fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹

Nove muzičke nade za 2024. godinu

Skupili smo na jedno mesto neke vrlo mlade izvođače za koje se nadamo i za koje bismo želeli da pokidaju u 2024. godini

28. November 2023

Nemoguće je klasifikovati ovo šta sam hteo da uradim. Hteo sam da napravim listu demo bendova, odnosno izvođača koji bi trebalo da buknu i eksplodiraju u 2024. Onda sam skontao da demo kao izraz i kao pojam gotovo da ne postoji, tj. da nije nešto mnogo ni važan. Jer bendovi su ovde i kad nemaju kršten audio snimak demo, ali i nekoliko albuma izbačenih kasnije, što po odnosu prema muzici, tako i u odnosu prema kvalitetu svojih izdanja.

Zatim postoje izvođaci koje misliš da zna ceo grad jer stalno sviraju i stalno su tu, i imaju čak pesme, možda i neka dugosvirajuća izdanja, a onda vidiš da na tim izdanjima imaju po 200 pregleda, i kad pitaš nekog van univezuma Kvake 22 da li je čuo za njih, oni te gledaju zbunjeno.

Sa treće strane, reći za nekoga da je mlad bend ili mladi izvođač je veoma širok pojam, jer šta znači biti mlad ovde, kad imate malo godina ili malo pređene bendovske kilometraže? Pa sam tako dobijao savete da ovde uvrstim klince koji su treći razred gimnazije, ali i četrdesetogodišnjake iz malog grada u Srbiji koji se još uvek nadaju da će pobeda na nekom Bunt rok festivalu da im donese nešto.

Sve ovo gore sam uvrstio, ali i odbacio i rešio da ovo bude neka vrsta preporuke za nove izvođače koje si ti, koji ovo čitaš, eventualno čuo, ali tvoji drugari nisu. Neki od njih već imaju svoje EP-jeve, neki dobro odrađene spotove, a neki još nisu ni videli studio. Neki su ultra komercijalni, a neki duboko andergraundirani.

I kao što BBC ume tamo da napravi tekst, emisiju ili podkast koji će nazvati Sound of 2024, tako ovo može da bude Oblakoderova paralela toga.

U stvari, najviše bih voleo da ovo bude lista onih izvođača čije pesme želim da se pojave sledećeg decembra kad budemo birali najbolje pesme 2024. godine, kao što ćemo ovog decembra, za koju nedelju izbaciti to za najbolje pesme ove, tekuće godine.  

Naravno, neke sam sigurno zaboravio, za neke nisam čuo, neke sam možda namerno preskočio, ali u svakom slučaju – računamo i na sve njih da u budućnosti postanu baš oni za koje ćemo plaćati kartu za koncerte i slušati njihove pesme na ripit.

Chai

Mlada Kikinđanka Teodora Vlahović već neko vreme unazad izbacuje traku po traku pod imenom Chai. Od 2015. na svom Instagramu izbacuje covere svojih idola, a od 2022. su tu i njene stvari u domenu moderne pop i r’n’b muzike sa raznim uticajima, kako novih tendencija, tako i naslušanosti raznih drugih muzičkih decenija. Iza bita i muzike stoji Rap Gorilla koji je od Džipsija već napravio veliku regionalnu atrakciju.

Čuvari stvari

Devojčica sa gitarom nikad dosta, pogotovo kad znaju da rade to što rade, pa vam tako predstavljamo bend Čuvari stvari. Četiri devojke koje sviraju indi-rok i lože se na pank, gotik i grandž – šta može da krene po zlu? Grupa je osnovana 2019. u Beogradu, pevaju na srpskom i u pesmama se bave raznim dilemama i društvenim problemima. Bend čine Ivana Milošević (vokal, bas), Sanja Rajić (gitara), Lena Mikuška (klavijatura, bekvokal) i Galica Pivač (bubanj). Njihov debi singl pojaviće se početkom sledeće godine, a odmah potom i prvo izdanje sa šest pesama.

Erest

Trap je evoluirao, hvala bogu, pa tako danas čujemo sve ono novo, sveže i moderno, ali sa uticajima od pre 20 ili više godina. Tako je Erest koliko i trap, toliko i 2 step i garage, ali i sveden ispod 2 minuta kao većina današnje produkcije, i koliko besan, toliko i melodičan i zaplesan.

Headhop

Bend Headhop već neko vreme stvara na domaćoj sceni. Imaju EP, delili su binu sa drugim nešto poznatijim mladim bendovima, ali kao da fali taj konačni push ka većoj slavi i poštovanju. Ovaj dvojac stvara, kako kažu, psihodelični roots dab, i taj našto sporiji tempo koji gaje predstavlja osveženje na poslovično brzoj i tvrđoj sceni.

Kruz Roudi

Psihodelija koju je Tame Impala gurnula u glavna strujanja indie muzike sveta je rešila da dođe i do nas. Otud vam predstavljamo novosadski bend Kruz Roudi. Oni na domaću alternativnu scenu donose mešavinu muzičkih pravaca i osveženi gitarski zvuk sa indie i fank elementima. Bend je osnovan krajem 2021, koncertno je aktivan od jeseni prošle godine, a čine ga tri veoma različita karaktera, koja su u studiju i na bini u savršenoj harmoniji. U „šteku” imaju pripremljen album prvenac, koji će u narednom periodu izlaziti singl po singl, a koji se za sada može čuti samo uživo.

LU

Iz Šapca nam stiže bend Lu. Nakon što su bili gosti na velikom Bg koncertu grupe proto tip, još više iščekujemo njihov album koji uskoro stiže. Postoji od 2021. godine, a bend čine Mario Đurić (bas), Živorad Popović (bubnjevi) i Ivan Bilan (gitara i vokal). Singl „Ne mogu ništa sam“ snimljen je u Down There studiju tokom proleća ove godine u produkciji Uroša Milkića, koji je u svom stilu kao producent, mentor, snimatelj, član benda i stariji brat usmeravao energiju, bes, strast, očaj i ljubav ove ekipe dvadesetogodišnjaka. Bilan je autor teksta, a kompletan bend zajedno sa Milkićem je zategao muziku i aranžman.

Monica

Iza jednog nežnog ženskog imena, stoji nekoliko mladih kosijanera koji praktikuju sviranje nekolicine tvrđih gitarskih žanrova koje, kako možemo da vidimo, na  osnovu ovih nekoliko demo live snimaka, vešto kombinuju. Monica predstavlja energičnu i prljavu muzičku prekretnicu između stoner roka, emo panka i post hardkor zvuka, zalivenu kaktusovim suzama.

Milica McClure

Jedna od najmlađih na listi, koja još uvek nema snimak na netu, ali smo poslušali njene demoe i morate da nam verujete na reč. Milica je nastupala par puta na prepad, član je hora u srednjoj i sklopila je bend sa kojim nastavlja da svira. Uzori su joj Grejs Abram, Fleetwood Mac, Last Shadow Puppets I SZA. Šareni uzori, tako da i od muzike ne očekuejmo ništa manje.

Mila

S obzirom na to da su godinama unazad na prste jedne ruke mogle da se izbroje ženske indvidue koje se bave rep muzikom, raduje što će ih, kako vreme odmiče, biti sve više. Kao i Chai, Mila je deo Red Pill produkcijske kuće, a Rap Gorilla stoji autorski iza njenog velikog buljotres hita u nastajanju – Lom. Nešto nam govori da ćemo u sledećoj godini, a i onoj tamo, a i onoj tamo, nastaviti da je viđamo.

NADYA

Spoj tehna i hip hopa, sa jakim ženskim vokalom i stavom od kog se smrzneš na ove prostore su izgurale Bombe Devedesetih pre nekoliko godina. Glavna muška perjanica ove ekipe Gudroslav ima novu muzu i novu reperku koja rimama i stavom udara pesnicom u zube. Ona se zove NADYA i ove godine smo imali priliku da je gledano na Kišobran žurci gde je iskidala kad je podigla atmosferu.

Narator

Bend sa interesantnim spojem hard rock i stonera izlazi na teren i namerava „da doslika publici određenu priču, priču koju svako može da razume i kojoj svako može da doprinese“. Dolaze iz Beograda, a potražite na soundcloud -u njihova tri, malo musavije napravljena snimka, ali iza kojih se krije potencijal.

Ubili su batlera

Nova generacija Hali Gali ekipe stiže, a ovi klinci su najzvučnije ime. Midwest emo, math rock, punk, post-punk i pop punk se sklapaju u jedno u četvorci zvanoj Ubili su batlera. Novobeogradsko-kosjerski kvartet čine Matija Ilić (bubanj), Relja Blagojević (bas gitara, vokal), Damjan Vitorović (gitara, vokal) i Luka Lazarević (gitara, vokal). Njihov demo se već zavrteo, ali ono što mnogo više raduje je to što će naći svoje mesto na novoj  kompilaciji Hali Gali koja izlazi u februaru.

I ovo je samo početak liste raznih izvođača od kojih očekujemo mnogo. Nismo pomenuli Andrejin Krst iz Šapca, bend koji kad želi liči na sve ono što nam dolazi sa ruske doomer-ske scene. Od Hali Gali ekipe nam stiže i dodatak u vidu sastava Daze, a kao beogradska indie rok priča se pojavljuje i Pliš.

Bendovi koji do kraja godine izbacuju albume i o kojima će biti mnogo priče u narednim danima su Ibar i Radio Kašmir. Nismo završili ni sa pominjanjem ženskog hip hopa, ali sa raznoraznim drugim elementima, pa obratite pažnju na Uranovu Sirenu, jedan deo dua Guje iz Oluje.

Pomenućemo bendove čije pesme, EP-jevi stoje već neko vreme tu i čekaju da budu otkriveni od strane publike koja želi malo tvrđe gitare, Zyrion, Direct drive, Reflection,

Savetovano mi je da ovoj listi fali VHS stereo, ali njihov rad je više puta i praćen i sankcionisan je na listi polugodišnjih hitova, mada još uvek su bez albuma. Tu je i sjajni hard core bend Neven, ali ovo je bila njihova breaktrough godina, o čemu smo već pisali u intervjuu sa njima

Special thnx to Aleksa Nedić, Zeleni kačket i Ivan Lončarević koji su mi preporučili sve ove nove nade od kojih imamo velika očekivanja za 2024. godinu.  

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *