fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹

Tužni Marin u čizmama i Erol Sjajni oslikali fasadu u Čačku

U okviru Dana urbane kulture dovjica muralista su oslikali fasadu OŠ Vuk Karadžić

26. June 2023

Deveti po redu festival Dani urbane kulture, doveo je hrvatske umetnike Erola Sjajnog i Tužnog Marina u čizmama koji su oslikali deo fasade OŠ „Vuk Karadžić” u Čačku. Na zidu škole nacrtali su niz bajkovitih motiva, neodoljivo podsećajući na oldschool stripove, tako probudivši nostalgiju starijih generacija, a mlađe upoznavši sa stilom.

Erol i Marin su dugo prisutni na umetničkoj sceni Hrvatske i regiona. Pored murala, bave se i ilustracijom i tetoviranjem, a Erol i muzikom – pevajući u bendu Pseća Plaža. Erol se vizuelnim umetnostima bavi od pete godine; za sve ovo vreme razvio je specifični stil. Stvarao je i u kolektivu Artu Ditu, zajedno sa Marinom, pod imenom Kopito zla. Tužni Marin u čizmama kombinuje različite umetničke forme, od ilustracije, stripa do grafita i murala. Bavi se i tetoviranjem, ilustracijom i cover-ima za albume, sa prepoznatljivim motivima. Njegov rad obeležio je alternativnu scenu Hrvatske. Ova dva umetnika već 15 godina rade zajedno na mnogim projektima, razvijajući zajednički stil.

Sa njima smo pričali o Danima urbane kulture, procesu rada, interdisciplinarnosti i mestima gde možemo videti njihove murale.

Da li ste po prvi put slikali u Čačku?

Erol Sjajni: Da, obojici je prvi put.

Šta ste crtali?

Erol Sjajni: Pošto je ambijent škole, nismo htjeli ići u opskurdne ideje i varijante, tako da smo se odlučili malo prilagodit tom cijelom ambijentu koji nas okružuje. Tako je nekako, blesavo bi bilo reći – sanjarski, ali je za djecu.

Šta su motivi na muralima?

Erol Sjajni: Tu je djevojka koja je u mogućnostima napraviti sve u jednakosti, svirat gitaru, vozit skejt, igrat košarku… Tu je i jedan mali momak koji je otvorio knjigu i iz te knjige je izašlo mnogo šta. Onda imaš motive s druge strane – jedan sto, jedna bajkovita pričica.

Kako vam se čini Čačak i Dani urbane kulture?

Tužni Marin: Super je ekipa, lijepo smo ugošćeni, uživamo.

Erol Sjajni: Mi smo se sa svima ispominjali tako, nekima vratili natrag, sa djecom se malo ispričali.

Šta vam je bila inspiracija, kako je tekao proces osmišljavanja ideje skice, da li ste prvo seli i pričali o tome?

Tužni Marin: Ne, nikad to ne radimo. Došli smo pred zid, nismo imali nikakvu ideju u početku i onda smo to malo pokrečili, otišli malo van u šetnjicu, pa smo došli ponovo sutra i nešto izmislili. Kad crtamo skupa, onda moramo naći neku zajedničku notu, drugo je da smo jedno pored drugoga, pa je zid po pola. I onda nam treba malo da se uskladimo i onda ti mi sjedimo pričamo, Ćićo (Erol) se malo mršti. Onda neće pričat, pa priča sa svima o svemu drugom, samo da izbegne razmišljat o tom. A ja gledam u zid, pravim se da razmišljam, glumim. I, eto ideje!

Koliko vam se trenutno ovaj grafit stil razlikuje od onog koji inače radite? Koliko vam je ovo izlaženje iz zone komfora?

Erol Sjajni: Dugo mi ovo radimo, ali se to ne vidi sve na našim stranicama, dugo crtamo i radimo skupa. Koliko god svako ode i razmišlja u nekom svom smjeru, uvijek imamo povezne točke. Na kraju dana to je drive između dvoje ljudi koji se znaju toliko dugo i rade skupa, zapravo je najljepši nekako taj deo gdje se sve prirodno poslužuje.

Tužni Marin: Zato ti mi ne volimo crtat skicu. Nacrtaš skicu i onda dođeš i precrtavaš to na zid i gdje je onda zabava?

Zar nije komplikovanije ovako?

Tužni Marin: Nije, šta sad, nas dvoje sjedimo kao da nemamo o čemu drugom pričat nego crtat skicu. Kad dođemo, tamo ćemo crtati. Tak je nama lakše i nama tako paše stilski.

Erol Sjajni: Čim mi imamo skicu i dođemo tamo, onda je gotovo. A ovo je drive, sve vrijeme moraš razmišljat: ako ćeš ovo tu, onda će on ovo tu, pa ćeš ti ovo tu, cijelo vreme mora biti neka dobra taktika.

Što se tiče vašeg stila, kako je on evoluirao tokom godina?

Tužni Marin: Crtaš nekako, vidiš – sviđa ti se, klinac si i upijaš sve što ide i onda dođeš nekako na svoje. Nekako mi se čini, to je baš i Ćića danas komentirao za naš rad, kao da smo napravili pun krug, dosta smo toga prošli i crtali i dosta nas ti crteži podsećaju na stare, samo u boljoj izvedbi.

Erol Sjajni: Kao da si u nekom vremeplovu, pa si otišao malo natrag, skužio si šta si radio i kak bi moglo sve bolje i imaš tehnički moment gde to možeš zapravo da primeniš u neki oblik. Sve vreme ide ta rotacija, napreduješ tri puta i onda se vratiš natrag, nije statično. To je dobro.

Gde crtate u Hrvatskoj?

Tužni Marin: Slikali smo na Art parku, ispod šetališta i na Ribnjaku u Zagrebu, ali mi nacrtamo tri zida godišnje. Stalno pričamo – voleli bi ići crtat zidove, ali onda ne nađemo vremena. Erol je i muzikant u bendu Pseća plaža uz to, pa se nema vremena.

Erol Sjajni: A i Marin je dio benda!

Na, sada već tradicionalnom, festivalu Dani urbane kulture (DUK) u Čačku učestvovalo je više od 20 afirmisanih imena street arta – od Japana do evropskih i zemalja regiona, kao i Srbije. Oslikavanje fasada na 12 različitih gradskih lokacija počelo je 15. maja, a trajalo je do 20. juna.

Među učesnicima DUK-a bili su Francuz Stom 500, Kartel iz Nemačke, te BakiBaki iz Japana. Iz Austrije dolaze i artisti Hnrx i Perkup, kao i njihovi susedi Švajcarci Wandart, Guthings i Home 87. Zidove Čačka ovog proleća i leta oslikali su i etablirani crtači iz Hrvatske – Sarme, Chez, kao i pomenuti Tužni Marin i Erol Sjajni.

U Čačku se našla i street art ekipa iz Bosne i Hercegovine – Zian i Karla. Takođe, ove godine DUK je ugostio i učvrstio saradnju sa različitim street art organizacijama – mostarskim Udruženjem Rezon (Street Arts Festival Mostar), kao i NVO Obojena klapa (FASADA festival). Program domaćih umetnika čine duo evropskog glasa Sobekcis, potom TKV, Marg, Peđa T8, Jana, Bart, Risk, Zmaja, Kusha Chicks, kao i koosnivač DUK-a, Endo.

Endo, Kartel i Sobekcis oslikali su tri murala visine 34 metra, na silosima nekadašnjeg Žitoprometa u Čačku, koji su realizovani u okviru programa Čačanska rodna, nacionalne prestonice kulture.

Fotografije: Teodora Krunić

Preporučeni tekstovi

Ne postoji nepotrebno znanje

Ne postoji nepotrebno znanje

Sa Žarkom Stevanovićem, čuvenim tragačem iz Potere popričali smo o kvizovima u Srbiji, kako onima na TV-u, tako i onim iz pabova

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *