fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Referendum i narodna inicijativa bez cenzusa u Srbiji

Vlada republike Srbije usvojila predlog novog zakona

10. November 2021

Predlog zakona o referendumu i narodnoj inicijativi kojim se predviđa ukidanje obaveznog cenzusa za izlazak potrebnog broja glasača kao uslova za uspeh referenduma usvojen je na jučerašnjoj sednici Vlade Srbije.

„Usled činjenice da je trenutno važeći Zakon donet još 1994. godine, novi predlog zakona sadrži i brojna usklađivanja sa Ustavom, pre svega na planu ukidanja obaveznog cenzusa za izlazak potrebnog broja glasača kao uslova za uspeh referenduma, kao i u svrhu uređivanja svih vrsta referenduma predviđenih Ustavom“, kažu iz Vlade Srbije.

Prema važećem zakonu, za uspeh referenduma neophodno je da na njega izađe više od 50 odsto upisanih birača, dok novo zakonsko rešenje predviđa da je za to potrebno obezbediti podršku većine od broja izašlih na referendum.

Iz vladine Kancelarije za saradnju s medijima saopšteno je da će ovaj zakon građanima omogućiti da „efikasno ostvaruju svoje Ustavom zagarantovano pravo na učešće u vršenju vlasti putem narodne inicijative i referenduma”.

Rešenja predviđena Predlogom zakona zasnivaju se na preporukama Saveta Evrope iz „Revidiranog kodeksa dobre prakse u oblasti referenduma” iz oktobra 2020. godine.

„Upravo zbog značaja instituta referenduma, kao i zbog pitanja o kojima se odlučuje putem referenduma, smatramo postojeće zakonsko rešenje mnogo boljim nego što je to predloženo rešenje, jer ako su pitanja toliko važna da bi se o njima referendumski izjašnjavali građani, smatramo da je neophodno da bar 50 odsto građana uzme učešće u odlučivanju, i na taj način pokaže demokratičnost društva”, navode iz Savez ekoloških organizacija Srbije.

Bojazan koju dele brojni korisnici društvenih mreža odnosi se direktno na ekološka pitanja, gde se pre svega ističe da usvajanje novog zakona o referendumu stvara prostor za malverzacije po pitanjima poslovanja kompanije Rio Tinto i privatizacije instituta Jaroslav Černi.

Podsetimo, u januaru je planiran referendum o promeni Ustava. Ukoliko Zakon o referendumu bude usvojen, to bi, u praksi, značilo da je dovoljno da na referendum o promeni Ustava izađe i 20% biračkog tela, i da ono što većina njih odluči bude prihvaćeno – dok se uopšte ne postavlja pitanje legitimiteta njihove odluke.

Ovo, takođe, znači da je nemoguće bojkotovati referendum, jer usvajanjem novog zakona broj ljudi koji će izaći na isti nije važan. Ono što je važno jesu odluke koje će biti donete. Ovakva odluka Vlade navodi nas da se zapitamo koliko se onda udaljavamo od demokratije i kom sistemu uređenja težimo.

Tagovi:

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *