fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹

Nestrpljiv sam da vidim publiku i osetim kakvu energiju će da uzvrate

Razgovarali smo sa DJ Dakmanom povodom predstojećeg nastupa na Lovefestu
Piše: Marija Milić

4. August 2023

Mladi beogradski DJ Dakman pre više od devet godina počeo je da se interesuje za muziku, a nešto više od tri godine se ozbiljnije bavi produkcijom i DJ-ingom. Uloga „glavnog krivca” pripala je drugu koji ga je upoznao sa tadašnjim elektronskim zvukom. Tako je nakon par godina istraživanja i rada u oblasti muzike, osvojio prvu nagradu na muzičkom takmičenju Let’s Mix It vol.3 koje je namenjeno neafirmisanim DJ-evima. Od toga dana, za njega se sve promenilo jer je pored veće vidljivosti dobio i prostor da se izrazi kao umetnik, a uz to, za jedno veče upoznao gotovo pola naše DJ scene.

Ove godine Dakman nastupa na 99 stejdžu na Lovefestu, b2b sa Dakissom, a kako kaže, nestrpljiv je i pomalo se oseća kao dete, jer je ovo i njegov prvi nastup na ovom festivalu. Tim povodom razgovarali smo sa njim i otkrili šta nam priprema za ovaj set koji će biti održan u subotu 5. avgusta, da li su mu draži b2b ili solo setovi, kao i sa kime bi od ovogodišnjih izvođača sa festivala voleo da se nađe na bini.

Foto: Jana Stanisavljević

Kada si počeo da se baviš muzikom, da li postoji neki razlog?

Dakman: Hmmm, pre više od devet godina sam zapravo krenuo da se zezam, zanimam i uživam u muzici, a ozbiljno sam počeo da se bavim muzikom pre recimo tri godine. Glavni krivac je bio moj drugar Boris (Pekara) iz kraja koji me je tada navukao na neki tadašnji elektronski zvuk.

Da li se sećaš svog prvog seta i kako ti to izgleda iz ove perspektive sada?

Sećam se da sam baš uživao i mislim da je to dovoljno, ostalo je verovatno bila katastrofa (smeh).

Pored DJ-inga baviš se i produkcijom, koja je prednost kad radiš i jedno i drugo?

Dj-ing i produkciju uopšte ne razdvajam, ali prednost je to što na taj način mogu da budem jedinstven. Veza sa publikom je bolja, jer ipak nešto što ja napravim je moja energija i još ako publika to prihvati, desi se najjači osećaj. Osim toga, i današnja industija to zahteva od nas. 

Fotografija: Đorđe Barudžija

Foto: Aleksandra Pešić

Kako nastaje pesudonim Dakman, ako sam ja na pravom put, to bi trebalo da predstavlja osobu punu ljubavi?

Na pravom si putu, ali ti fali to da me od osnovne škole prati nadimak Patak.

Nedavno si osvojio i prvu nagradu na Let Mix It vol3 takmičenju, kakvo je bilo tvoje iskustvo tokom takmičenja?

Da, to je trenutak kada se za mene sve okrenulo naopačke. Bio sam uzbuđen tokom celog takmičenja, pre toga nikad nisam puštao na ozbiljnoj bini ili na tako velikom ozvučenju, a onda sam pomislio: „Dečko, pa ti rokaš u Barutani”. Upoznao sam pola naše scene za jedno veče, gde ćeš bolje!

Zbog čega ti je značajna ta nagrada?

Dobio sam vidljivost i prostor da se izrazim kao umetnik, i to mi je nekako najbitnije, jer mislim da nas ima baš dosta od kad je sam „posao” postao popularan. Scena je takva da su talenat i rad nažalost u manjini.

Foto: Aleksandra Pešić

Uskoro ćemo imati priliku da te slušamo na Lovefestu, na 99 stage-u, jesi li već imao priliku da posetiš ovaj festival, kakva su očekivanja?

Ne, nikad nisam bio i jedva čekam, kao dete sam. Nestrpljiv sam da vidim publiku i osetim kakvu energiju će da uzvrate. Radim sa Dakissom b2b set zatvaranje 99 stage-a poslednji dan festivala. Tu nema šta da se doda, razmišljam da ga pitam da zamenimo USB-ove, ali mislim da se neće ništa mnogo promeniti. Muzika i stil su nam idealni za to vreme.

Da li nam za to jutro pripremaš nešto drugačije, festivalski?

Nova muzika je spremna, ostalo ne planiram, i mene zanima.

Kada bi ceo dan morao da slušaš samo jednu traku to bi bila?

Poludeo bi (smeh). Ne postoji ta jedna, konstanto sam u istraživanju i sve me na neki svoj način radi, ali dešava mi se u toku produkcije da slušam Loop i po 6,7 sati. Danas već 5. put slušam Clivilles’ & Cole – A Deeper Love (A Deeper Feeling Mix).

Da li si više fan b2b ili solo setova?

Solo naravno, ali b2b setovi mi leže dosta. Stalno ih praktikujem, jer studio u kom radim deli četiri DJ-a, teško je da samo jedan stoji za mixerom.

Sa kojim izvođačem sa ovogodišnjeg Lovefest line up-a bi voleo da se nađeš na stejdžu?

Seth Troxler.

Da li postoje neki posebni momenti koji su tebi inspirativni za stvaranje mizike?

Na primer, baš ovaj momenat festivala mi je jako inspirativan, spremam tri nova EP-a i mislim da će baš inspiracija sa festivala uticati na završavanje.

I za kraj, da li ti imaš odgovor, čemu vodi to gluvarenje, noćni život?

Ja sam prvi pitao (smeh).

Naslovna fotografija: Aleksandra Pešić

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *