fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Pesme koje će vas odvesti duboko u noć

Sunce nam je put, majka nam je noć

26. January 2022

Postoje liste koje, tu i tamo, imaju neki smisao, a postoje i one koje baš i nemaju neki. Lista pred vama potpada pod ovu drugu kategoriju, pa biste slobodno mogli da se zapitate koga bi na ovom svetu i zašto interesovalo koje to pesme imaju u sebi motiv noći? Odgovor bi glasio: nikoga i svakoga, jer – zašto da ne? I besmislene liste imaju neki pozitivan efekat, pa se možda nekih stvari podsetite, ako ih dugo niste čuli ili još jednom potvrdite zašto ih više ne slušate, a opet, sa druge strane, uvek postoji verovatnoća da saznate nešto novo što će vam potencijalno biti dobro. Pred vama su, zato, numere smeštene duboko u noć, a koje ipak ostaju u domenu domaćeg alternativnog miljea. Druge stvari će morati da sačekaju na neku novu listu, jer bi u suprotonom ova postojeća bila beskrajno duga.

U Škripcu – Noć ča ča ča (1983)

Listu otvaramo drugom pesmom sa albuma O je! benda U Škripcu objavljenog davne 1983. godine. Iako skoro ceo album nosi u sebi motiv radnji koje se dešavaju noću, ova pesma je svojim naslovom najdirektnija asocijacija na noć, kao i samim instrumentalom zbog kog ćete imati utisak da se nalazite u nekom trileru iz osamdesetih.

Beograd – Mrak

Ostajemo u istoj godini, ali i sličnom žanru. Grupa Beograd je jedan od pionira elektronske sintpop scene u Jugoslaviji. Ostali su upamćeni po nekoliko singlova od kojih je jedan upravo ova stvar. Iako se u pesmi nigde ne pominje sama reč noć, slobodnom procenom smo u ovom slučaju mrak i noć shvatili kao sinonime. Ko se ne slaže, i to je u redu.

Zdravko Čolić – Noć mi te duguje (2000)

Verovatno jedna od najasocijativnih pesama o noći. Ovaj evergrin poznat je u svim mogućim krugovima, pa nije retka situacija da fenseri i hipsteri svi u glas zapevamo Dolazi noć, gasi se dan / A noću sve se čuje / I svaka pjesma truje / Noć mi te duguje / Noćni sam čovjek / Noćas i dovijek zbog tebe.

Krik – Krčme (1987)

Pesma Krčme ili Nama je najbolje grupe Krik govori o onom periodu noći ,,kada se krčme sve noćas zatvore”. Iako na prvu može delovati kao još jedna žalopojka, pesma je u poprilično vedrom tonu kako melodijom, tako i tekstualno. Ova stvar otvara album Krik istoimenog benda i definitvno je jedna od najpoznatijih pesama ovog sastava.

Bojana Vunturišević – Noćni program (2017)

Klizimo u pop. Noćni program Bojane Vunturišević našao se na njenom albumu Daljine 2017. godine. Uz spot koji potpisuju Aleksandar Košutić i Ivan Stojiljković uronite u noć – od sumraka do svitanja.

Partibrejkersi – Noćas u gradu (2002)

Noćas u gradu neko postaje sed / noćas u gradu zavodi se red. Verovatno dovoljno o ovom Canetovom hitu.

Haustor – Noć u gradu (1981)

Ostajemo u gradu. Sa prvog albuma Haustora stiže pesma o noći, mladosti i magičnom iskustvu grada. Hvataju me tople ruke / moga dragog rodnog grada / kamo ideš, bludni sine / nigdje nije bolje / još smo mladi / Noć u gradu

Denis Denis – Noć (1985)

Vraćamo se na osamdesete i nostalgiju: Noć mi krade tvoj lik / Kroz tišinu puštam krik / I pred vratima sna / Tebe dozivam / Noć, noć. Čitajući ove stihove bez ikakvog konteksta lagano biste mogli da kažete da je reč o jednom dobrom folk hitu, iako nije.

Bebi Dol – U 1001 noći (1983)

Bebi Dol i U 1001 noći ostaje, kao i većinski u albumu Ruže i Krv, u noći nekih prethodnih decenija i vekova. I ova pesma obiluje istorijskim motivima i dalekim zemljama.

Slađana Milošević – Gorim od želje da ubijem noć (1980)

U nešto pesmističnijem tonu od ostalih numera, Slađana Milošević poručuje: Retko loša noć / noćni život očajno bedan i skup / ovaj je grad nedeljom mali i glup. Pesma po kojoj nosi naziv i prvi album ove umetnice.

Bajaga – Verujem ne verujem (1988)

Jer je noć noć noć noć / totalni je mrak. Još jedna od najasocijativnijih pesama o noći, upravo zbog ovih stihova, uprkos tome što nam je, možda, već izašla na nos. Ipak, izašla na nos ili ne – ova lista i ne bi mogla bez Bajage.

Videosex – 1001 noć (1984)

Još jedan motiv 1001 noći, ali ovog puta isključivo instrumentalno. Album Videosex istoimene grupe imao je dosta zapaženijih numera od ove, ali ukoliko volite orijentalni zvuk, ova stvar će vas definitvno odvesti u noć nekih egzotičnijih predela.

Zana – Noć (1981)

Kako je i Oblakoderov kolumnista Miloš Dašić dobro rekao: Ovaj album više znači onima koji ne slušaju Zanu, nego samoj Zani. Pesma Noć bila je deo albuma Loše vesti uz rege za pivsku flašu, iako nije jedna od onih koje su se istakle (pod uslovom da pričamo o onima do kojih je ovaj album uopšte i došao).

Kanda, Kodža i Nebojša – Majka nam je noć (2011)

Iako ne tako poznata pesma Kanda, kodže i Nebojše, jedna je od najlepših i upravo je odavde i stih iz podnaslova. Ovu pesmu gotovo nikad nećete čuti lajv na koncertima benda, sem ako Oliver ne reši da je akapela otpevuši u pauzi. Tako uvek ostaje u intimnom krugu vas i vašeg plejera.

TV Moroni – Pada noć (1881)

Vraćamo se nazad na novi talas. TV Moroni su bend koji je snimio samo dve pesme: Pada noć i Moja borba i obe su bile deo čuvene pank kompilacije Artistička radna akcija. Moroni pankerski upozoravaju da, kada se spušta dan, otpaci društva tada prave lom i zato – Napolju je tužno kada pada noć.

Idoli – Stranac u noći (1983)

Jedna od onih jedina malena pesama Idola. Stranac u noći bio je deo drugog albuma Čokolada i definitivno je jedna od onih numera koje bi bile savršene za domaće filmove poput Lajanja na zvezde. Ipak, ova stvar nije ni najgora, ali ni najbolja koju su snimili beogradski dečaci.

Bjesovi – Avioni pevaju (1994)

O nastanku njihovih pesama kruže određene legende, pa su, kako je naveo frontmen benda Zoran Marinković u jednom intervju, i Avioni imali svoju. Navodno, Zoran je reči zapisivao kraj bolničke postelje svog prijatelja na samrti koji je mumlao tekst ove pesme. Ipak, ovo ostaje u domenu mita, jer je, kako kaže, pesmu napisao sam i ona je samo posvećena bliskom prijatelju koji je svirao usnu harmoniku na prvom zvučnom zapisu ove pesme.

Bitipatibi – Mi smo od šećera (2011)

Listu završavamo sprskim shoegaze bendom Bitipatibi i najpoznatijom pesmom sa njihovog prvog albuma Lešnici divlji. Iako je bend i kasnije objavljivao veliki broj tekstualno i instrumentalno lepih pesama, ova stvar će definitvno ostati kao jedna od najlepših. Zato, pustite ovu stvar, prepustite se melanholičnoj melodiji i zavijajte na noć.

Cela plejlista dostupna je ovde.

Tagovi:

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *