fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹

Top 10 desetih – najbolje iz ove decenije

Najavljujemo top liste "Top 10 desetih", ali se i osvrćemo na fenomene i događaje koji su obelećili period od 2010. do kraja 2019. godine.

5. December 2019

Kako se približava kraj godine, dok smo razmišljali o listama kojim bismo sumirali šta nam se sve lepo desilo u 2019. godini iz oblasti muzike, filma, kulture i književnosti, shvatili smo da smo došli do kraja i jedne veće celine – decenije.

“Desete”, period od 2010. godine, pa do kraja 2019. i ulaska u 2020. koji je iza ćoška, svakako su pre svega obeležene vrtoglavim promenama – kako kulturnim, tako društvenim, a povrh svega i političkim.

Stoga smo rešili da se pozabavimo najboljim dešavanjima u prethodnoj deceniji iz domaće i svetske pop kulture i da o tome ne pišemo samo mi – već da pitamo i pojedince iz kulture, muzičare, glumce, umetnike o njihovim izborima. Do kraja meseca vas očekuju različite top liste, kojima ćemo pokušati, zajedno sa mnogim važnim ličnostima, da sumiramo utiske o prethodnoj deceniji.

A šta se sve desilo u ovoj deceniji?

Završila se era Hari Potera.

A počela je i (užasno) se završila i era serije Igre Prestola.

Tramp je postao predsednik Sjedinjenih Američkih Država.

Marina Abramović se vratila u Beograd.

Došlo je do bujanja desnice u celom svetu, pa i u Evropi.

Zbog čega se desio i Bregzit.

Svi mediji sveta prenosili su ne jedno, već dva kraljevska venčanja koja su se dogodila u Velikoj Britaniji.

Ufotkan je  i “zvezdani selfi” na dodeli Oskara.

Rodio i zaživeo je novi, najpopularniji način gledanja filmova i serija: striming.

Stvorena je jedna od najpopularnijih društvenih mreža današnjice – Instagram.

Kao i Tinder.

Nastao je #MeeToo pokret.

Ali su sve veću popularnost u Americi stekle i kampanje protiv abortusa, koje su donele do predloga nekoliko anti-abortus zakona u Američkim državama kao što su Džordžija i Alabama.

Napravljena je Sofija, prva građanka-robot, koja funkcioniše putem veštačke inteligencije (AI).

Dizni je stvorio prvu princezu koja nije uslovljena ljubavnom pričom, već svoje avanture rešava sama – Elsu.

A upoznali smo i pravu savremenu heroinu – aktivistkinju Gretu Tunberg.

Deceniju su obeležili i ratovi, teroristički napadi, senzacionalizam, nasilje u porodici, nasilje nad ženama, diskriminacija, politička previranja, korucpcija i još mnogo toga po čemu nećemo želeti da se sećamo ove decenije. Svakako od 2010. do 2019. smo prevalili put od gledanja MTV-a i VH1 kanala na televiziji, do binžovanja i Netfliksa, od poslednjih razgovora preko finksnog do života na mobilnom telefonu, kao i od plastičnih 3d naočara do VR naočara. Kultura i društvo sve brže se menjaju, te mnoge oblasti, čak i naučne, odustaju od bilo kakvih predviđanja – jer kad god predvidimo nešto, već smo zakasnili i kaskamo makar korak iza realnosti.

Zbog svega što se desilo, a nije bilo bajno, osvrćemo se na ovu deceniju kroz lepa dostignuća i trendove, a birali smo i sagovornike vredne pažnje čije ćete omiljene izbore ččitati u narednim nedeljema.

Naslovna ilustracija: Lincoln Agnew

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *