fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹

Putovanja i nova poznanstva koristim kao inspiraciju

U susret nastupu u KST-u razgovarali smo sa Marom Dupont

10. May 2024

Klub studenata tehnike (KST) ove godine proslavlja jubilej od 70 godina. Kultni klub koji su volele mnoge generacija studenata svoj veliki jubilej obeležava programima koji će se odvijati do kraja godine. Kao deo ovog jubileja, u utorak, 14. maja u 20 časova, održaće se poseban događaj – koncertna promocija albuma „Svet“ pijanistkinje i kantautorke Mare Dupont. Mara Dupont je umetnica koja živi na relaciji Srbija – Francuska, a poznata je domaćoj publici kroz svoje autorske singlove „Diši duboko“ i „Nisi tu“.

Pesme sa albumа „Svet“ koji će promovisati u KST-u stvaraju poseban spoj zvuka Balkana i džeza. Nakon završenog klavirskog odseka Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, Mara Dupont je radila sa baletskim plesačima u Narodnom pozorištu, kao i u muzičkim školama u Beogradu i svom rodnom Užicu. Poslednjih nekoliko godina radi i kao muzički supervizor za kruzer kompaniju „AIDA“ iz Nemačke. Nakon beogradskog koncerta, Mara Dupont će svoj album prvenac promovisati i publici u Kulturnom centru Zlatibor (15. maja) i u Požegi (16. maja).

Foto: Atila Sabo

Za početak da li možete da nam se predstavite, kako ste započeli muzičku karijeru?

Mara Dupont: Sa osam godina sam krenula u muzičku školu u Užicu, ali mnogo pre toga sam počela da sviram klavir uz mog starijeg brata. Vrlo brzo sam zavolela klavir, muziku, koncerte, scenu. Nakon toga sam upisala srednju muzičku školu ‘Mokranjac’ u Beogradu a zatim i Fakultet muzičke umetnosti. Ceo život sam okrenuta muzici, i to jeste moje utočište i inspiracija. Tu se osećam sigurno. Džez muziku sam zavolela u srednjoj školi i obožavala sam da slušam probe džezera u podrumu muzičke škole ‘Stanković’. Kasnije uporedo sa muzičkom akademijom sam upisala i džez klavir u pomenutom ‘Stankoviću’. Tada sam počela i da pišem autorsku muziku, ali i da obrađujem popularne pesme na svoj način. Profesionalna karijera nakon završene akademije je bila šarenolila, ali uvek u domenu muzike – baletski i operski korepetitor, profesor klavira u muzičkim školama, aranžiranje, komponovanje filmske i popularne muzike, nastupi sa različitim bendovima, kantautorstvo, supervizor za mjuzikle na kruzeru, i evo sada je na red došao i prvi album.

Povod za naš razgovor je promocija albuma Svet koji ćete publici predstaviti na koncertu u KST-u. Kako ste došli na ideju da obradite tradicionalne balkanske numere u džez maniru?

Nije to bila svesna ideja da sednem,  napišem i snimim balkansku muziku u džez maniru. Pesme sa ovog albuma sam skupljala gotovo deset godina. Aranžmani su nastajali spontano. Uz podršku porodice i prijatelja, konačno sam se ohrabrila da sjedinim sav taj rad u album.

Kako ste našli balans između ovih, naizgled nespojivih, žanrova?

Mislim da je pre u pitanju neki prirodni afinitet prema džezu, koji se nenametljivo uklopio sa tradicionalnom muzikom. To je želja i potreba da donesem već poznate pesme na svoj način.

Koje pesme ste obradili i da li ste publici hteli da prenesete neku posebnu poruku?

U pitanju su dosta poznate narodne pesme kao što su ‘Marijo deli bela kumrijo’ i ‘Moj golube’, a na izdanju se nalazi i jedna autorska numera kompozitora Dragana Nikolića, koji je dao saglasnost da snimimo njegovu pesmu ‘Ej dragi dragi’, a ono što me posebno raduje jeste poznanstvo sa ovim divnim umetnikom sa kojim dogovaram i buduću saradnju.

Album ste snimali u Beču. Zašto baš u ovom gradu? I koje muzičare ste okupili na stvaranju ovog albuma?

Beč je bio moj izbor iz prostog razloga što muzičari, kakve sam želela za zvuk ovog albuma, tamo žive i rade. Na bubnjevima je Jasmin Sultanić, koji je ujedno radio i miks i master. Klavir su svirali Nikola Stanošević i Urs Hager. Kontrabas je snimio Miloš Čolović, a saksofonista Rastko Obradović je gostovao na dve numere.

Foto: privatna arhiva

Zašto ste se odlučili da album promovišete u KST-u?

KST ove godine slavi jubilej, 70 godina postojanja. Poziv za koncert je stigao od organizatora programa i to baš u trenutku kada sam završavala snimanje albuma. Delovalo je da se sve dešava u pravo vreme, na pravom mestu i rado sam prihvatila priliku da se vratim u klub koji je obeležio moje studentske dane.

A koja vam je najdraža uspomena iz KST-a?

Novogodišnji maskenbali. Bila sam na nekoliko i uvek sam volela da se potrudim oko pravljenja maske i smišljanja neke originalne ideje, plus naravno odlična muzika i prelep ambijent tehničkih fakulteta.

Kako ste koncipirali nastup u ovom kultnom klubu?

Ne bih mnogo da otkrivam o samom nastupu, ali mogu reći da će na  bini biti dosta muzičara i imamo i jednog gosta. Biće dinamično i zanimljivo. Mesta za publiku su ograničena, jer smo želeli da donesemo u klub atmosferu evropskih džez klubova.

Izjavili ste da se izvorno bavite pop muzikom, da li će sledeći album biti pop ili spremate neko novo muzičko iznenađenje za svoju publiku?

U pripremi je još jedan projekat, koji bih volela da se u skorijoj budućnosti predstavi publici. U pitanju jeste povratak popu, a u saradnji sa fantastičnim Andrijom Gavrilovićem kao producentom.

Radite kao muzički supervizor na kruzeru. Koliko putovanja kroz različite kulture i rad sa ljudima iz drugih zemalja utiče na muziku koju stvarate?

Uvek koristim putovanja i nova poznanstva sa različitim kulturama kao inspiraciju. Recimo za album ‘Svet’ ta udaljenost od kuće i nedostajanje su poslužili kao glavno gorivo da se okrenem tradicionalnoj muzici. Neka želja da budem bliže mojoj porodici i kulturi.

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *