fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Svetski dan pozorišta

Danas se obeležava Svetski dan pozorišta.

27. March 2020

Situacija izazvana pandemijom virusa COVID19 uticala je na to da pozorište u kući ne bude samo sintagma koja označava naziv igrane serije iz sedamdesetih, već i deo naše svakodnevice. U uslovima karantina i vanredne situacije koja nalaže zabranu okupljanja i ograničenost kretanja, razni kulturni sadržaji „preselili” su se na internet i društvene mreže, pa tako i pozorišni. Spuštenih zavesa, prazni teatri širom sveta obeležavaju Svetski dan pozorišta koji je ustanovljen 27. marta 1961. godine. To, međutim, ne znači da su bez publike.

Na sajtu Međunarodnog pozorišnog instituta (ITI) nalazi se poruka koja će ove godine biti čitana virtuelno, a koju je ovoga puta napisao pakistanski dramaturg Šahid Nadim. Poruku tradicionalno svake godine piše pozorišna ličnost svetskog ugleda, a čitaju je glumci pred početak predstave koja se igra povodom Svetskog dana pozorišta. Tako su pozorišta u Beogradu snimila zajedničku poruku, a u ime Narodnog pozorišta u Nišu pročitao ju je prvak Drame tog teatra Aleksandar Mihailović.

Atelje 212 će večeras od 20h na svom facebook kanalu postaviti link ka emitovanju kultne predstave „Radovan III” u okviru akcije „Pozorište za sva vremena”.

Narodno pozorište je za večeras od 21h odabralo da na svom Youtube kanalu prikaže balet „Hazarski rečnik – lovci na snove” po motivima Milorada Pavića, dok će JDP na svom sajtu reprizirati predstavu „Hadersfild”.

Narodno pozorište Niš će preko linka na sajtu pozorišta emitovati snimak predstave „Sumnjivo lice”, dok će večeras u 20h na jutjub kanalu Festivala ekološkog pozorišta moći da se pogleda predstava „Život na visokoj nozi”, autorski projekat teatra „LUDIFIKO” iz Novog Sada.

Šabačko pozorište krenulo je sa onlajn repertoarom pod sloganom: Grad je dom! Grad je pozorište! uz poruku #ostanikodkuće, a večeras će prikazivati predstavu „Rubište”, u režiji Kokana Mladenovića.

Navedena pozorišta koja će večeras publici ispred kompjutera i laptopova ponuditi pomenute sadržaje, to će raditi i ostalim danima, a onlajn predstave organizovali su i  Pozorište lutaka Niš, Pozorište mladih, Aleksinačko Pozorište „Duka Jovanović“, Reflektor teatar, Pozorište “Zoran Radmilović” iz Zaječara, Kruševačko pozorište, Kraljevačko pozorište, Narodno pozorište Niš, Teatar Vuk, Narodno pozorište Užice

Zaposleni u pozorištima širom Srbije se trude da repertoar učine dostupnim publici, čime se šalje jedna lepa slika. Međutim, moramo se osvrnuti i na naličje iste.

Budućnost pozorišta svakako je neizvesna. Pozorišta, kao, uostalom, i druge grane umetnosti, bore se, i u redovnim uslovima, da skromnim donacijama i nevelikim finansijskim sredstvima koja su im omogućena prežive i da u isto vreme održe kvalitet sadržaja koji nude. Kako će izgledati program planiran za ovu godinu? Koliko će planova biti realizovano? Šta će se desiti sa festivalima? Hoćemo li se vratiti na offline režim kada sve ovo prođe?

Usled trenutne situacije, bez sredstava za egzistenciju ostalo je 240 samostalnih umetnika i 187 nezaposlenih iz oblasti dramskih umetnosti, kako navodi Voja Brajović, a prenosi Danas, predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije. „To su samo glumci. Verujem da ima još mnogo umetnika iz drugih oblasti, koji su na isti način pogođeni, poput muzičara, brojnih radnika bez kojih kulturni sektor ne bi mogao da funkcioniše… Svi su oni dobijali novac od ustanova kulture, koje nemaju sopstvene prihode već se finanisraju iz budžeta Republike Srbije“, naglašava Brajović.

Reč je o ljudima koji su mesecima pripremali projekte, išli na probe, bili angažovani, a sada im je onemogućeno da zarađuju na taj način, stoga je predlog Udruženja dramskih umetnika srbije Ministarstvu kulture i informisanja bio taj da spoljnim saradnicima i honorarnim radnicima obezbedi mesečne prihode u iznosu od 30.000 dinara za vreme trajanje pandemije.

Dok čekaju odgovor Ministarstva, glumci su, na poziv Grada Beograda, Sekretarijata za kulturu i gradska pozorišta snimili video poruke podrške svim građanima, kako bi svojim primerom, u vreme vanrednog stanja, podigli svest o ozbiljnosti situacije, važnosti odgovornosti i solidarnosti i pozvali ih da prate uputstva i ostanu kod svojih kuća, a koje možete pogledati na YouTube kanalu SigurnoKodKuce.

Izvor naslovne fotografije: https://www.hunker.com/13412448/how-to-soundproof-inexpensively

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *