fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Skrinšot: Ginekološki pregled

Odlazak kod ginekologa (ni)je bauk?
Piše: Marina Zec

9. December 2021

Prošle nedelje je trebalo da odem na ginekološki pregled. Kad kažem prošle nedelje, mislim, zapravo, pre 4 meseca. Ali, tek prošle nedelje sam rešila da to zapravo i uradim.

Odlazak kod ginekologa, iako idem na svakih šest meseci (po potrebi i češće) na redovne preglede, svaki put zahteva, za mene, posebnu mentalnu pripremu. Sama pomisao na čin pregleda nije mi prijatna. Zapravo, slično je mišljenje i većine mojih drugarica. Najčešći komentari mojih poznanica pred pregled (iako redovno idu na njih) su – „jao, ne ginekolog”, „opet moram da se bavim time”, „jao, što mrzim kad mi gurne ono”, a najgori od svih je – „jao, ma svi ti ginekolozi ti uvek nađu nešto”.U svim ovim izjavama, ali posebno poslednjoj, leži veliki problem.

Osim u studentskoj poliklinici, nijedna moja drugarica ne ide kod ginekologa državno. Nezadovoljne uslovima i pregledima u domovima zdravlja (a nekoliko drugarica mi je pričalo priče o takvim pregledima, koje su zvučale kao proživljavanje horor scenarija – takva je bila interpretacija svaki put), mlade žene u Beogradu (jer ne mogu da govorim šire) najčešće odlaze na ginekološke preglede u privatne klinike. Na takvim pregledima, neretko se dešava da vam ginekolog pronađe „nešto” – policistične jajnike, ranicu na grliću materice, cistu na jajniku, stvari koje ste u ginekološkim prostorijama čule već 100 puta, za koje su potrebne različite analize, provere i procedure, koje, naravno, jer ste otišli privatno, koštaju. Na početku ovog teksta pisala sam da je trebalo da odem na ginekološki pregled pre četiri meseca, ali da sam tek odlučila prošle nedelje. Zašto? Pre šest meseci pred more otišla sam na pregled gde mi je lekarka (za koju znam da je drugaricama pogrešno dijagnostifikovala 17 različitih stvari i da uvek preporučuje da odete na još minimum 5 različitih pregleda kako bi bila sigurna – štitna, krv, grudi, dermatolog…) rekla da imam neku senku na jajniku i da treba direktno da se javim njihovoj filijali koja ima ginekologe koji rade operacije, pošto bi to trebalo da se operiše. Pošto sam sumnjala na drugi problem, pitala sam je za njega, a ona je, pogledavši me opet, rekla da, da imaš i to, ali prvo ova operacija, pa ćeš dalje. Možeš da imaš velike komplikacije, znaš. U tom trenutku, jedino što sam znala je da taj poduhvat košta 30 000 dinara i da joj ne verujem ni najmanje. Otišla sam na more, sa temom senke na jajniku u malom mozgu i sa idejom da odem kod nove lekarke na pregled.

Međutim, kada sam se vratila, strah od potencijalnog problema je počeo da tinja. Objašnjavala sam sebi da nemam vremena, sledeće nedelje ću, e, sada ipak ne mogu, sada sam dobila, ajde onda kada prođe, pa kad prođe zaboravim, i tako u krug. Onda sam jednog dana progovorila o tome, pa mi je drugarica rekla dobro, bre, ajde više idi, a onda se ispostavilo da ona sama nije otišla dugo kod ginekologa jer strepi od neprijatnosti i da je to frustrira. Na kraju, posle par nedelja, otišla sam kod druge ginekološkinje, kod koje, zapravo, ide i moja mama. Pripremila sam se mentalno, biće grozno, ali preživeću, a šta mi kaže – kaže mi, sama sam kriva što nisam došla ranije. Pratio me je i osećaj griže savesti što nisam ranije otišla, šta ako me prekori, pošto je prethodna ginekološkinja imala običaj da se izbreca na mene ukoliko nisam otišla na drugih 17 pregleda koje mi je preporučila. A koji, naravno, kao što sam već pomenula, koštaju.

Ginekološki pregled je prošao odlično. Trajao je ukupno 10 minuta. Žena me je pregledala, rekla nije ti ništa i pozdravila me. Ja sam, naravno, postavila 20 pitanja osvrćući se na prethodni pregled. Pogledom koji uliva poverenje, značajno mi je ponovila – opusti se, nemaš ništa, nije ti ništa. Odahnula sam, jer je to značilo da je sa mnom sve u redu. Razočarala sam se, jer je to značilo da su priče o mojoj prethodnoj ginekološkinji bile istinite – dijagnoza koju mi je postavila nije bila refleksija mog zdravstvenog stanja, već mogućnosti zarade privatne klinike.

Ginekološki pregledi nisu najprijatnije anegdote iz naših života. Naravno. Ali su nužni. I nešto o čemu žene moraju da razgovaraju, jer da nisam pričala sa svojim drugaricama, mislila bih da sam ja jedina, razmažena, koja pravi problem od odlaska kod ginekologa. A zapravo se ispostavilo da sam samo išla kod lošeg. Dakle, važnu stavku predstavlja pronalaženje dobrog lekara/lekarke, kao i dobrog zubara/zubarke. Nekada sam imala strah od zubara, ali sam pronašla čoveka kome verujem apsolutno i kod koga rado odlazim. Tako je i sa ginekologom. I ako osećate da vam neko ne prija, ako osećate nelagodu ili strah da se obratite, ne morate da ostanete kod tog ginekologa. Postoji veliki broj stručnih lica koja vam mogu pomoći i koja neće biti neprijatna, kojima ćete verovati i kod kojih ćete odlaziti na pregled bez knedle u grlu. Samo je potrebno potražiti, pozabaviti se malo time i dati sebi prostora da promenite nekoga ukoliko vam se ne dopada. I to davanje prostora sebi je užasno važno. Kao što su važni redovni pregledi i samopregledi grudi. Kao što je važno da vodimo računa o svom telu, a pogotovo o osetljivim delovima njega. Ne jer treba, niti zbog bilo koga drugog, već zbog sebe. Jer smo važne.

P.S: Pre šest dana objavljena je vest da država uvodi besplatnu vakcinaciju protiv humanog papiloma virusa (HPV). Ovaj virus dovodi do karcinoma grlića materice kod žena i penisa kod muškaraca. Vakcina se može primati u uzrastu od 9 do 19 godina i njena dostupnost predstavlja važan uspeh za domaći medicinski sistem. Ova vakcina je još jedan podsetnik na to koje sve vrste prevencije postoje i zašto je važno da se informišemo i napredujemo, kada je u pitanju žensko zdravlje.

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *