fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹

Prvo predstavljanje knjige Cvetni pozdrav

Ovu knjigu niko neće moći da „provali" i da se zbog ove knjige nešto odloži. Recimo, mala matura. Ko odloži ovu knjigu, on odlaže život

19. June 2019

U utorak, 18. juna u restoranu „Vapiano”, TC „Rajićeva” predstavljena je knjiga Dragana R. Sajića sa praktičnim savetima o gajenju biljaka i cveća.

„Ova knjiga predstavlja svojevrsnu revoluciju. Njena istorija vezana je za 2005. godinu, kada je Dragan R. Sajić okupio grupu ljudi da naprave vodič kroz hortikulturnu Srbiju, čiji je tiraž bio 220 000 primeraka. Recite mi štampani medij koji ima toliki tiraž. Postoji jedan, koji je supkulturni. Ali, kakve veze imaju hortikultura i supkultura? Velike. Kroz ovu knjigu je postignuto nešto što na najširem nivou danas svi pokušavamo da radimo. Ona ima lektora, korektora, redaktora, urednika, grafičkog urednika, tehničkog urednika, likovnog urednika, autora fotografije, autora teksta, recenzenta. Dragan Sajić je to naučio iz prirode. U cveću, biljkama sve ima svoj red i ako se bilo šta preskoči, nešto nije u redu. Mislim da je to i osnovna poruka koju nosi ova knjiga,” rekao je Mirko S. Marković, upravitelj Mreže hortikulturnih biblioteka Srbije.

On je naglasio da je svaka rečenica, napisana i izgovorena, obrađena i lektorisana u duhu srpskog jezika i objasnio da je posebno važan sadržaj knjige koji je sa naših balkona, iz naših bašta, naših saksija… „Ovu knjigu niko neće moći da „provali” i da se zbog ove knjige nešto odloži. Recimo, mala matura. Ko odloži ovu knjigu, on odlaže život,” istakao je Marković.

Dragan R. Sajić, autor knjige, setio se korena, podjednako važnih i za biljke i za čoveka. „Kada se čovek kao mlad zaljubi u Ljiljanu, pa ode da živi u selo Cvetanovac, a poslednjih 30 godina živi od uzgajanja cveća, nekako je logično da se iznedrio ovaj naziv „Cvetni pozdrav”. Trudio sam se da na 120 strana napišem sve ono što nisam imao prilike da pročitam u knjigama vezanim za botaniku i da to upotpunim fotografijama. Dovoljno je 5 sekundi da biste otkrili šta je to što fali vašim biljkama. Međutim, ubrzani i urbani način života nam često ne dozvoljava da jedni druge pogledamo duže od 5 sekundi. Hajde da odvojimo to vreme i da upravo cvetnim pozdravom, gajeći biljke, gajimo i međuljudske odnose.”

Dragan R. Sajić je jedan od pokretača Internet kluba, prve Internet asocijacije http://internet.org.rs/ , prvog portala o bilju https://www.garden.rs/ . Realizovao je više sotina projekata uređenja poslovnih i privatnih objekata. Autor je serijala Cvetni Pozdrav na Youtube-u i bloga o baštovanstvu http://sajic.com/ .

Autorka teksta i naslovne fotografije: Snežana Pajkić

Tagovi:

Preporučeni tekstovi

1236 dana bez presude

1236 dana bez presude

Na društvenim mrežama pokrenuta kampanja podrške za Milenu Radulović i 14 devojaka koje i dalje čekaju presudu

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *