fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Bez dlake na jeziku

Iliti kako to izgleda kada trake za depilaciju budu iskorišćene u umetničke svrhe?

16. May 2022

Jednodnevna konceptualna interaktivna izložba dve samostalne umetnice, Marijane Lacalandre i Anđele Pavlović, održana je 8. maja u prostoru studija B1 Media.

Radovi su kreirani kombinacijom iskorišćenih traka sa depilacije, hamer papira i alla prima tehnike direktnog crtanja akrilnim bojama.

Ideja izložbe Bez dlake na jeziku je pomeranje fokusa sa društvene norme koja zahteva/opravdava depilaciju na otvorenu, prisutnu i iskrenu komunikaciju – pre svega, nežnu i hrabru komunikaciju sa sobom, a potom direktnu i asertivnu komunikaciju u obraćanju društvu koje zajedno sačinjavamo.

Kroz minimalističke oblike u crtežima, posmatrači mogu prepoznati opterećenost žena depilacijom, ali i gađenje prema dlakama i njihovom konstantnom prisustvu.

Posetioci su izložbu pratili kroz tri prostorije.

U glavnom, salonskom delu, dočekala ih je velika pozadina sa crtežom ženskog tela i nazivom izložbe. Ovaj kutak je iskorišćen za pisanje stavova, misli i emocija o depilaciji.

Ispred pozadine je predstavljena ručno sašivena haljina od traka za depilaciju. Postavkom iskorišćenih traka na određene delove tela i uvođenjem smena boja na led lampi u obliku glave, ova haljina je predstavljala otelotvorenje jedne mlade dame u našem društvu. 

U susednoj prostoriji su ostavljene neiskorišćene trake za depilaciju na kojima su posetioci odgovarali na pitanje ŠTA TEBE TRIGERUJE?

Poslednji interaktivni kutak je predstavljao jačinu ženskog polnog organa sa ili bez dlaka. Na izduženom ogledalu, koje daje dodatnu dubinu, je nacrtana vulva sa dlakama. U horizontalnoj dijagonali je postavljen jedan od glavnih radova sa tekstualnom porukom. Fotografisanjem u ogledalu, svako od posetilaca je imao priliku da pogleda kako mu pristaje sinonim jačine prirode.

Začarana crna rupa društvene norme kaže da je uklanjanje dlaka jedan vid lične higijene, a ove dve mlade autorke nam poručuju da je najveća higijena u čistini naših srca i govora.

Marijana i Anđela su pozvale svoje goste da se izražavaju u bilo kojoj formi, da stvaraju dok se igraju i neguju hrabrost svoje ekspresije, a studio B1 Media je najavio još ovakvih projekata u kojima će dobrovoljno preuzimati ulogu domaćina.

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *