fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹

Čitaj „Braća metalci” sa Šećernom Pilulom

Koliku moć zapravo ima muzika? Da li zaluđenost istim bendom može ljude da dovede od mržnje do toga da rizikuju živote jedni za druge? Ovom tematikom bavio se finski autor Anti Halme.

17. October 2019

Svakoj osobi na kugli zemaljskoj je muzika bliska. Nekima predstavlja neizostavni deo života, dok drugi s njom nisu povezani na tako dubokom nivou, ali im život i dalje nije potpunosti bez muzike. Njena velika moć leži u tome što može da vas spoji sa ljudima sa kojima inače možda ne biste komunicirali.

Hari živi u Espou u Finskoj. On nije nimalo srećan što leto treba da provede u Oslu kod očevog prijatelja, ali je to svakako daleko bolja opcija nego obilaženje rođaka i sajma narodnih rukotvorina s roditeljima.

Vile je takođe iz Espoa, a leto provodi kod strica u Oslu i uopšte nije oduševljen time što će deliti sobu s nekim Harijem. Međutim, ovu dvojicu dečaka spaja goreća ljubav prema teškom metal zvuku i bendu „Unholy Viper”. Igrom slučaja, upoznaju vanserijski talentovanog gitaristu iz Iraka, odlučuju da oforme bend i prijave se za takmičenje.

Međutim, ovo nije samo priča o momcima u bendu. Sam bend u priči ima funkciju zvezde vodilje, višeg cilja, pokretačke snage.

Stavljajući svoje likove u sukob sa norveškom neonacističkom grupom „Kobre”, koja je demolirala radnju oca jednog od njih, Anti Halme testira prijateljstvo ova tri dečaka i prikazuje koliko su ljudi koji su se prvobitno mrzeli spremni da urade jedni za druge, a glavni krivac za to je upravo muzika, u kojoj nema mesta za mržnju.

Kako su dečaci različitih nacionalnosti, pa još u stranoj zemlji, ono što je veoma bitan momenat radnje jeste da se u okviru nje razbijaju stereotipi o određenim narodima.

Autorka teksta: Jelena Ostojić

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *