fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Članovi pozorišta Boško Buha protiv potpunog preseljenja u zgradu Pošte na Savskom trgu

Juče je na Svetski dan pozorišta za decu i mlade održana konferencija za medije na kojoj su se javnosti obratili članovi pozorišta „Boško Buha"

21. March 2023

Povodom objava u medijima, kao i poziva gradonačelnika Beograda i Sekretarijata za kulturu da se pozorište „Boško Buha” izjasni da li prihvata kompletno izmeštanje u rekonstruisanu zgradu Pošte na Savskom trgu, članovi pozorišta za decu „Boško Buha” su juče 20. marta na Svetski dan pozorišta za decu i mlade održali konferenciju za medije na kojoj su naveli da ostaju u zgradi na Trgu Republike broj 3, u kojoj se pozorište nalazi od svog osnivanja 1950. godine, uprkos nameri Grada Beograda da ih iz nje izmesti.

Zaposleni u pozorištu su se na Svetski dan pozorišta za decu i mlade javnosti obrate nešto drugačijim tonom, kako navode u saopštenju u kome su istakli da nisu u mogućnosti da prihvate ponudu za kompletno preseljenje u zgradu na Savskom trgu s obzirom da taj prostor ne zadovoljava potrebe za funkcionisanje Pozorišta kao celine.

Pozorište se već godinama nalazi u nerešenom statusu, i nema svoj prostor. Nakon najavljenog početka rekonstrukcije 2015. godine, uprava i ansambl pozorišta iselili su se iz prostorija na Trgu Republike broj 3 i u pozorištu „Vuk” nastavili da igraju svoje predstave dok se radovi ne završe. Kraj rekonstrukcije bio je najavljen za godinu dana, ali se do danas ništa nije dogodilo. Problem s rekonstrukcijom vezuje se za imovinsko-pravni problem, koji sprečava njen početak, a nastao je nakon što je u katastru izvršeno uknjiženje na prostor foajea i sale pozorišta, a vlasništvo je preneseno na drugo preduzeće.

Iz pozorištu navode da im je saopšteno da je do navedenog uknjiženja došlo greškom, koja će biti ispravljena u najkraćem roku, što se ipak do danas nije desilo.

„Sekretarijat za kulturu je na našu inicijativu već nekoliko puta u prethodnih pet godina uputio zahtev Sekretarijatu za imovinske i pravne poslove za dobijanje informacije u kojoj je fazi postupak za ispravku navedene greške. Do danas nismo dobili odgovor”, navode iz pozorišta kako prenosi nedeljnik Vreme.

Rekonstrukciju pozorišta je nemoguće dovršiti dok se taj problem ne reši, a Grad je kao jedan od predloga rešenja ponudio i kompletno izmeštanje pozorišta sa Trga Republike, ali su se zaposleni i članovi ansambla izjasnili protiv toga.

„Ne prihvatamo kompletno izmeštanje, odnosno preseljenje u renoviranu zgradu Pošte na Savskom trgu. Stav kolektiva pozorišta da ono ostaje u zgradi na Trgu Republike broj 3“, kazali su iz „Buhe“, navodi se u tekstu na sajtu Danas-a.

Glumica i članica Upravnog odbora, Olga Odanović je na konferenciji za medije apelovala na Grad Beograd da im pomognu da zadrže pozorište i da „Boško Buha” dobije svoju matičnu kuću.

„Da li je moguće da sva pozorišta koja su bila na Gradu, od Beogradskog dramskog, Ateljea 212, … da su svi završili, svi su ušli u period rekonstrukcije i završili. Od 2015. godine do danas, a danas je 2023. godina mi nemamo odgovor, zato vas molim i apelujem, ne samo nas koji smo danas ovde i članove Upravnog odbora, molim i apelujem da nas Grad čuje i da nam pomogne da se ovo više završi. Ne treba pozorištu Boško Buha tri scene, četiri scene. To je divno, i mi smo zahvalni na predlozima i na svemu što nam se nudi, ali dajte da napravimo matično pozorište Boško Buha“, zaključila je glumica Olga Odanović.

Najstarije dečje pozorište već osam godina čeka na rekonstrukciju, a kako se navodi u tekstu na sajtu portala Nova.rs vlasnik foajea i sale pozorišta je Aleksandar Kajmaković, poznatiji kao Aca Bosanac.

„Problem je nastao 2017. kada je u katastru izvršeno uknjiženje na prostor foajea i sale Pozorišta od strane preduzeća „Rubin” Кruševac, da bi se kasnije vlasništvo prenelo na preduzeće „Butik” iz Кruševca. Ovim je došlo do otuđenja imovine grada Beograda, na koje Pozorište „Boško Buha” ima pravo korišćenja na neodređeno vreme“, saopštili su juče glumci javno, s namerom da Grad obrati pažnju na njih, prenosi nedeljnik Vreme.

Između ostalog, u tekstu nedeljnika Vreme navodi se i da je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio krajem februara da je moguće da će Pozorište „Boško Buha” biti izmešteno u kompleks „Beograda na vodi”, te da ostaje otvoreno pitanje da li će biti izmešteno potpuno ili će delovati na dve lokacije.

Iz pozorišta su juče naglasili da ne žele izmeštanje i rad na više lokacija već je cilj da se sačuva matična kuća. U saopštenju traže da se u najkraćem mogućem roku, tačnije, najviše mesec dana, razreši imovinsko-pravna situacija, jer je to preduslov za početak rekonstrukcije.

Fotografije: Marija Mlađen/ATAImages

Naslovna fotografija: FoNet/Ana Paunković (preuzeto sa N1)

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *