fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹

Eco Rating – koje parametre treba da gledaš pri kupovini telefona kako bi bio eco-friendly?

Životna sredina i ekološka održivost kao važni kriterijumi za davanje „eko ocena"

7. September 2023

Tekst nastao u saradnji sa A1 Srbija

Ne tako davno (mada deluje nezamislivo), mobilni telefoni služili su samo za obavljanje poziva i slanje SMS poruka, a sada su sposobni da naruče hranu, pronađu srodnu dušu i odaberu sledeću lokaciju gde ćemo putovati.

Današnji telefoni znaju šta nam je u svakom trenutku potrebno – čini se, bolje nego mi sami. Pametni telefoni su postali nešto više od običnih uređaja – oni su lični asistenti, fotografi, pa čak i treneri – doduše, oni koji vas podsećaju da je vreme da ustanete samo kada ste se već udobno smestili na kauču.

Ponekad se čini da su pametni telefoni evoluirali brže nego mi sami – od prvih nezgrapnih koraka u svetu mobilnih komunikacija do sofisticiranih gedžeta koji sada prepoznaju naša lica bolje nego naši najbliži prijatelji.

Pa, ipak, kada razmišljamo o kupovini novog telefona, osim što obraćamo pažnju na kvalitet kamere (prednje pogotovo) i količinu memorije, važno je da u obzir uzmemo i eko ocenu (Eco Rating) koju naš budući izbor ima kako bi on bio što održiviji i kako bi što manje negativno uticao na životnu sredinu.

Koji su ekološki parametri pri odabiru telefona važni?

Kako bi uređaj bio eco-friendly, potražite zelene telefone sa ekološkim oznakama ili sertifikatima koje dodeljuju relevantne organizacije. Ove oznake mogu ukazivati na ekološki prihvatljive karakteristike uređaja jer uzimaju u obzir različite faktore kao što su energetska efikasnost, emisija gasova sa efektom staklene bašte, toksičnost materijala, potrošnja resursa (poput vode i sirovina), reciklabilnost…

Jedan od parametara koji je važan jeste materijal. Ukoliko je reč o telefonu koji je napravljen od recikliranih ili održivih materijala, njihov uticaj na životnu sredinu je dosta manji. Na primer, telefoni napravljeni od recikliranih metala ili plastike mogu u velikoj meri doprineti u očuvanju resursa. S druge strane, telefoni koji su lako rastavljivi i koji se mogu reciklirati na kraju svog životnog veka mogu smanjiti količinu elektronskog otpada.

Drugi parametar koji je takođe važan pri odabiru telefona je izdržljivost. Zato prilikom kupovine treba potražiti ekološki održive telefone koji su izrađeni tako da traju duže, smanjujući potrebu za čestom zamenom. Telefoni sa izdržljivijim kućištima su otporni na habanje i mogu imati duži životni vek, što svakako ide u prilog očuvanju životne sredine.

Takođe, telefoni koji su energetski efikasni i koji imaju funkcije za smanjenje potrošnje energije mogu doprineti manjoj potrošnji električne energije tokom njihove upotrebe, pa samim tim neće biti potrebno često puniti ih. Softverske optimizacije koje smanjuju potrošnju baterije i resursa uređaja takođe mogu doprineti ekološkoj održivosti.

Reparabilnost je podjednako važna karakteristika koja utiče na Eco Rating. Stoga, pri odabiru novog modela telefona, razmotrite telefon koji je lako popravljiv, sa dostupnim rezervnim delovima i servisnim uputstvima. To može produžiti životni vek uređaja i smanjiti potrebu za novim uređajem. Ipak, ukoliko je telefon nemoguće popraviti, imajte na umu odgovorno odlaganje. Važno je gde će telefon završiti onda kada prestane da vam služi, jer njegov životni vek ne prestaje onda kada vam više nije potreban.

Informišite se o praksama kompanije koja proizvodi vaš željeni model telefona. Kompanije koje primenjuju održive prakse u proizvodnom procesu imaju manji negativan uticaj na životnu sredinu. Istražite kompanije koje se trude da smanje emisiju gasova sa efektom staklene bašte tokom proizvodnje, transporta i upotrebe telefona.

Kombinujući ove faktore, možete napraviti informisani izbor prilikom kupovine telefona koji ima manji ekološki uticaj. Zbog toga je važno da imamo svest o izboru uređaja, jer biranjem da ne kupimo bilo koji telefon možemo uticati na smanjenje elektronskog otpada i negativnog uticaja na životnu sredinu.

Eco Rating usklađuje naše potrebe s potrebama planete

Eco Rating nam, dakle, omogućava da izaberemo svoj savršeni model telefona, uzimajući u obzir ekološke vrednosti koje su podjednako važne kao i performanse koje određeni telefon ima (ako ne i važnije od toga).

Kroz Eco Rating, postajemo odgovorni potrošači kojima nije dovoljan samo sjajan proizvod, već i njegov pozitivan doprinos okolini. Eco Rating motiviše kompanije da unaprede svoje prakse i proizvode. Na taj način doprinosimo očuvanju prirodnih resursa, smanjenju emisije štetnih gasova koji dovode do efekta staklene bašte i podržavamo tehnologiju koja usklađuje naše potrebe s potrebama planete.

Kroz ovu usklađenost, mi kao potrošači postajemo odgovorniji i svesniji svojih izbora. Odabirom uređaja sa pozitivnom Eco Rating ocenom podržavamo proizvode i kompanije koje se trude da smanje svoj ekološki otisak. Time se podstiču inovacije koje zadovoljavaju naše potrebe za tehnologijom, ali istovremeno smanjuju negativne posledice po okolinu. A1 Srbija je prva predstavila Eco Rating telefona na domaćem tržištu, te tako korisnici mogu doneti održivu odluku pri kupovini novog mobilnog telefona.

Eco Rating pomaže usklađivanju naših ličnih potreba za funkcionalnošću i performansama uređaja s potrebama planete za očuvanjem resursa, smanjenjem otpada i smanjenjem zagađenja. To je način da se postigne ravnoteža između našeg životnog stila i zaštite ekosistema u kome živimo.

Ilustracije: Marija Ognjanov

Preporučeni tekstovi

Svetski dan laboratorijskih životinja

Svetski dan laboratorijskih životinja

Kako bi se okončale patnje životinja koje se koriste za testiranje u laboratorijama širom sveta od 1979. godine, svakog 24. aprila, obeležava se Svetski dan laboratorijskih životinja

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *