fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

5 razloga zbog kojih treba da zapratiš Aktiviziju

Interesuju te aktivizam, volonterizam i ljudska prava? Imamo preporuku za tebe!

5. March 2024

U današnjem svetu u kom su društvene mreže preuzele ulogu tradicionalnih medija i postale primarno mesto za informisanje, deljenje ideja i pokretanje promena među mladima, ti isti mladi ujedno su postali i urednici sadržaja koji žele da prate tako što se okreću ka profilima, u najvećoj meri na Instagramu, na kojima mogu da saznaju više o temama koje ih interesuju.

Na taj način i profili koji promovišu aktivizam, ljudska prava i volonterizam postaju ključni za mlade ljude koji žele da budu informisani i angažovani građani. Profil „Aktivizija” na Instagramu predstavlja platformu koja se bavi širokim spektrom tema koje su bitne za mlade i društvo u celini. Iza profila „Aktivizija” stoje Valerija Đorđević, studentkinja novinarstva na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, Anđela Lalić, studentkinja psihologije na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu i Stefan Antić, student Pravnog fakulteta u Beogradu i volonter u Crvenom krstu.

Kako Valerija navodi, njen motiv za učestvovanje u pokretanju „Aktivizije” bila je želja da da svoj mali doprinos pitanjima koja se tiču mladih, na način koji je jednostavan i sažet, a veruje i da su svi učesnici kampanje imali takav sentiment u vidu kada su se prijavili.

„Aktivizija je pokrenuta zajedno sa Stefanom i Anđelom i tom prilikom želeli smo da pokrijemo bazične osnove aktivizma i volontiranja, pošto postoje brojne nedoumice koje se javljaju. Iako naizgled zvuče kao jednostavne teme, mladi neretko stiču negativne utiske. Pogrešne informacije ih odvraćaju od bilo kakvog učestvovanja u svojim zajednicama. To se jasno uočava u našoj sredini i zato smo napravili elementarne smernice koje bi im pomogle da bolje razumeju date teme”, objašnjava Valerija.

A evo i nekoliko razloga zbog kojih praćenje profila „Aktivizija” na Instagramu može biti izuzetno korisno za mlade osobe, poput tebe koji/a čitaš ovaj tekst:

1. Informisanje o aktivizmu

Profil „Aktivizija” pruža relevantne informacije o aktivizmu, volonterizmu i pitanjima koja se tiču ljudskih prava. Na ovom profilu mladi mogu naučiti dosta o različitim načinima aktivizma i kako mogu doprineti pozitivnim promenama u svojoj zajednici i šire.

2. Podizanje svesti o važnim temama

Profil „Aktivizija” obrađuje širok spektar tema kao što su radna prava mladih, rodno zasnovano nasilje, prava migranata i sajber bezbednost. Praćenjem „Aktivizije”, mladi mogu bolje razumeti ova pitanja, naučiti o njihovom uticaju na društvo i načinima na koje mogu doprineti rešavanju tih problema.

3. Inspiracija i motivacija

Aktivizam može biti inspirativan i motivacioni faktor za mlade ljude. Profil „Aktivizija” može delovati kao izvor inspiracije pokazujući primere pojedinaca i organizacija koji su doprineli pozitivnim promenama u svetu svojim aktivizmom i zalaganjem za ljudska prava.

4. Povezivanje sa istomišljenicima

Kroz profil „Aktivizija”, mladi se mogu povezati sa drugim istomišljenicima koji dele slične vrednosti i interese. To može stvoriti prostor za diskusiju, razmenu ideja i podršku među aktivistima.

5. Edukacija o važnosti ljudskih prava

Profil „Aktivizija” može služiti i kao edukativni resurs o važnosti ljudskih prava, što može doprineti razvoju empatije i razumevanju različitih perspektiva.

„Aktivizija” mladima pruža priliku da se informišu, edukuju, inspirišu i povežu sa aktivistima, volonterima i temama koje su im važne. Pored toga, osnaživanje mladih da se angažuju u aktivizmu i volonterizmu i podrže pozitivne promene u društvu doprinosi izgradnji boljeg i pravednijeg sveta. Hajde da prvo krenemo od sebe!


Kampanja opisana u tekstu je realizovana u okviru regionalne inicijative „Youth 4 Inclusion, Equality & Trust“ (Mladi za inkluziju, jednakost i poverenje) koju realizuju Fondacija Ana i Vlade Divac i  Populacioni fond Ujedinjenih nacija u Srbiji, u saradnji sa UNDP Srbija, UNESCO i UN Women, uz finansijsku podršku Fonda za izgradnju mira generalnog sekretara UN-a.

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *