fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Deset hiljada koraka: Burnout Baby

U zdravlje, smrt, zaljubljivanje, neću ni da ulazim
Piše: Filip Grujić

16. June 2022

Umesto priče, mogu da kažem kako se osećam. To je tako, malo sam pregoreo. Neki kažu – kapitalizam. Slažem se, ali kapitalizam i mladost, ruku pod ruku, ne donose previše dobrog. Možda bih mogao da organizujem bolje svoj život, ali nemam kalendar, a uostalom, kad bih nabavio kalendar, zaboravio bih šta treba da upišem u njega. Setio sam se, kao kad se svađam, izgubim sve argumente i postanem isključivo razdražljiv – neki kažu grub, drugi emotivan, ali koliko god pristupa bilo, pogrešni su. Da! Rečeno mi je da treba da prestanem da se samosažaljevam. Molim lepo, evo pojedite mi govno.

Razmišljam o golubovima, sve češće, oni mogu da idu na koncerte i utakmice besplatno, ali ne znaju baš mnogo o životu. Ne znaju da će umreti, dok ne umru. Hodajuće smejurije, mlate tim glavama kao da znaju gde idu.. Ne bih želeo da budem golub, a Dovlatov bi sigurno rekao: prirodno, to bi moglo da bude čudno.

Hoću da kažem, juče me je boleo želudac i donja leđa, preksinoć vrat, a pričao sam sa drugim piscima i spisateljicama, preporučili su mi silne masaže i vežbe. Kaže jedna – kreni da dižeš iz mrtvog – sad sam zaboravio koliko kila, ali svakako mnogo, kaže – tako ćeš naterati svoje mišiće da se suprotstave usedeličkom načinu života. Druga kaže – nabavi stolicu, sve je dobro dok ne krenu da ti trnu prsti. Ne trnu ti prsti i dalje? Dobro je. Marko nas sluša i sažaljeva rudare, ali ne silazi u rudnik, a baš mi je pričao, umara se sve češće na fudbalu, pa razmišlja da prestane da puši.

Reći ću ovo: trenutno mi se ne događa mnogo zanimljivog u životu, a događa se previše. Šta je to, ako ne težak period? Nisam registrovao auto i dalje, što je dobro, makar nemam parking kazni. One bi me dokusurile!

Šta bi me još dokusurilo?

Neki birokratski problem, sigurno. Izbacili su me nedavno iz poreske uprave, nakon celodnevnog maltretiranja u bankama, socijalnom i penzionom. Rekli su – ne možete da uđete u bermudama, a ja sam samo bermude imao. Zatim su me naterali da se vratim kući, a mene je bilo sramota da se vratim u poresko obučen, jer sam ih izvređao na mrtvo ime, toliko da sam kroz čitave dve noći sanjao najgore uvrede i budio se u znoju, pa sam to smatrao porazom. Na kraju sam obukao dugačke pantalone, ali sam ih svukao na pola dupeta, iako sam prekrio sve potencijalno kažnjive delove tela. Tako, smatrao sam, mogu samo da me smatraju ludim, ali ne i da me izbace. Pa, na slici lepo piše da su bermude zabranjene, nigde ne kaže da gologuz ne smem da uđem! Ipak, kad me je lepa devojka pogledala ispod oka, bilo mi je glupo i sklonio sam se u ćošak, posramljeno. 

Šta još?

U zdravlje, smrt, zaljubljivanje, neću ni da ulazim.

To su, ipak, bitne stvari. Ovako pregoreo, mogu samo da kažem: ništa me to više ne zanima.

Ali, to nije istina. To samo kapitalizam izbija iz mene.

Sutra će već da se javi mladost, a ona jedino voli smrt i zaljubljivanje.

I kokice.

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *