fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Deset hiljada koraka: Bio sam tu, bili smo tu

Nije želja da budeš s nekim. Nije čak ni nedostajanje, ono se prevaziđe, na ovaj ili onaj način. Samo trenutak, koji ti kaže, bio sam tu.
Piše: Filip Grujić

7. November 2022

Pre mesec dana mančesterski bend The 1975 je objavio album simpatičnog naslova: „Being Funny In a Foreign Language”. U istinitost tog naslova uverio sam se više puta, poslednji put u Madridu, kad mi je jedan Nemac rekao da se unapred izvinjava ako ne bude razumeo moj humor. Zatim sam mu rekao da postoji album koji se bavi tim problemom i objasnio sam mu da ni on meni nije duhovit, na šta se Nemac konačno nasmejao. Ne razume humor, ali razume iskrenost, na koju odgovara kao na humor. Smehom. Dovlatov u „Puškinovim brdima” objašnjava da ne želi da napusti Rusiju zato što ne želi da napusti svoj jezik. Tada, tvrdi, umire osamdeset posto onoga što ga čini takvim kakav jeste. Zaboravljaš ko si, na drugom jeziku. Glas je drugačiji.  

Pretposlednja pesma na albumu zove se „About You”, nije singl, niti je bila posebno promovisana. Međutim, zakačio sam se odmah za nju, zato što je lepo vozila, gde volim da zalazim – u sećanje. U refrenu su se ponavljali stihovi „Do you think I have forgotten about you?” i znao sam da će mi to biti omiljena pesma na albumu. Ne kaže „I will never forget you”, niti kaže „Can’t remember to forget you”, niti pokušava da smisli neku igru rečima. To je, jednostavno, usmereno pitanje. Da li (stvarno) misliš da sam te zaboravio? Direktno je, jasno i usmereno ka nekome, ko je postojao i ko postoji.

Dogodi mi se da sretnem bivše zaljubljenosti i večite ljubavi u gradu. Čvrsto verujem da koga si jednom voleo, voliš uvek, jedino, zaboraviš na tu činjenicu, pa se iznenadiš kad je se podsetiš. Nekad spretan, nekad nespretan pozdrav, u zavisnosti od okolnosti, s kim smo i šta radimo. Kažu da bivši heroinski zavisnici nikad ne zaborave osećaj koji im je heroin pružao. Pričao sam sa jednim poznanikom koji je imao to iskustvo. Sada ima dvoje dece, a jedno se prilično nespretno ljuljalo na ljuljašci, kada se setio osećaja, trepnuo je, napravio korak i osećaj je prošao. Drugi dan, dok je ručao. I koliko se često setiš, pitao sam ga. Svakog dana, kaže, između jedne do tri sekunde. Kao bljesak. I onda prođe. Isto je i sa osobama koje su bile tvoje, koliko god se busali i prsili da smo samodovoljne jedinke. U određenim trenucima, osobe su bile tvoje i ti si bio nečiji. Pa se to promeni, druga osoba postane tvoja, a ti nečiji drugi. Ali nikad do kraja ne nestane osećaj da si nekad nekome pripadao. Ostane delić u tebi, kao trn u noktu. Telo vremenom samo izbaci, ali se onda dogodi predugačko crveno svetlo, svetao dan ili se jednostavno, ništa ne dogodi. Samo bljesak, od jedne do tri sekunde. Nije pitanje, šta bi bilo. Nije želja, da budeš s nekim. Nije čak ni nedostajanje, ono se prevaziđe, na ovaj ili onaj način. Samo trenutak, koji ti kaže, bio sam tu. Mi smo bili tu.

I to nije tuga, to je lepota.

Problem je jedino što često ne umem da ih razlikujem.

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *