fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Veštac: Bacite svoj novčić Netfliksu, ako smete

Kakvi su vaši utisci o Netlixovoj adaptaciji Sage o Vešcu?

29. January 2020

Prošlo je preko mesec dana od premijere epskofantastične drame Veštac (The Witcher) TV autorke Loren Šmit Hisrič i Netfliks tvrdi da je prva sezona Vešca najgledanija prva sezona ove onlajn video platforme. Popularnost Vešca sa sobom naravno nosi i gomilu internet mema, tekstova, video-eseja, kao i muzičkih obrada izuzetno zarazne pesme „Toss a Coin to Your Witcher“ koja se prvi put može čuti u drugoj epizodi. A o čemu se zapravo radi?

Veštac predstavlja adaptaciju Sage o Vešcu, književnog serijala poljskog pisca Andžeja Sapkovskog, koja je inspirisala i trilogiju video-igara tima CD Projekt Red (neki kadrovi serije čak su preuzeti iz video-igara). Glavni likovi TV serije su Geralt od Rivije, veštac i lovac na čudovišta, čarobnica Jenefer i Ciri, princeza palog kraljevstva Cintre. Tokom prve sezone upoznajemo se sa ovo troje likova i saznajemo kako i zašto su povezani.

Sapkovski je svoj svet fantastike stvorio najvećim delom pod uticajem slovenske mitologije, što je preko potrebno osveženje u poređenju sa klasicima epske fantastike koji su uglavnom zadojeni germanskom mitologijom. Stvorenja koja se javljaju u Vešcu skrojena su prema uzorima iz poljskog/slovenskog folklora, tako da će neki gledaoci zahvaljujući Vešcu verovatno prvi put čuti za kikimore, strige, vukodlake, itd. (Vukodlaci su česta pojava u popularnoj kulturi, ali likovi u Vešcu koriste upravo termin „vukodlak“, a ne „werewolf“, iako govore na engleskom jeziku.) Osim promene mitološkog fokusa, oneobičavanje se dešava i na polju imenovanja likova i mesta. Neka od tih imena deluju kao da ih je sastavio defektni generator vlastitih imenica kog su sklepali disleksični vanzemaljci u pokušaju da se infiltriraju među ljude. Foltest, Vengerberg, Zangvebar, Stregobor, Ostrit, Tisaja, Fringila, itd. samo su neka od imena koja mi prvo padaju na pamet. Omiljeno ime, koje inače uporno zaboravljam, mi je Vilgeforc.

Kalanta (Džodi Mej) i Geralt (Henri Kavil)

Veštac prilično uverljivo prenosi atmosferu tmurnog sveta nalik našem srednjovekovnom. Kostimografija, scenografija, muzika, pa čak i koreografija borbi, na zadovoljavajućem su nivou. Specijalni efekti ponekad deluju neubedljivo, ali ni Igra prestola nije imala visok budžet za produkciju prve sezone. Ono što je dobra vest za isfrustrirane gledaoce Igre prestola poput mene jeste to što se u Vešcu već u prvoj epizodi magija koristi u praktične svrhe, a i otkriva se ko je izabrana osoba koja  treba da spase svet. Dakle, dva velika mamca kojim je Igra prestola do kraja besramno dražila publiku, ovde su razjašnjena odmah na početku. Hvaljen R’lor!

Međutim, ono što mi u Igri prestola skoro nikad nije zasmetalo, a u Vešcu mi je gotovo nepodnošljivo, jeste kvalitet glume. Henri Kavil spretno predočava karakter i nutrinu emotivno uzdržanog mutanta (Geralt je mešavina čoveka i magijskog bića), uprkos tome što većinu vremena ima konstipirani izraz lica i što se gro onoga što izgovara svodi na sažeto „hmm“. Osim Kavila i Džodi Mej koja glumi Kalantu (kraljicu Cintre, Cirinu baku), svi ostali glumci odišu aurom većeg ili manjeg šljunkarstva (žargonski rečeno), a šljunkara par ekselans je po mom mišljenju Anja Čalotra u ulozi Jenefer, dok su internet komentatori najviše razočarani Anom Šafer u ulozi Tris. Ne znam da li za lošu glumu treba okriviti režiju ili nedovoljno velik budžet ili same glumce, ali svakako sam imala utisak kao da gledam opskurni horor film B produkcije.

Konj u ulozi Geraltove verne saputnice Roach/Ukljeve glumi bolje od 90% postave.

Neki gledaoci Vešcu zameraju i to što se veza između tri odvojena toka radnje otkriva postepeno. (Sledi spojler!) Naime, neki se žale na to što od samog početka nije otvoreno naznačeno da se prikazane avanture Geralta, Jenefer i Ciri dešavaju u tri različita vremenska perioda, nego gledalac to treba sam da shvati. Doduše, znaci o tri različita vremenska toka mogu se naći na raznim mestima, pa će oni pažljiviji ovu narativnu podvalu shvatiti do treće-četvrte epizode, a neki čak tvrde da se vremenski raskorak može primetiti već u prvoj epizodi. U svakom slučaju, lično ne mislim da je ovaj pripovedački trik mana, već da je prednost to što se Veštac ne trudi da pojašnjava sve publici iznova i iznova, kao što je slučaj sa većinom serija i filmova danas. Ono što Veštac, nažalost, radi, jeste ponavljanje izvesnih lajtmotiva u nedogled. Insistiranje na sudbini i način na koji likovi govore o njoj je toliko bljutav, da Veštac ponekad može da zaliči na srednjovekovnu dvorsku sapunicu. Izuzetno efikasno ali i fatalno „drinking game“ pravilo za gledanje ove serije bilo bi da se otpije gutljaj alkohola svaki put kada neko pomene sudbinu.

Prave mane Vešca jesu nekoherentnost i nesaglasje značaja tri toka radnje. Ono što se dešava Geraltu daleko je zanimljivije od onoga što se dešava Jenefer, a na Ciri sam u par navrata potpuno zaboravila dok se nije ponovo pojavila na ekranu. Glavni razlog za ovu neusaglašenost jeste to što je prva sezona Vešca bazirana na prve dve knjige serijala, koje su zapravo zbirke priča sa Geraltom kao glavnim junakom. Ove priče nisu povezane u jednu smislenu celinu, tako da ne iznenađuje to što prva sezona deluje konfuzno, a događaji u njoj razbacano bez veze i smisla (naročito oni koji se odnose na samog Geralta).  Takođe, scenaristi su pokušali da paralelno prikažu dešavanja sa Geraltom, Jenefer i Ciri kao tri podjednako važna dela pripovesti, ali to im nije pošlo za rukom jer su Jenefer i Ciri sporedni likovi književnog predloška kojim dominira Geralt.

Druga sezona (najavljena za 2021. godinu) ne bi trebalo da ima isti problem sa postavljanjem priče kao prva jer će se najviše fokusirati na treću knjigu serijala koja je za razliku od prve dve roman, što garantuje veće jedinstvo radnje. No, videćemo. Kako stvari sada stoje – prva sezona ima visoku ocenu publike u poređenju sa ocenama TV kritičara koji nisu tako velikodušni – izgleda da ne postoji dovoljno loš aspekat ove serije koji bi gledaoce ubedio da ne bace svoj novčić Netfliksu i ne daju šansu Vešcu bar još jednom.

Tagovi:

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *