izdavačka kuća Areté nudi sledeće  naslove koje mogu obogatiti vaš književni kutak:

Dejvid Linč / Lov na veliku ribu

Alehandro Hodorovski / Gde ptica peva najlepše

Alehandro Hodorovski / Psihomagija

Alehandro Hodorovski / Mistični kabare

Alehandro Hodorovski / Ples stvarnosti

Upoznajte se sa  Areté izdavačkom kućom: http://arete.rs/

Autor teksta: Anđelika Babić
Autor fotografija: Igor Milakov

Tagovi:

Preporučeni tekstovi

Svetski dan laboratorijskih životinja

Svetski dan laboratorijskih životinja

Kako bi se okončale patnje životinja koje se koriste za testiranje u laboratorijama širom sveta od 1979. godine, svakog 24. aprila, obeležava se Svetski dan laboratorijskih životinja

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *