fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹

Univerzitet za studente – skup ispred zgrade Rektorata

Studenti Fizičkog fakulteta u Beogradu organizovali su skup ispred zgrade Rektorata da izraze nezadovoljstvo izostalim angažovanjem BU na prilagođavanje uslova školovanja

1. September 2020

Studenti Fizičkog fakulteta u Beogradu organizovali su skup ispred zgrade Rektorata 31. avgusta u 17h da izraze nezadovoljstvo izostalim angažovanjem Beogradskog Univerziteta na prilagođavanju uslova školovanja u akademskoj godini pogođenim pandemijom. Svojim proglasom pozivaju koleginice i kolege sa celog Univerziteta da se pridruže u borbi za zajednička prava u sledećoj akademskoj godini. 

Studentkinje i studenti su izašli sa tri konkretna zahteva:

  • Javna i pismena potvrda o redovnom održavanju akademske 2020/2021. godine koja se neće skraćivati povodom Univerzijade. To podrazumeva 30 nedelja nastave, 12 nedelja za ostale obaveze.
  • Studenti neće biti iseljeni iz domova zbog univerzitetskih sportskih igara.
  • U narednoj godini traže se 42 ESPB boda kao dovoljan uslov za budžet i produžetak roka za upis na drugi i treći stepen studija. Ovi zahtevi već su razmatrani sa rektorkom Ivankom Popović, međutim – bez konkretnog odgovora. 

Ovaj skup tiče se svih studenata, nespremnost Univerziteta za rad u uslovima pandemije ne sme se prelomiti preko naših leđa“, ističe student prodekan Fizičkog fakulteta, Luka Bulaja. On je dodao i da student prorektor, studentski parlamenti i drugi imaju dužnost da se ovim bave, ali je i njihova reakcija izostala, te su studenti prinuđeni na samostalno organizovanje.

Dalje organizovanje zavisi od broja studenata koji se budu okupili, svakako pozivamo sve studentkinje i studente Univerziteta u Beogradu da se pridruže. A očekivanja su sasvim jasna. Borićemo se za beskompromisno ispunjavanje sva tri zahteva jer su oni neophodni minimum za ispunjavanje studentskih prava. Obraćali smo se fakultetu i Univerzitetu, svi prebacuju loptu na Ministarstvo. Nama više nije važno ko će doneti rešenje za ove probleme već da se dođe do rešenja“, zaključio je Bulaja.

Okupljenima se obratio i Jovan Mitić, student fizike na trećoj godini. Podsetio je kako su teret ekonomske krize najviše osetili roditelji koji teško finansiraju studije svoje dece, kako se za vreme pandemije od studenata očikavalo uobičajeno ispunjavanje obaveza kao da se ništa ne događa: „Država treba da podnese teret ove krize, a ne studenti. Svi naši zahtevi se mogu ispuniti sa malo više volje, mi moramo pokazati nadležnima da tu volju imaju, iako misle suprotno.“ On je dodao i da studenti imaju podršku Univerziteta i Fizičkog fakulteta, te je i slogan protesta „Univerzitet za studente“, jer su svesni da te institucije imaju ograničenu moć. Ako skup treba tumačiti kao pritisak, onda je to pre svega pritisak na Ministarstvo. 

Jovana Stojković, studentkinja fizike, prokomentarisala je događaje koji su prethodili protestima: „Na našem fakultetu smo najpre imali plenum za lokalna pitanja sa upravom i pojedinim profesorima, saradnicima u nastavi. Za ono što prevazilazi moći fakulteta obraćamo se sada Univerzitetu. Sve je prošlo u najboljem redu, naišli smo na razumevanje i podršku sa zaključkom da je deljenje informacija među hijerarhijskim strukturama na fakultetu izuzetno važna. Pitanje od značaja bilo je održavanje sedmog ispitnog roka kao nadoknade za sva dešavanja u julu; uprava ga je odobrila uz pridržavanje svih postojećih uredbi i rokova.“ 

Ovaj skup jedan je od brojnih slučajeva studentskog aktivizma u poslednja dva meseca, a podstaknut problemima koji su isplivali za vreme pandemije. Na kraju protesta, Luka Bulaja je podsetio studente da se u sredu 2. septembra održava rektorski kolegijum na kojem će se diskutovati o iznesenim zahtevima i da je važno ispratiti rezultate njihovog rada. 

Autor teksta: Nikola Pušičić

Preporučeni tekstovi

Svetski dan laboratorijskih životinja

Svetski dan laboratorijskih životinja

Kako bi se okončale patnje životinja koje se koriste za testiranje u laboratorijama širom sveta od 1979. godine, svakog 24. aprila, obeležava se Svetski dan laboratorijskih životinja

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *