fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Prijemni ispiti za fakultete početkom jula, junski ispitni rok će se redovno održati

Prorektor Beogradskog univerziteta prof. dr Petar Bulat danas je u okviru emisije UkjuČi se govorio o terminima održavanja isptinih rokova, polaganju prijemnih ispita na fakultetima i funkcionalnosti onlajn nastave.

22. April 2020

Studentska organizacija „Alumni Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu“  pokrenula je emisiju UkljUči se posvećenu nastavi na daljinu, a danas je u okviru prve emisije ugostila prorektora Univerziteta u Beogradu prof. dr. Petra Bulata. U fokusu razgovora bili su načini i termini održavanja isptinih rokova, polaganje prijemnih ispita na fakultetima kao i funkcionalnost onlajn nastave.

Ova godina je trebalo da bude godina sportskih igara, zbog toga su ispitni rokovi pomereni unapred. Najverovatnije ćemo raspored vratiti na staro, tako da će junski ispitni rok biti u junu, kao što je predviđeno u normalnim okolnostima”, rekao je Bulat.

Prof. dr. Petar Bulat (Pintscreen emisije)

On je dodao da prema zakonu koji reguliše ovaj segment obrazovanja nije dozvoljeno izvođenje ispita van fakulteta, samim tim onlajn ispiti nisu moguće rešenje.

Na pitanje kako će doći do nadoknade teorijske nastave i časova vežbi, prorektor je rekao da će se postepeno nadoknađivati sve fakultetske obaveze, kako epidemijske okolnosti budu dozvoljavale. On je dodao i da je napravljen dogovor sa prodekanima za nastavu da svako od njih na svom fakultetu napravi organizacioni plan kako će se kretati nastavne aktivnosti.

 „Studentima koji su za ovo vreme uspeli da ostvare neke poene, će se to ugraditi u zaključnu ocenu, dok kolege koje to nisu uspele će imati identične uslove za polaganja, pa niko neće biti oštećen”, rekao je Bulat, zaključujući da će studenti moći da nadoknade sve izgubljene bodove čim to okolnosti dozvole.

Upitan o mogućnostima održavanja prijemnog ispita, Bulat kaže kako su se u javnosti pojavile spekulacije da će biti upisa na fakultete bez prijemnog ispita. On smatra da ta varijanta ne odgovara ni društvu ni fakultetima potvrđujući da će se sigurno održati prijemni ispiti.

U intervjuu za „Danas” prorektor je rekao da će prijemni ispiti za upis na fakultete, prema planu koji je usvojio Senat Univerziteta u Beogradu, biti održani od 29. juna do 5. jula, a prijavljivanje kandidata za polaganje će trajati od 24. do 28. juna. Istakao je da Ministarstvo prosvete bude donelo odluku o pomeranju datuma održavanja prijemnih ispita, Univerzitet će je poštovati.

Na pitanje da li će se preispitivati cene školarina za brucoše za narednu školsku godinu, u intervjuu za „Danas” Petar Bulat istakao je da su one već usvojene i ne očekuje da će biti promena. On je dodao da utvrđivanje cene školarina nije u nadležnosti Rektorata već svakog pojedinačnog fakulteta i da se oni trude da omoguće studentima plaćanje u što više rata.

Na početku razgovora u okviru emisije UkljUči se Petar Bulat je naglasio kako je Rektorat pomoću ankete u kojoj su učestvovali prodekani za nastavu došao do saznanja da je posećenost onlajn teorijskoj nastavi veća nego posećenost redovnih predavanja pre proglašenja vanrednog stanja. On veruje da je to direktno povezano sa tim što studenti sad imaju manje obaveza koje bi im ometale pažnju.

Skrinšot emisije UkljUČi se

Upitan da li je zadovoljan odvijanjem onlajn nastave na fakultetima, prorektor je odgovorio da jeste, kao i da su se svi ozbiljno angažovali kako bi ona bila kvalitetna. Istakao je primer Farmaceutskog fakulteta, koji je, kako je rekao, na sjajan način uputio svoje profesore kako da organizuju onlajn kolokvijume, a da se pritom izbegne upotereba nedozvoljenih sredstava.

„U anketi kojoj smo spoveli saznali smo da oko 90 posto profesora planira da uvrsti onlajn nastavu u neke aspekte teorijske nastave nakon završetka vanrednog stanja”, rekao je Bulat.

Razgovor je završen zaključkom kako će ovo iskustvo razbiti razne predrasude te da će se u narednom periodu, kada se sve vrati u normalu, onlajn nastava uvrstiti kao dodatak teorijskoj nastavi.

Naslovna fotografija: Fakultet političkih nauka

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *