fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹

Serija Normal people: više od srednjoškolske romanse?

Odnos koji se razvija u seriji Normal people između dvoje mladih junaka, Merijen i Konela, osvojiće vas svojom iskrenošću i nenametljivošću

5. August 2020

Inspirisana i urađena prema istoimenom romanu „Normalni ljudi“, irske spisateljice Sali Runi, serija prati život i razvoj odnosa, ali i ličnosti, dvoje mladih Iraca, Merijen (Dejzi Edgar-Džouns) i Konela (Pol Meskal). Na prvi pogled, Normal people može delovati neinovativno zbog, naizgled, kliše priče o toplo-hladnom odnosu dvoje ljudi, međutim – upravo je suprotno. Emotivni odnos i njegov razvoj koji pratimo u različitim periodima njihovih života, glavna je okosnica i tajna uspeha ove serije.

Priča je prvobitno smeštena u severozapadni omanji grad u Irskoj, gde Merijen i Konel provode svoje srednjoškolske dane i inicijalno započinju svoju emotivnu vezu. Kasnije se sreću u studentskom periodu života, na Triniti koledžu u Dablinu. Dok je u srednjoj školi, Konel je bio taj koji je pronašao zajednički jezik sa popularnom ekipom, iako često vidno nesnađen u njoj, dok se na fakultetu situacija potpuno preokrenula i Merijen je ta koja oko sebe ima veći broj ljudi. Ono što ih povezuje je introvertni tip ličnosti, ali i zainteresovanost za književnost, kao i osećaj nesnađenosti.

Izvor: IMDB

Čini se da je njima teško da pričaju o svojim emocijama i željama, ali isto tako je uočljivo koliko razmišljaju jedno o drugome, ali i o sebi samima. Takođe, karakteristično za Normal people je usmerenost na razvoj odnosa i ličnosti dveju mladih osoba, a ne toliko na narativu i priči. Koliko god važna bila priča dok gledamo neku seriju, ipak je emocija ono što ćemo zapamtiti.

Prateći ih od srednjoškolskog/tinejdžerskog doba, preko ranih i srednjih dvadesetih – u studentskim danima, imamo priliku da posmatramo način na koji njihov odnos raste i razvija se, baš poput i njih samih. Oni tokom mladosti i sazrevanja eksperimentišu, pronalaze se, raskidaju i ponovo se vraćaju jedno drugom. Vidno je koliko sve teže i ređe iskazuju emocije, dok ih istovremeno sve intenzivnije osećaju. Upravo to je jedan od problema njihove veze.

Izvor: IMDB

Sporiji tok radnje omogućava bliže vezivanje ali i poistovećivanje sa Merijen i Konelom. Nekad smo toliko fokusirani na sopstvena očekivanja od radnje i priče, za koje očekujemo da budu ultra-zabavno-inovativno-nezaboravni, da potpuno smetnemo s uma važnost emocije, koja se u nama razvija, ali i prenosi sa ekrana dok gledamo neko televizijsko ostvarenje.

Pored navedenih, još neki od razloga zbog kojih je vredno gledati Normal people definitivno su njena pogodnost za binge-watching, kao i soundtrack. Iako bitan element svake serije, muzika ovde posebno dočarava osećaj melanholije koja obuzima likove kroz čitavih 12 epizoda.

Važan aspekt, kao i prednost Normalnih ljudi jeste i prikaz seksualnih odnosa kao posebne vrste intimnog povezivanja, u kojoj je saglasnost obe strane, ali i užitak – imperativ. Nije nevažno pomenuti i povezanost eksperimentisanja u seksualnom životu, zajedno s njegovim uticajem na razvitak ličnosti junaka. Međutim, bilo bi pogrešno isticati erotsku komponentu serije kao najvažniju, jer ona svakako to nije.

Izvor: PrimeTimer

Priča o promeni, razvoju i odnosu dve mlade osobe jedan je od glavnih začina serije, a povrh toga, gledaoci se osećaju toliko uvučeni u taj odnos i priču, da im se čini kao da su i sami njen deo.

Tagovi:

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *