fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Ronja The Robber’s Daughter – Arja Stark kao školski program

Gledali smo pretpremijerno novu skandinavsku bajku koja će zainteresovati mlade koji vole magiju i fantaziju

27. March 2024

Verovatno je san ili cilj svakog autora da njegovo delo obiđe svet, na ovaj ili onaj način. Ali šta se desi kad jedna priča obiđe svet, i to bukvalno, promeni nekoliko formata, i vrati se kući? E, onda dobijamo Ronja The Robber’s Daughter, seriju koju od 29. marta gledamo na Pickbox NOW. Ali prvo da pojasnimo malo.

Ronja The Robber’s Daughter je prvenstveno knjiga koju je napisala švedska spisateljica Astrid Lindgren, koju znamo i kao autorku Pipi Duge Čarape. Iz Švedske, ova priča se animacijom preselila u Japan, i to baš u svima omiljeni Studio Gibli, koji po ovoj priči, koju je radio Goro Mijazaki, pravi anime. I da, dobro pretpostavljate, Goro je sin čuvenog Hajaoa. Animirana verzija je obišla svet, imala dobru gledanost i recenzije, sinhronizaciju na nekoliko jezika, a u Engleskoj je za naraciju glas pozajmila Džilijen Anderson.

Međutim, ova priča se nakon svetskih putešestvija vraća kući. Serija Ronja The Robber’s Daughter dobila je svoju švedsku fantastičnu serijsku verziju. Scenario je pisao Hans Rosenfeld, jedan od glavnih pisaca iz kultne švedsko-danske serije Bron/Broen. Mi smo imali priliku da pretpremijerno pogledamo prvu epizodu ovog budućeg hita, koji će to biti pogotovo među onima koji su fanovi epske fantastike, magije i bajkovitih priča.

Serija prati avanture devojčice Ronje iz naslova. Ona je devojčurak od nepunih deset godina, rođena u porodici srednjevekovnih skandinavskih lopova koji žive u dvorcu blizu šume. Kada njena porodica shvati da Ronja polako odrasta, reše da je upute samu u šumu, da se upozna s njenim lepotama, ali i tajnama.

Pritom, šuma i njene misterije su uvek dobra metafora za sve nepoznanice koje donose pubertet i odrastanje, a ova priča je upravo o tome.

Game of Thrones nas je ranije naučio da su šume mračne i pune terora. Ovde nemamo tu rečenicu, ali imamo nešto slično. Kažu nam da je šuma puna čudnih, ali i magičnih stvorenja.

I ova rečenica, kao i sam lik Ronje, će prizvati Game of Thrones u prvoj epizodi serije. Naravno, nemojte se zaletati, nije ovo ta mračna provokativna serija, barem to nije odmah prikazala, i u prvoj epizodi ćemo u njenom liku dobiti PG 13 verziju (što bi značilo blažu, za celu porodicu, verziju) Arje Stark. Jer ova devojčica će svojom radoznalošću, ali i nepostojanjem straha, voditi celu priču. Njena porodica ima svoje zaklete neprijatelje, a na samom kraju Ronja će upozanti Birka, sina suprotne strane, za koju već pretpostavljamo da će, pored zaraćenih porodičnih strana, sklopiti neočekivano prijateljstvo.

Ako vam nešto znači, ekipa je sastavljena od mladih i nešto starijih glumaca, čija imena ćete možda prepoznati ako pratite skandinavsku televiziju. Neka od tih imena su Kerstin Linden, Jack Bergenholtz Henriksson, Christopher Wagelin, Krista Kosonen, Johan Ulveson i Sverrir Gudnason.

U ovih šest epizoda koje nam stižu, posmatrajući početak radnje, deluje da će bajkovitost, kao i folklorne priče iz srednjeg veka biti u prvom planu, umesto tajnovitosti, mistike i horora, koje možda više obećavaju ako zamislimo priču o stvorenjima iz šume i lopovima koji su u međusobnom sukobu. Ostaje samo da se vidi za koga je pravljena ova serija i da li će gledaoci koji maju više od 15 godina umeti da se prepozanju u likovima i zapletima. Ono što je sigurno, jeste da će oni mlađi, ako su skloni fantaziji, uživati. A to je, možda, za ovu priču i najbitnije.

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *