fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

U buci mogućih budućnosti u galeriji U10

Otvorena izložba ,,U buci mogućih budućnosti’’ u U10

7. February 2020

U četvrtak, 6. februara je u umetničkom prostoru U10 (Kosovke devojke 3) otvorena izložba ,,U buci mogućih budućnosti’’ koja je nastala saradnjom Marije Avramović, Sema Tvidejla, Valentina Alikadola i Ejmi Džouns.

,,U buci mogućih budućnosti’’ je projekat sačinjen od kombinacija umetničkih izraza i tehnika objedinjenih temom predviđanja bliske budućnosti.

Umetnica Marija Avramović je nakon završenih studija u Beogradu nastavila master obrazovanje i život u Parizu gde je upoznala mlade ljude različitih interesovanja koja obuhvataju 3D animaciju, teoriju umetnosti, slikarstvo, crtež, video radove i muziku.

Budućnost, izraženu na izložbi kroz različite umetničke medijume, umetnica Marija objašnjava kao ,,mešavinu našeg optimizma i pesimizma prema onome što je ostalo i onome što nam dolazi.’’

Atmosfera sa otvaranja izložbe

,,Ova izložba predstavlja miks- Sam i ja (Marija) smo duo. Reagovali smo na Ejmi koja je teoretičarka, a Valentan je naš drug sa kojim smo delili atelje neko vreme i spontano smo se uklopili.’’

Marija Avramović se već određeno vreme bavi temom budućnosti. Ona je prošle godine sa Semom Tvidejlom imala izložbu ,,After Party’’ u galeriji Novembar gde je predstavila ambijent sa elemetnima utopije, dok imaginarni predeli trenutne izložbe u galeriji U10 karakteristikama više odgovaraju distopiji, predstavljenoj ne sasvim pesimistično.

,,After Party’’ / ,,U buci mogućih budućnosti’’

Sam Tvidejl oblikuje virtuelne prostore tako da koloritom i duhom asociraju na Marijin umetnički izraz. Semove animacije odaju utisak video igre koja pruža mogućnost posmatraču da postane deo digitalnog pejzaža.

Na ulazu u galeriju je postavljen interaktivni umetnički rad koji posetioca ,,uvodi’’ u animirani svet video igrica. Pomeranjem miša se prikaz na ekranu okreće za 360 stepeni i tako pruža potpuni uvid u ,,skoro dečiji, zaigrani ambijent ‘’ Sema Tvidejla i Marije.

Interaktivni video rad

Da budućnost nije isključivo digitalna, već spoj tehnologije i sadašnjosti, pokazuju radovi umetnika Valentina Alikadola.

Valentin posmatrača suočava sa imaginarnim pejzažem nepoznate razmere i lokacije. Kontrasti jarkih boja i kombinacija različitih tekstura stavljaju na ispit našu percepciju o prirodi i okruženju i ukazuju na ,,uznemirenost sveta koji tek dolazi.’’

Valentin je oformio sistem kombinovanja tehnika stvaranja uljanih slika i video radova koji mu omogućavaju da se izrazi pomoću različitih umetničkih medijuma.

Uljane slike Valentina Alikadola

Valentinove slike su izložene u kombinaciji sa Marijinim pastel pejzažima koji odaju karakter tajnovitih i još neotkrivenih mesta/ne-mesta.

Marijini udaljeni prostori ostvaruju asocijacije na neotkrivene plaže za odmor ili misteriozna i zamračena brda koja deluju nepristupačna čoveku.

Pejzaž Marije Avramović

Projekat ,,U buci mogućih budućnosti’’ uvodi u prostor galerije još uvek neistraženi svet vizija i mogućeg/nemogućeg.

Marija, Sem, Valentin i Ejmi omogućavaju posetiocu pregled protoka vremena, istraživanje nepoznatog i uvid u budućnost uz ugla umetnika.

,,U buci mogućih budućnosti’’

 

Autorka teksta i fotografija: Milica Grbić

 

Tagovi:

Preporučeni tekstovi

Svetski dan laboratorijskih životinja

Svetski dan laboratorijskih životinja

Kako bi se okončale patnje životinja koje se koriste za testiranje u laboratorijama širom sveta od 1979. godine, svakog 24. aprila, obeležava se Svetski dan laboratorijskih životinja

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *