fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Bol koja stvara umetnost

Izdavačka kuća „Štrik" organizuje drugi Festival novog stvaralaštva „Njena zemlja”, koji ove godine nosi naziv „Viva la vida”.
Piše: Marija Milić

29. September 2019

Izdavačka kuća „Štrik” organizuje drugi Festival novog stvaralaštva „“Njena zemlja”, koji ove godine nosi naziv „Viva la vida”. Festival je otvoren 26. septembra u ustanovi kulture Parobrod.

Ovogodišnji program festival je i te kako raznolik, pored promocija knjiga „Uputstva za spasavanje književnosti” Rose Montero, „Frida” Hajden Herera, „Dvadeset stepenika i druge priče“ Elije Koreje, „Pre nego što padne noć“ Rejnalda Arenasa, otvorena je i izložba fotografija „Frida i Dijego: osmeh na pola puta”.

Ljubica Pupezin, osnivač i direktor izdavačke kuće Štrik, pozdravila je sve prisutne i predstavila ovogodišnji program festivala. Govorila je o povezanosti koje postoje između ovih stvaralaca, a to je, u ovom slučaju, ljudska nesreća i bol pretočena u umetnost.

Glavna gošća festivala, Rosa Montero, ugledna španska književnica, predstavila je svoju knjigu „Uputstva za spasavanje književnosti”, rekavši: „Divna je stvar biti ovde, na ovom festivalu koji slavi jezik”. Takođe se zahvalila izdavačkoj kući Štrik, kao i njenoj izdavačici, govoreći kako je ponosna što je upravo ova izdavačka kuća objavila njenu knjigu.

U okviru promocije knjige pod nazivom „Frida” Hajdena Herera, održana je i izložba fotografija „Frida i Dijego: osmeh na pola puta” koju je otvorio ambasador Meksika u Srbiji, Marko Antonio Garsija Blanko.

Izložba „Frida i Dijego: osmeh na pola puta” pokazuje divan univerzum koji su oboje delili, što ih čini jednim od najkontroverznijih parova u istoriji umetnosti Meksika. Njihov ljubavni odnos obeležen je beskonačnošću slaganja i neslaganja, a trajao je gotovo četvrt veka.

Izložbu sačinjava 31 crno-bela fotografija koje predstavljaju razne etape u ljubavnoj vezi, društvenom i političkom životu ovog para. Ekstravertna i maštovita ličnost Dijega spojena sa takođe introvertnom i maštovitom Fridom im je dozvolila da stvore jednu skoro eksplozivnu nit.

„Velika nam je čast da sa vama učestvujemo u ovoj kulturnoj manifestaciji koja dozvoljava da se izbliza upozna magična realnost ovog meksičkog para koji po svojim sopstvenim zaslugama pripada velkim umetničkim, političkim i kulturnim pokretima tridesetih, četrdesetih i pedesetih godina prošlog veka,“ naglašava njegova ekselencija Marko Antonio Garsija Blanko.

Za Fridu Kalo se kaže da je počela da pati još u majčinoj utrobi, gde joj je otkrvena spina bifida, bolest koja izaziva zakrivljenost kičme i stalni bol u leđima. Sa svojih šest godina obolela je od dečje paralize zbog čega je devet meseci ležala u krevetu i trpela nesnosne bolove. Frida Kalo je sa 18 godina pretrpela strašnu nesreću, od koje se nikada nije oporavila. Potpunim čudom je preživela, ali posle toga je i dalje živela sa bolom, čak i nakon 32 operacije koje je imala. Često je govorila: „Imala sam dve nesreće u životu, prva je bila u osamnaestoj godini života, a druga je bio Dijego Rivera.”  Naslikala je 143 slike, od kojih su 55 autoportreti.

Nakon otvaranja izložbe, usledila je promocija knjige „Frida” Hajdena Herera. Gosti ovog panela bili su Milica Laufer, glavna urednica „Milica magazina“, Stefan Žarić, istoričar mode i ambasador Meksika u Srbiji Marko Antonio Garsija Blanko. Panelisti su nastavili diskusiju o Fridi i njenom životu, njenom umetničkom opusu, političkom opredeljenju, feminizmu, seksualnom opredeljenju.

Festival je zatvoren u petak, 27. septembra u UK Parabrod, dok će izložba „Fride i Dijega” biti otvorena do 1. oktobra tekuće godine.

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *