fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

The Northman – Miks Vikinga, Gladijatora, Hamleta i smrt hoda plažom filmova

Kada ste poslednji put dobili ono što ste tražili? U bioskopu, mislim na bioskop.

21. April 2022

Kod filma The Northman iliti Severnjak, upravo to može biti slučaj. Samim pogledom na poster, postavku glumaca, poznavanje rediteljevog opusa, pa i zbog samog naslova, očekujete, a i dobijate jedan krvav, mračan, psihodeličan trip prepun akcije, ali sa arty farty obrtom.

Robert Eggers je lik koji već nekoliko godina važi za jednog od najzanimljivijih autora nezavisnog horor filma. Znate, to su vam oni filmovi koji nisu toliko strašni, koliko su čudnjikavi i atmosferični, lepo slikani sa interesantnim glumcima. Eggers iza sebe ima upravo dva takva ostvarenja, The Witch i The Lighthouse, koji su uglavnom pravljeni za one koji od filmova traže nešto više. Naravno, koliko god imao fanova, toliko ima i onih koji osporavaju njegov talenat i rad. I to je skroz ok. Otud nas negde i iznenađuje što je napustio svoj low budget svet i ušao u nešto komercijalnije vode.

E, sad, ako posmatramo njegov dosadašnji rad i svet, ovaj film je kao da je snimio nekakav Marvel spektakl, a ako bi Marvel fan pogledao Severnjaka, imao bi utisak kao da je zalutao na remasterizovanu verziju Bergmanovog Sedmog pečata. Da pojasnimo.

Film prati naslovnog Severnjaka, po imenu, pa pazi sad – Amlet (Aleksander Skarsgard). Kako već pretpostavljate na osnovu imena, kao klinac ostaje bez oca (Ethan Hawke) i titule, jer očev brat iliti stric mu (Claes Bang) napravi krvavu primopredaju vlasti, a i kidnapuje mu mater (Nicole Kidman). Mali Amlet pobegne i poraste u velikog Aleksandra Skarsgarda, gde u nekoj vikinškoj legiji stranaca tumara i ubija kao najamnik, ali sa mišlju da će osvetiti oca, spasiti majku i ubiti strica. Proročanstvo islandske veštice, koju tumači Björk u svom svakodnevnom ponašanju i izgledu, ga natera da krene nazad kući, sa sve devojkom u koju se zaljubljuje (Anya Taylor-Joy).

Njih dvoje, pod sloganom onog starog narodnjaka ja sa juga, ti sa severa kreću u avanturu, infiltriraju se kao robovi u stričevo okrnjeno kraljevstvo, koje je tehnički jedna farma sa životinjama, njivom, gejzirima i vulkanom. Tu on kreće iznutra da ruši „kraljevstvo“, s nadom da će obećanje i proročanstvo ispuniti. Međutim, nekoliko lukavih krvavih borbi, golih muškaraca, izdaje, zaljubljivanja, nordijske mitologije i još malo golih muškaraca kasnije, dobijamo odgovor na to da li će Hamlet, pardon – Amlet postati danski, pardon, islandski kralj.

Da li je cela priča prepisani Šekspir? Nije. Da li ima šekspirovskih elemenata? Svakako. Zato je i autor mogao da se potrudi pa da glavnom liku da drugo ime. I Lion King je rađen pod uticajem Hamleta, pa je glavni lik dobio ime Simba.

Šalu na stranu, retki su slučajevi da se u modernim produkcijama uspešno iskombinuje autorska vizija i bioskopski potencijal. Robert Eggers je sa Severnjakom uspeo to da odradi, iako on sam možda misli da je moglo još krvavije i mračnije. Još pre same premijere, Eggers je rekao kako je morao da nađe dosta kompromisnih rešenja. Takve izjave pre nego što pogledate film, ne obećavaju. Međutim, ovde je takav kompromis došao kao dar od Odina. Doziranim autorskim tripovima je samo oplemenio dobar akcioni film koji zaista može da pogleda i neko ko nije uživao u njegovom prethodnom ostvarenju, u kom su se Patinson i Defo tukli i voleli na Svetioniku.

Aleksander Skarsgard i Anya Taylor-Joy, što zbog svoje specifične pojave, a očigledno i zbog ukusa za filmove, nikad neće biti prvi izbor u bioskopskim spektaklima i superherojskim filmovima, tako da uloge vikinga i veštice koji se u krvi, blatu i znoju bore za svoje mesto pod suncem, došlo im je ko budali šamar.

Robert Eggers je uspeo da napravi nordijski odgovor na Gladijatora. Nisam siguran da je to želeo da uradi, ali mi je drago da je tako ispalo. Sigurno neće imati oskarovsku budućnost kao pomenuti film Ridlija Skota, ali će, siguran sam, vremenom postati kultni favorit. Možda ga vaša mama neće voleti kao pomenuti film sa Raselom Krouom, ali sigurno će biti odličan izbor za čoporativno gledanje sa ljudima koji vole krvavu akciju i mušku golotinju.

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *