fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Akinori Oishi u svetu nasmejanih karaktera

Remix Comix u Novom Sadu bio je jedinstvena prilika da se upoznate sa Aki Smile družinom čiji je tvorac japanski umetnik

2. November 2022

Visoke zgrade u staklu, vrata i izlozi specijalizovanih prodavnica, stepenice u tržnim centrima, ali i terase mesta su koje japanski umetnik Akinori Oishi rado ukrašava, a karakteri koje crta uveseljavaju mnoge javne prostore širom Evrope, pa čak i u Srbiji.

Akinori Oishi je samoproklamovani „drawaholic”, a karakteri koji su objedinjeni pod nazivom Aki smile njegov su zaštitni znak. „Samo želim da delim sreću crtajući nasmejane karaktere svakog dana”, jedinstven je odgovor kojim ovaj crtač objašnjava svoju potrebu da stvara.

Aki je sklonost ka crtanju pokazao već sa tri godine, a tokom odrastanja inspiraciju je pronalazio u evropskim i američkim slikovnicama i japanskim mangama. Likovnu umetnost je završio na Univerzitetu u Kjotu, a svoje veštine razvijao je kako u Japanu, tako i u Francuskoj, gde je živeo nekoliko godina. Radio je kao profesor na Univerzitetu umetnosti u Tokiju.

Akinori Oishi je međunarodno priznat i višestruko nagrađivan umetnik koji je od 2001. godine aktivno prisutan na svetskoj umetničkoj sceni. Njegovi radovi, međutim, najmanje su prisutni u Japanu, što i ne treba da čudi, s obzirom na to da je u zemlji iz koje dolazi teško dobiti dozvolu za bilo kakvu vrstu intervencija u javnom prostoru, pogotovo umetničkih.

Remix Comix bila je prilika da Aki predstavi svoje radove, te je tako kroz prezentaciju koju je pripremio publika mogla da vidi Nebojšu, Miloša i Eržebet, tri „odomaćena” karaktera koja je Aki osmislio i koji su sa njim proputovali dobar deo Srbije – od Novog Sada, do Bečeja.

Aki je pokazao i ostale projekte koje je realizovao u Srbiji: oslikavane Omladinskog sportskog centra Mladost, osnovne škole Petefi Šandor, supermarket Idea, gradski muzej u Bečeju…

Aki se najčešće odlučuje za belu boju prilikom crtanja iz jednostavnog razloga – prema njegovim rečima, ona je najdugotrajnija. Iako izdvaja dosta vremena kako bi crtao, Aki u kontinuitetu maksimalno provodi sat vremena crtajući – često pravi pauze i kaže da su one jako važne kod izvođenja nekih većih poduhvata.

Osim što je otvoren za saradnje i rado se odaziva na pozive da crta, Aki je sa posetioca podelio da mu je jedno od omiljenih jela paprikaš.

Ukoliko i vama Akijeva umetnost izmamljuje osmehe – njegov Instagram profil je svakako nešto što treba da zapratite. Tamo vas čeka još mnogo zanimljviih nasmejanih likova.

Figurice Eržebet i Nebojša sa Akijevim omiljenim jelom – paprikašem

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *