fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Top 10 filmova desetih: Kosta Peševski

Sumiramo koji su filmovi obeležili poseldnjih 10 godina, u čemu nam ovog puta pomaže scenarista i dramski pisac Kosta Peševski!

16. December 2019

Sumiramo koji su filmovi obeležili poslednjih 10 godina, u čemu nam ovog puta pomaže scenarista i dramski pisac Kosta Peševski! On je za Oblakoder napravo listu svojih top 10 filmova u deceniji za nama. Vidite da li su i vaši favoriti na njoj!

  1. Inside out (2015)

Animirano remek delo proizašlo iz studija Pixar. O njihovoj tehnološkoj i animatorskoj superiornosti u stvarnaju filmova suvišno je trošiti reči. Ono što ovaj film stavlja u vrh njihovog rada je dramaturški koncept kojim se progovara o esencijalnim problemima u životu.

  1. Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance) (2014)

Nizom zahtevnih vizulenih i kinestetičkih postupaka Injaritu nas, kao na toboganu, vozi kroz haotičan život i haos u glavi jednog umetnika. Konstantno na klackalici između sna i jave, fantazije i košmara, ne dozvoljava publici da pretpostavi gde će je do kraja odvesti.

  1. Whiplash (2014)

Debitantski filma Demijana Šazela kojim nas je uveo u svoju ličnu, intimnu životnu priču. U građenju priče reditelj stvara jedinstvenu fuziju muzike i filma. Ali i koristi matrice filmova o borbi pojedinca za lični uspeh koja je ujedno i borba protiv samog sebe u najboljoj tradiciji američkih filmova kao što je „Roki“.

  1. About Time (2013)

Poigravajući se maštom i uvek privlačnom temom putovanja kroz vreme, reditelj Ričard Kurtis zapravo priča jednu

intimnu priču, o porodici, odnosima koji nas formiraju i zasebnom životnom putu svakog pojedinca.

  1. Her (2013)

Reditelj Spajk Džonzi, vodeći se minimalizmom i u dramaturškom i u estetskom smislu goovori o problemu usamljenosti i otuđenja u savremenom svetu. Ali i o tome gde nas taj problem može odvesti kada se spoji s tehnologijom koja mahnito napreduje iz dana u dan.

  1. The Wolf of Wall Street (2013)

U svojim poznim životnim i rediteljskim godinama Martin Skorceze priredio je publici filmsko ludilo na kakvo se ne bi odvažili mnogo mlađi autori od njega. Odveo nas je pravo u osamdesete godine i šizofreniju Vol Strita koja je bila uvod u nekontrolisani liberalni kapitalizam u kojem živimo i danas.

  1. La grande bellezza (2013)

Paolo Sorentino je najveći filmski majstor u odavno posrnuloj evropskoj kinematografiji. A ovaj film kapitalno delo svetske kinematografije koja nas uvodi u život jednog velikog grada kao što je Rim jezikom koji često podseća na drugog italijanskog Maestra, Federika Felinija.

  1. Django Unchained (2012)

Tarantinova epska avantura kojom nas podseća na ključni žanr američkog filma koji više ne postoji u živoj formi. Ali i bitan žanr za jedan deo italijanske kinematografije. U svojem maniru vodi nas u pustolovinu po Divljem Zapadu kojom prispituje pitanje rasizma u Americi koje i danas postoji.

  1. The Dark Knight Rises (2012)

Trijumfalni završetak Betmen trilogije u režiji Kristofera Nolana. Ova tri filma su najbolja ekranizacija stripa o mračnom vitezu Gotama a treći nastavak je efektna tačka na trilogiju.

  1. The Social Network (2010)

Dejvid Finčer doneo je hrabru odluku da napravi film o nečemu što je u tom trenutku dostiglo svoj vrhunac – Facebooku i fenomenu društvenih mreža generalno. Za ovakve teme potreban je ipak vremenski odmak radi objektivnijeg sagledavanja, njemu međutim nije bio potreban jer napravio je dragoceno filmsko svedočanstvo o duhu jednog vremena.

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *