fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹

50 godina Kluba mladih istraživača

Posetili smo otvaranje izložbe ,,Klub mladih istraživača – počeci" kojim se obeležava 50 godina postojanja Kluba mladih istraživača.

8. February 2020

Povodom obeležavanja 50 godina postojanja Kluba mladih istraživača (1969-2019) 4. februara otvorena je izložba ,,Klub mladih istraživača – počeci” u Galeriji nauke i tehnike SANU.

Tokom 2019. i 2020. godine planiran je niz aktivnosti sa ciljem da se obeleži pet decenija trajanja jedne iskrene i orginalne ideje koja je generacije mladih ljudi naučila da vole i brinu o prirodi i da se bave naučno-istraživačkim radom.

Upravo ovaj pokret je iznedrio i Istraživačku stanicu Petnicu, kao i organizaciju Mladih istraživača Srbije.

Obeležavanje jubileja, pet decenija postojanja, pravi je dokaz kvaliteta i značaja ovakve ideje za koju se mladi zalažu i u koju veruju.+

Ovakav jubilej neminovno pokreće na razmišljanje i postavljanje pitanja – kako mi možemo da budemo „istraživači” svog vremena? Hoćemo li uraditi nešto da budućim generacijama ostavimo zaveštanje kakvo je Klub mladih istraživača ostavilo?

U okviru izložbe moguće je izdvojiti segmente poput osnivanja, akcija ili časopisa samog Kluba. Postavka se realizuje u organizaciji Društva istraživača „Vladimir Mandić Manda” (kome je jedan deo izložbe i posvećen; koji je bio prerano nastradali član društva), u saradnji sa Istorijskim arhivom Valjevo, pod pokroviteljstvom SANU.

Izložba će trajati do 15. februara 2020. godine, a organizatori najavljuju još nekolicinu sličnih događaja u narednih nekoliko meseci, kako bi se priča i proslava jubileja zaokružila na pravi način.

Jedan od pozitivnih utisaka koje je izložba ostavila jeste mogućnost saosećanja sa ljudima koji su došli, po kojima se vidi da su bili deo ove, pet decenija stare priče. Sećanja naviru sa svih strana, te su se u prostoriji viorili komentari poput: ,,Jaoj, vidi nas na ovoj slici!” ili: ,,Dođi da ti pokažem dnevnik koji smo pisale Mira i ja…”.

Međutim, ostaje pitanje: kako i zašto u ovoj priči nema mladih, osim na fotografijama?

Zapravo, ima ih i u galeriji, ali u malom broju, u odnosu na svoje starije ,,mentore”. Možda bi pozitivniji utisak ostavio čitav događaj, kada bi upravo neki novi mladi bili uključeni u celu priču, bez obzira na to što je izložba organizovana povodom proslave 50 godina postojanja kluba. Moguć ishod je mogao biti poređenje tadašnjeg rada Kluba istraživača sa današnjim; kao i upoređivanje uglova gledanja na svet i samu organizaciju starijih i mlađih generacija.

Izložba predstavlja odu dugom periodu postojanja Kluba, iz čega možemo izvući pouku i motivaciju da i posle nas ostane nešto funkcionalno i veliko…

Pitam se, hoćemo li to ostvariti?

Preporučeni tekstovi

1236 dana bez presude

1236 dana bez presude

Na društvenim mrežama pokrenuta kampanja podrške za Milenu Radulović i 14 devojaka koje i dalje čekaju presudu

Svetski dan laboratorijskih životinja

Svetski dan laboratorijskih životinja

Kako bi se okončale patnje životinja koje se koriste za testiranje u laboratorijama širom sveta od 1979. godine, svakog 24. aprila, obeležava se Svetski dan laboratorijskih životinja

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *