fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Deset hiljada koraka: U mojoj porodici ljudi padaju

Ova godina je počela sa mnogo padova u mojoj porodici.
Piše: Filip Grujić

1. February 2023

Sve je krenulo nizbrdo kad je moj deda pao prvi put. Nosio je kesu za đubre, poželeo da je baci u jedan od mnogobrojnih kontejnera na Limanu 2, zateturao se i pao, na nos i bradu. Mama kaže, dobro je da ima isturenu vilicu i nos, zbog toga nikako da ozledi usta.

Zatim je pao još jednom, dok je šetao psa, a pas poželeo da skrene levo; tad se već moja majka zabrinula i odlučila da ga prati uveče do stana – ipak će sad da napuni 86 godina. Ali to ga je veoma nerviralo, zato što se osećao kao dete, pa je odlučio da hoda brzo uz stepenice, da joj pokaže da može sam. Rezultat toga je novi pad i velika količina psovki. A taman mu je rana na nosu zarasla, sad je i koleno oteklo!

Mama kaže, kako da ga pustim da ide sam, kad stalno pada! A deda kaže, padam kad me ti gledaš, padam od nervoze!

Zatim je pala moja baba, sa druge strane porodice. Ali ona već dugo pada. Njoj su karotide začepljene 87 posto. Ako se taj postotak poveća na broj njenih godina, dakle 92, svakako neće biti dobro. Tata me zove i kaže – opet je pala. Lepo sam joj rekao da ne ide sama u apoteku, a ona voli da ide u apoteku da priča sa ženama na kasi. Znaju sve njene bolesti i vole što je Hercegovka. A ona ih samo pita, je l’ da da niste imali ovako visprenu baku. One odmahuju glavom i kažu, nikad, nikad. Ipak, baš mi je rekla, znaš, najdraži moj, baš nešto razmišljam, ne mogu da se setim da li je neko imao samoubilački gen u našoj porodici. To bi mi, kaže, značajno olakšalo stvari.

Zatim je pao moj otac, pokušavajući da smrša. Odredio je sebi, uz dogovor sa svojom ženom, da svakog dana vozi bicikl po keju. Ali takva, besciljna radnja, vožnja napred-nazad, mom ocu čini samo napor. I pre svega, tešku dosadu. Zato on obuče svoju jaknu, sedne na bicikl i onda odluči da telefonira od Štranda do novog mosta, kojeg od milošte stanovnici Novog Sada zovu brushalter. Tako je i pao, iz dosade. Telefon mu je poskakivao u ruci, on je pokušao da ga uhvati i prosuo se kao proštac, naočigled svih. Kod pada je sramota veća od boli, tako da se koleno pogleda tek kad se pređe prag kuće. Rezultat: natečeno i krvavo koleno i izudarana rebra. Došao sam na nedeljni ručak iz Beograda, rekao mi je, danas ćemo, nažalost, morati pažljivo da se zagrlimo, ali, kaže u nastavku, vratio sam se opet na bicikl. Samo sam mu sad zabranila da koristi telefon, dodala je njegova žena, nisi više mladić.

Zatim je pao moj prvi očuh. Ne mogu da se setim njegovog pada, ali znam rezultat – dva polomljena rebra. Moj sadašnji očuh je primetio da su dva bivša muža moje majke pala u razmaku od dva dana i obojica povredila rebra. Moja majka je rekla, bože gospode, a on je dodao, ko zna šta mene čeka.

A zatim je i on pao, isto kao i njen večiti otac. Na stepenice.

Stigla mi je poruka od majke:

Danas je i Dejan pao 🙁 Na ruku… Nije jako, bole ga i leđa. Najmanje je fasovao od sve trojice. A Bojan polomio dva rebra. Kako je tvoj tata?

Užas! Ja se osećam baš grozno. Mislim nisam kriva… Ali baš kao da jesam 🙁

Kad nisu prošla ni tri dana, a stiže mi nova poruka od nje:

Konačno sam i ja pala 🙁 Sa bajsa, na okretanju kod mornarice… Na koleno i lakat. Nateklo malo, ali jbg. Nastavila sam da vozim… Čisto da me opomene koliko imam godina 🙂

Branko Miljković kaže, ako smo pali, bili smo padu skloni. Ali ko još sluša njega?

Moja porodica ima samo uvrnuta kolena i loš balans.

I možda, neutaživu želju za pokretom.

Do samog kraja besmisla.

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *