fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

20 godina je prošlo od početka serije One Tree Hill

Ljubavni trougao, kul muzika i basket, i to baš mnogo basketa nas je čekalo posle škole u još jednom teen klasiku

23. September 2023

Ta 2003. godina je bila očigledno odlična za nove početke u žanru teen priča i sapunskih opera. Da, bilo je njih i pre toga, i posle, ali gledanost i interesovanje je variralo. Onda su se u mesec dana desile premijere dve serije koje su, makar na ovim prostorima, često i povezivali, a nebrojano puta su i emitovone jedna za drugom u programskim šemama.

Jedna je The O.C. ali o njoj smo već pisali, a druga je stratovala tog 23. septembra 2003. godine i ponela je čudnjikavo ime imaginarnog malog grada u Americi, u kom se slušala kul muzika i igrao se basket – One Tree Hill.

I samo ime, kako serije, tako i gradića, trebalo je da bude pokazatelj šta se krije ispod prvog plana klasičnih tinejdž priča. Ime duguju pesmi sa jednog od najboljih albuma grupe U2, Joshua tree, koji je nastao pod uticajem amerikane i američkog života na tada mlađahne Irce. Za one koji su želeli da prate ovakve stvari, kreator Mark Švarc je ostavljao niz raznih popkulturnih referenci, tragova i elemenata kako u nazivima epizoda, tako i u dijalozima i pričama.

Serija se vrtela oko dvojice braće Skot, Lukasa (Čed Mjakl Mari) i Nejtana (Džejms Laferti), odnosno polubraće, s obzirom na to da je zli im otac Den (Pol Džonson) prvo bio intiman sa Lukasovom, pa sa Nejtanovonom mamom, 17 godina pre početka radnje serije, a onda odabrao ovu drugu, oženio se njom, i posvetio sve jednom detetu, dok drugog nije ni priznao. Naravno, dvojica klinaca žive u istom malom gradu, počeće putevi da im se ukrštaju, preko basketa koji obojica igraju, do devojaka, jer će se obojica, makar u prvim epizodama prve sezone, juriti istu, Pejton (Hilari Berton). Taj zaplet će se kasnije apsolutno napustiti, pa će Lukas imati svoj ljubavni trougao, a Nejtan će se zaljubiti u Lukasovu najbolju drugaricu Hejli (Betani Džoj Lenz), koja će vrlo brzo postati i majka njegovog deteta, jer srednjoškolski brakovi i pravljenje dece su oduvek bili dobra ideja u američkim serijama. I samo u američkim serijama.

Međutim, za razliku od više obožavanog (i kao više hvaljenog od strane ozbiljnije kritike) The OC-a, One Tree Hill je imao svog keca u rukavu, a to je nešto uverljiviji (koliko god je to moguće u komercijalnim televizijskim okvirima) prikaz tinejdž života i prijateljstava u malom gradu. The OC su imali bleje na bogataškim žurkama pored bazena sa nagim srednjoškolkama i drogama koje su bile popularne te sezone, i suzama zbog toga što je nečiji otac sve pare izgubio u piramidalnim prevarama (jedna klasična suze u poršeu priča). One Tree Hill je svoj šarm čuvao u skromnijim životima klinaca koji su sve svoje probleme rešavali posle škole po kafićima i terenima za basket. Naravno, u kasnijim sezonama je to sve razvodnjeno i upropašćeno, ali u neku ruku i razumljivo.

Specijalitet je bilo i razvijanje ženskih prijateljstava, koja su pod parolom hoes over bros iz serije, bila ipak drugačije vođena. Devojke su prikazane kao samostalne jedinke, koje nisu tu samo da bi bile začin u priči dečaka i nisu uvek gurane u borbu oko njih samih. Dobro, bilo je i toga, ali zarad uvek zabavnih ljubavnih trouglova i navijanja. A kad smo kod toga…

I danas ćete verovatno pronaći gomilu Youtube klipova posvećenih ovoj seriji, nazvanih Leyton 4 ever ili Brookas till the end. Troje glavnih likova Lukas, Pejton i Bruk su bili taj trougao, njih dve još i najbolje drugarice, dovoljno različite, jer je jedna music nerd a druga čirlidersica, tako da je ovaj magarac u sredini mogao da zadovolji obe strane svog spektra koji ga zanima. Priču iz serije je pratila i priča u stvarnom životu. I dok su Pejton i Lukas od početka serije predviđeni da budu zauvek zajedno, glumica Sofija Buš, koja je glimila Bruk, i Čed Majkl Mari ne samo da su se privatno smuvali, već su i bili u nekom kratkotrajnom braku, zbog čega je i scenario morao da se menja, pa je Lukas iz čista mira tamo u nekoj drugoj ili trećoj sezoni na raskrsnici sudbine (ovo zvuči kao roman Barbare Sidni) izabrao Bruk. Kad su se ovo dvoje razveli, tako se i par Leyton (Lukas +Payton) vratio u naše živote. Ali dobro, nije retkost da sapunica iz stvarnog života utiče na sapunicu na ekranu. I Twin Peaks je morao da menja scenario zbog veze iz stvarnog života Lare Flin Bojl i Kajl Meklahana, pa tako Agent Kuper nikad nije završio u šemi sa Odri Horn. Ne pominjem Twin Peaks bezveze, jer se čak i čuvena Lora Palmer našla u ovoj seriji, kao Pejtonina mama. Ipak i sama drama van snimanja je doprinela tome da hemija među likovima izgleda stvarno.

Kad već pričamo o likovima, sam simbol serije, i kao lik na kog je kreator najviše ukazivao je Pejton, buntovna devojka u kožnoj jakni, koja uvek ide dva koraka ispred muzičke industrije i zna sve bendove bolje od vas, a na koju je život samo bacao kamenje, pa je razvila taj emo gard teške ribe. Iako je Lukas, kao košarkaš koji čita knjige, narator priče, Pejton je kako i njemu, tako i samoj seriji bila zvezda vodilja. Nakon ovog pasusa, valjda vam je jasno kom timu je pripadao autor ovih redova.

Nisam siguran koliko nekom novom Gen Z klincu može da bude intersantna ova priča i sigurno je da bismo, kad bismo krenuli u analizu sitnih crevaca svakog problema, naišli na bezbroj stavki koje su baš loše ostarile, ali siguran sam da će svako od nas koga je nekad zakačila serija na putu kroz odrastanje, uhvatiti dašak nostalgije za vremenima Nokije 3310, bendova poput Fall Out Boy (Pet Venc je čak imao i malu ulogu u seriji) ili Angels and Airwaves ili mode gde su i muškarci i devojke nosili pantalone na pola dupeta. Svako iz svog razloga. 

Kao što je trajala otvorena trka za fanove između serija The OC i One tree hill, tako su i muzički urednici koji su sklapali saundtrekove bili u konstantom sukobu ko će napraviti bolji misktejp onog vremena. I dok je The OC počeo bolje, One Tree Hill je vremenom jačao svoj muzički kredibilitet, pa ako poslušate muziku treće ili četvrte sezone, naletećete na sav creme de la creme američke indie scene.

Nakon tih prvih nekoliko epizoda, ili možda cele prve sezone, dobili smo sve – otmice, lude stokere, pucanjavu u školi, transplantacije srca, komu, i već pomenutu teen trudnoću, a čak su i neki Srbi bili negativci u poslednjim sezonama, ne znam, dotle nikad nisam stigao. Ostaje upamćena da je jedna od naj WTF scena u istoriji televizije upravo iz ove serije. 

Ali, mimo svih tih ludila, ostala je klinačka perspektiva sveta u prvom planu, koja je, ma koliko nekad bila naivna i napisana u fazonu philosophy for dummies, bila jako tačna, jer je svaki klinac emotivan, nadmen, prepotentan i, u suštni, pomalo tupav (što mu se samo kaže nekoliko godina kasnije) bio reprezentovan u ovom gradiću.

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *