fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Da li će Košutnjak ostati bez drveća?

Košutnjak se ponovo našao u žiži interesovanja kada je javnost izrazila zabrinutost zbog planirane izgradnje stambenih objekata i objekata filmske industrije.

8. July 2020

Ako se za šumu Amazonije govori da predstavlja pluća sveta, možemo reći da Košutnjak predstavlja pluća Beograda. Stoga ne treba da čudi interesovanje javnosti za rani uvid povodom zahteva firme „Avala studios” za izradu plana detaljne regulacije za kompleks “Avala filma” na Čukarici, a kojim se planira seča znatnog dela šuma na prostoru Košutnjaka .

Naime, ovim planom predviđena je izgradnja novih i rekonstrukcija postojećih filmskih studija, objekata namenjenih filmskoj produkciji, ali i nove stambene zone za oko 8000 stanovnika, kao i predškolskih i školskih ustanova, Doma za stara lica, sportsko-rekreativnih kompleksa i objekata namenjenih komercijalnoj delatnosti (hotel, trgovina, ugostiteljstvo, objekti namenjeni zabavi, tržni centar). Za sve ovo, biće potrebno obezbediti i dovoljan broj parking mesta i izgraditi saobraćajnicu. Reč je 86,8 hektara potrebnog prostora, od čega je 26,8 hektara pod šumom. Prema pomenutom planu, to bi značilo seču čak 19 hektara šuma.

Kompanija „Avala Studios” još je 2018. godine najavila da će u obnovu studijskog kompleksa na Košutnjaku sa pratećim sadržajima uložiti više od 50 miliona evra. Za portal novosti.rs glavni gradski urbanista Marko Stojčić rekao je da investitori imaju pravo da grade šta žele, jer je kompleks u njihovom vlasništvu, ukoliko je to u skladu sa zakonom i urbanističkim planom.

Ali, Grad im sigurno neće dozvoliti da novim sadržajima unište kvalitetno zeleno rastinje i šumsku osnovu. To je nedopustivo“, uverava Stojčić i dodaje: „Na osnovu ranog javnog uvida treba da se izjasne sve zainteresovane strane, javna preduzeća i institucije kako bi dali svoje primedbe. Tek posle toga sledi izrada plana detaljne regulacije, koji takođe mora da bude na javnom uvidu.“

Portal biz.info preneo je deo saopštenja „Avala Studios-a“ u kome se ističe da je prisutna velika količina otpada, pešačka staza je obrasla u korovsko rastinje, sugrađani ne koriste taj potez za šetnju i boravak u prirodnom okruženju, jer nije bezbedno, već borave i obavljaju fizičke aktivnosti preko puta, u parku Košutnjak. Unutar ovog područja nalazi se nelegalno naselje i nelegalna betonska baza. „Najvredniji deo zelenih površina na ovom prostoru, koji zauzima 7 hektara, biće sačuvan, kako bismo građanima omogućili nesmetano uživanje u prirodi na prostranom i čistom mestu“, rekao je generalni direktor kompanije „Avala Studios“, Peter Dajko. On je dodao i da se kompanija „Avala Studios“ obavezuje se da će za svako drvo koje bude moralo da bude uklonjeno, zasaditi nova tri stabla, na lokacijama koje će biti dostupne i vidljive za javnost.

Srđan Rašković, predstavnik „Avala Studios-a“ u gostovanju na jutarnjem programu tv kanala „NOVA S“ rekao je kako je plan izgradnje osmislio Gradski zavod za urbanizam i da objekti koji su u planu gradnje nisu želja investitora. On je naveo i da se na tom planu detaljno radilo 3 godine i da ideja nije da se bilo šta uzurpira, već da se unapredi i učini dostupnim za korišćenje.

Sve ove brojke i procenti ipak zbunjuju veći deo javnosti, jer do kraja nije najjasnije objašnjeno šta sve spada u površinu od 86,6 hektara, da li pedesetak hektara zauzimaju već izgrađeni objekti i koliki je procenat trenutno pod šumama, a s obzirom na situaciju iz 2019. godine, kada je, takođe u Košutnjaku, posečen jedan deo šume, ne treba da čudi reakcija zabrinutih ljudi koji se bune i planiraju da bilo kakvu eventualnu seču spreče.

Juna 2019. godine postao je viralan snimak na kome nezavisni odbornik opštine Rakovica i jedan od ekoloških aktivista Dejan Jovanović u toku noći zatiče kamione bez tablica i bez papira kako se spremaju da sa Košutnjaka odvezu posečena stabla. On je pozvao policiju i zahtevao da se zatečena vozila zadrže, dok se ne utvrdi načinjena šteta.

Noćna hajdučija u Košutnjaku … Kada dođu kamionom bez tablica, bez ikakvih papira, u šest sati uveče i krenu da seku park .. pa tu je onda sve jasno … Fantomi iz Hercegovačke su i nas posetili …

Noćna hajdučija u Košutnjaku …Fantomi iz Hercegovačke su i nas posetiliPosečena su najlepša stabla crnog bora stara 50 godinaKada dođu kamionom bez tablica, bez ikakvih papira, u šest sati uveče i krenu da seku park .. pa tu je onda sve jasno To se večeras dogodilo u našem Košutnjaku. Na prepad i noću (kako to uvek radi mafija) smo zatekli kamion sa već utovarenim posečenim stablima crnog bora. Nikakav radni nalog nisu imali. Nikakve papire i plan o seči, plus što nisu ni znali šta je to. Nije bilo prisutno ni odgovorno lice ni šumarski inspektor. Odakle su došli … tišina. Gde nose stabla … muk. Ko vas je uveo u Košutnjak … gledaju u asfalt. A najlepši deo Košutnjaka ograđen. Zaključak za današnju hajdučiju – Sportski centar je postao partijski plen, onda je "ekipa" odlučila da u parku sagradi šta se njima ćefne, ogradi park i proglasi ga svojim. Zabrani čak i prolaz Beograđanima. Onda … pošto shvate da im trebaju pare "srede" da maznu jedno 12 miliona evra da bi sagradili to što im se "javilo". Onda im se telefonom javi Veliki Voljeni Vođa i požali se da "mala Staša" nema gde da vežba i "ekipa" odluči da impresionira VVV sa veštačkom stenom od najmanje 1,2 miliona evra. Ah da, zaboravismo … ekipa u tom svom plenu već ima i hotel (Trim), kafić, restoran, teniske terene i klub. To im je malo i hoće još. Proširuju se jer im je sve ovo malo. A da bi mogli da dođu sa svojim džipovima treba da se izgradi 207 parking mesta. Sa ulicama. I to u najlepšem delu našeg Košutnjaka.Da li ste znali da ovaj deo Košutnjaka zapravo nije ni bio naš ?Osim što ga otplaćujemo preko poreza i dažbina. Tada jeste naš.Da li ste ikada mogli da pomislite da će Košutnjak biti ograđen ?Da li ste ikada mogli da pretpostavite da će ga poseći u najlepšem delu ?Da li ste ikada mogli da zamislite betonske nakaze u Košutnjaku ?Od noćas sve to imateSamo zbog toga što vas mrzi da se prošetate kad zatreba i kad vas pozovemoKo hoće na popravni može – sutra (tj. već danas) ujutru od 08.00 pa sprečite dalju seču ako vas bude dovoljno. Noćna smena je odradila svoj deo. Ako vas se skupi bar 50, dolazimo i mi ponovo.

Posted by Petlovo brdo on Tuesday, June 18, 2019

Međutim, kada do seče već dođe, kasno je za bilo kakve reakcije. Potrebno je reagovati pre nego što se pokrenu motorne testere. Ne treba posebno napominjati koliko je drveće važno i kako neodgovornim ponašanjem pojedinaca dolazi do narušavanja čitavog ekosistema. Brojne organizacije za očuvanje prirode i životne okoline najavile su niz akcija kojima žele da obaveste javnost o uništavanju šuma, a pominju se i protesti, čiji se tačan datum još uvek ne zna zbog mogućnosti uvođenja policijskog časa i epidemioloških mera koje se menjaju gotovo svakodnevno.

Ukoliko i vi želite da doprinesete očuvanju životne sredine, možete to učiniti potpisivanjem peticija putem sledećih linkova: Inicijativa: Košutnjak – Zaštićeno prirodno dobro I kategorije  i Inicijativa za odbranu Košutnjaka .

Ukoliko imate primedbe na Plan Detaljne Regulacije kompleksa „Avala Filma“, formular možete popuniti ovde, i poslati na mejl [email protected] do petka, 10. juna, predati ih Sekretarijatu na pisarnici na adresi Kraljice Marije 1 ili ih poslati poštom na navedenu adresu Sekretarijata sa naznakom na koverti da šaljete primedbe na baš ovaj plan.

Naslovna fotografija: Fb grupa Petlovo brdo

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

1 Comment

  1. Jovana

    Ne damo zelenilo, ne unistavajte nam Beograd, ne uzimajte nasoj deci Kosutnjak !!!!!

    Reply

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *