fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Vodič kroz Fields festival

Ovogodišnje izdanje festivala biće održano u Silosima

13. March 2024

SRB | ENG

Festival inventivne muzike Fields se vraća u Beograd u subotu, 16. marta, na obali Dunava, u prostoru nekadašnje fabrike brašna: u Silosima. Program festivala se sastoji od 8 nastupa uživo, a među učesnicima ovog događaja naći će se projekti iz Slovenije, Ukrajine, Grčke, Rusije i Srbije. Događaj počinje popodne, a završava se kasno noću.

Festival Fields još od 2014. godine upoznaje inovativnu muziku sa raznovrsnom publikom. Neočekivanim kombinacijama žanrova, neobičnim i autorskim instrumentima, ali i fascinantnim performansima u kojima se prepliću različiti umetnički pravci, Fields podržava pravo na slobodno mišljenje u svim njegovim formama.

U susret predstojećem izdanju festivala, otkrivamo koja nas zanimljiva imena čekaju na ovom izdanju Fields-a.

Jay Glass Dubs

Spaja dubinu koju nosi dub, prefinjenost avangarde i zaraznost pop muzike. Snimio je album sa Leslie Winer, “kumom” trip hopa, uradio je remiks How To Dress Well i imao kolaboraciju sa avant-rock trijom Guerilla Toss. Na svojim poslednjim albumima “Soma” i “You Would Love Me Now”, okušao se u različitim vokalnim formama koje podsećaju na rane numere Massive Attack i King Midas Sound.

Lenhart Tapes trio

Vladimir Lenhart unosi vajb panka u svoja istraživanja etnomuzikologije Balkana koristeći kilometre magnetofonske trake. Prema The Wire-u, gledanje Lenhart Tapes uživo je novo iskustvo, poput gledanja filma Emira Kusturice reprodukovanog unazad na pokvarenom VHS plejeru povezanom s treperavim televizorom. Njegov najnoviji album do danas, “Dens”, objavljen je na holandskoj etiketi “Glitterbeat”. Album zaranja u tradicionalnu melodiju koristeći petlje u kombinaciji s gostujućim vokalima, uključujući Svetlanu Spajić, Tijanu Stanković i Zoju Borovčanin.

Will Laut

Muzički idejni tvorac projekta COH snimao je zajedničke albume s Johnom Balansom iz Coila i Cozi Fanni Tutti iz Throbbing Gristle, objavljivao na Raster-Notonu i nastupao na Sonaru, a jedna od njegovih numera postala je soundtrack filma “Enter the Void” Gaspara Noea. Vokalista projekta, koji koristi pseudonim William Laut, pevao je u sovjetskom horu dečaka, učestvovao na Evroviziji i snimao stadionske rok himne. Muzika WILL LAUT-a kombinuje ambijentalni pop, noirish minimalizam i sintesizatorski tango. Ipak, sam duo to naziva “električnim šansonama”.

Holy Palms

Kreira miks plemenskih ritmova, elektronike i ambijentalne muzike, inspirisan tradicionalnom muzikom Avganistana, Irana, Egipta, Kambodže i Indije. Pored elektronike, Pavel koristi bariton-gitaru, kurdsku tamburu, bendir, duvačke instrumente i terenske snimke Lorenza Žanoa, napravljene u Južnom Laosu i Kambodži. Pavel je član dve važne power rock grupe, uSSSy i Jesss.

r. roo

Muzika r.roo predstavlja mrežu infernalnih IDM valcera, digitalnog dark jazza, dekadentnog minimal tehna i mističnih ambient epova. Njegov nedavni ambijentalni album, “Enough”, snimljen je za potrebe galerije umetnosti “Krov”, smeštenu u ukrajinskom gradu Harkovu, ali nikada nije puštan tamo, budući da je zgrada uništena tokom prvih dana rata. Trenutno umetnik aktivno radi u duetu sa klarinetistom Nowa Wave, ali i na novom projektu “Social Interaction Failure” koji kombinuje ambijentalnu i breakbeat muziku, a koji je započeo zajedno sa svojom suprugom Anastasijom.

Transcendance Project

Duet uličnih muzičara Transcendance Project izvodi eksplozivni spoj hardcore-a, dance-punka i space-rocka u Knez Mihailovoj ulici – jednoj od najposećenijih turističkih ulica Beograda. U ovom sastavu nastupaju bubnjar Ilija Babić, koji je učestvovao u hrvatskom televizijskom takmičenju “Supertalent”, i klavijaturista Andrija Hadžić, frontmen fuzion benda Funkier. Njihov set instrumenata se ističe jednostavnošću: ručno pravljeni bubnjevi i običan sintisajzer.

Bortnique

Bortniqueova muzička staza je nepredvidljiva, obuhvatajući poetski hipnagogički pop, auto-tjunovane balade, prodoran cloud folk i pustinjski glitch-hop. Genesis P-Orridge, Petr Mamonov, Quentin Dupieux, Vasilij Kandinski i ruska pop muzika iz 1990-ih samo su neki od izvora inspiracije za ovog umetnika. U poslednjih 12 godina bavljenja muzikom, Evgenije je učestvovao u bendovima CTIZSC, Vals i Luzha (poslednji i dalje postoji i nedavno je objavio novi album.

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *