fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹

Otvorena izložba mladih umetnika u rezidenciji Švajcarske

„Privatna vrednost“ – izložba šestoro finalista od 20. juna u rezidenciji ambasadora Švajcarske

19. June 2020

„Privatna vrednost“, izložba radova šestoro mladih umetnika i umetnica iz Srbije, finalista istoimenog konkursa ambasade Švajcarske, otvorena je za publiku od 20. juna u rezidenciji ambasadora (Andre Nikolića 30) u Beogradu. Ovim povodom, stručni žiri u sastavu Mišela Blanuša, Maja Kolarić i David Laufer je uoči otvaranja odabrao pobednika. Reč je o umetniku Veroljubu Naumoviću (1990, Novi Sad), koji je od ambasade dobio novčanu nagradu u iznosu od 240.000 dinara.

Pobednik konkursa Veroljub Naumović i član žirija David Laufer

Na konkurs, koji ambasada Švajcarske realizuje već treći put sa ciljem da pruži podsticaj i skrene pažnju javnosti na ovdašnje stvaraoce najmlađe generacije, odazvalo više od 180 autora i autorki, koji su prema propozicijama konkursa morali da budu mlađi od 30 godina i da imaju stalni boravak na teritoriji Republike Srbije od najmanje tri godine.

Finalistkinje i finalisti, čiji će se radovi naći na izložbi su: Gorana Bačevac, Lea Embeli, Adrian Klajo, Veroljub Naumović, Nikola Radosavljević i Matija Sretović. Svi oni dobili su novčanu potporu od ambasade Švajcarske u Srbiji u iznosu od 60.000 dinara za pripremu izloženih radova.

„Svih šest umetnika izabranih za treće izdanje izložbe Privatna vrednost su nesumnjivo povezani sa svojim kolegama u inostranstvu, ali se njihov geografski identitet vidi u svemu što rade. Čini se da se pojavila nova generacija umetnika koji vraćaju kolektivnu prirodu svom poslu. Oni se ne predaju usled loših okolnosti u svojoj profesiji, niti previđaju izrazitu važnost veštine u umetnosti. Oni ne obećavaju, već nude realnost uspona Srbije ka istaknutosti i doprinosu u svetu umetnosti“, navodi član žirija David Laufer.

Ambasador, žiri i umetnici

Izložba „Privatna vrednost“ obuhvata slike, skulpture i instalacije izložene unutar rezidencije. Ovim povodom Filip Ge, ambasador Švajcarske u Srbiji i ujedno pokretač inicijative za realizaciju konkursa i izložbe, ističe:

„Kultura je suštinski stub meke moći svake zemlje. U liberalnim demokratijama, umetnici otvoreno propituju društvo u kome žive. Radeći to, oni implicitno promovišu vrednosti koje zajednički zastupamo, poput tolerancije, solidarnosti, jednakosti ili suživota u obostranom razumevanju. Međutim, ove vrednosti mogu lako biti dovedene u pitanje čim narastu političke ili ekonomske tenzije. Kriza oko Kovida-19 je dobar primer. Stoga našem kontinentu, treba više, a ne manje kulture.

Takođe, Beograd je decenijama središte kulture regiona, a u Srbiji postoji veoma utemeljena scena vizuelne umetnosti, na koju mladi umetnici mogu da se oslone i da u njoj pronađu inspiraciju. Ova izložba ima ambiciju da doprinese toj tradiciji.“

Izložba u rezidenciji ambasadora Švajcarske u Beogradu (Andre Nikolića 30, Senjak) za javnost će biti otvorena u periodu od 20. juna do 29. jula 2020. dva puta nedeljno – sredom i subotom od 17 do 19 časova. Kontakt osoba za zakazivanje posete je Mirjana Lafata, a potrebno je najaviti se telefonom +381 11 3065 818 ili imejlom [email protected].

Tagovi:

Preporučeni tekstovi

Svetski dan laboratorijskih životinja

Svetski dan laboratorijskih životinja

Kako bi se okončale patnje životinja koje se koriste za testiranje u laboratorijama širom sveta od 1979. godine, svakog 24. aprila, obeležava se Svetski dan laboratorijskih životinja

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *