fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Simbol Beograda - Avalski toranj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Simbol Beograda - Avalski toranj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Simbol Beograda - Avalski toranj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Simbol Beograda - Avalski toranj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Simbol Beograda - Avalski toranj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Simbol Beograda - Avalski toranj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Simbol Beograda - Avalski toranj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Simbol Beograda - Avalski toranj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Simbol Beograda - Avalski toranj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Simbol Beograda - Avalski toranj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Simbol Beograda - Avalski toranj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Simbol Beograda - Avalski toranj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Simbol Beograda - Avalski toranj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Simbol Beograda - Avalski toranj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Simbol Beograda - Avalski toranj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Simbol Beograda - Avalski toranj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Simbol Beograda - Avalski toranj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Simbol Beograda - Avalski toranj ✹

Hrana kao jedan od najuniverzalnijih oblika umetnosti

Intervju sa Ivanom Finci, stilistkinjom hrane i dizajnerkom hrane

19. June 2023

Šta znači biti stilista za hranu na filmskom setu? I kako to izgleda? Ivana Finci ima 29 godina i bavi se upravo ovim poslom – dizajnom i stilizovanjem hrane na filmskim setovima i u fotografskim studijima. Završila je master studije iz Dizajna i inovacije hrane u Milanu na Scuola Politecnica di Design, nakon završenih osnovnih studija u Beogradu na Fakultetu za Medije i komunikacije na smeru Digitalnih umetnosti. Svoj put višeg obrazovanja započela je u Visokoj hotelijerskoj školi na smeru iz Gastronomje. Danas, Ivana je priznata figura u svetu food styling-a, pionirka ovog zanata u regionu, umetnica koja je nadmašila okvire klasične kuhinje i dizajna. Sa njom smo razgovarali o konceptu stilizovanja i dizajna hrane.

Sa snimanja filma Hellraiser instalacija / Foto: Sergej Radović

Kako si počela da se baviš fud stajlingom i dizajnom? Šta tačno podrazumeva fud stajling i dizajn hrane? 

Ivana Finci: Volim da mislim da sam počela da se bavim stajlingom hrane sa 4 godine, kada sam napravila svoje prvo jelo i prezentovala ga familiji (salata od pečenih paprika). Profesionalno sam počela da se bavim ovim poslom nakon završenih studija u Italiji u fud dizajn studiju Tourdefork gde sam imala priliku da učim kroz praksu. Fud stajling je posao aranžera i dekoratera hrane na filmu i reklami. Ovaj posao podrazumeva rad u visoko stresnom okruženju. Čak i na jednostavnom snimanju, 1.000 stvari moze da krene loše, a sve mora biti apsolutno savršeno i unutar zadatog vremena. Inače kreće ulazak u prekovremeno i značajan gubitak novca. Priprema svakog recepta se mora uskladiti s pripremom kamere, scenografije, režije, modela koji će imati interakciju s hranom i kadra generalno…. Posao fud dizajnera je drugačiji. Fud dizajn je nova branša industrijskog i produkt dizajna koji je fokusiran isključivo na industriju hrane i pića (F&B industriju).

Šta za tebe predstavlja fud stajling i dizajn? 

Bezgraničan podijum za ples i igralište na kom sam slobodna i inspirisana u svakom momentu. Polje između hrane i umetnosti je neizmerljivo i ukoliko znaš šta tražiš i na šta da se fokusiraš, u tom prostoru ćeš uvek moći da razviješ nekakav proizvod, delo, događaj, iskustvo… Hrana je jedan od najuniverzalnijih oblika umetnosti. To je nešto što može da pokrene sva naša čula. To je doživljaj, umetnost koja nas hrani dušom. Šta ti je izazovno i teško, a šta ti pruža zadovoljstvo i ispunjenje? Izazovi su svuda oko nas, ali to je ono što čini ovaj posao uzbudljivim! Najveći izazov mi je bio da pronađem studije dizajna hrane i profesiju stiliste za hranu. 

Foto: Katarina Ilišković

Da li si ti jedna od retkih na našim prostorima ili jedina koja se ovime bavi? Da li imaš svoj autentični stil? 

Nisam jedina, ali nismo ni toliko česti. Prvi susret sa stilistom za hranu mi je bio sa čuvenim Dejanom Šutanovcem kome sam imala priliku da asistiram na početku karijere. Nakon toga, upoznala sam se sa Blankom Zolak koja je izvanredna stilistkinja za hranu i pre svega fantastičan chef kuhinje koji stoji iza New Balkan Cuisine-a. Imamo još jednog kolegu – Nenada Veljkovića kog ste mogli da ukačite na 24 kitchen. Za sada smo mi jedini za koje znam da radimo hranu na reklamama i filmovima i moram priznati da imam veoma lepe odnose i saradnje sa kolegama, što me čini srećnom. Svako od nas ima svoj stil! U svom stilu vidim uticaj gradova u kojima sam živela i studirala i trendova iz hrane i dizajna koje pratim iz inostranstva. 

Kako se nosiš sa stresom u poslu?

Stres na poslu me u 99% slučajeva uzbuđuje i gura da budem prisutnija i bolja na zadatku. Uglavnom uživam na svakom snimanju i ne opterećuje me. 

Kakvu hranu voliš da stilizuješ i dizajniraš? 

Svako jelo i namirnica ima svoju autentičnu ličnost, stoga mi je teško da izaberem. Međutim, moram priznati da su mi jako zabavne interakcije sa sendvičima i burgerima posto se osećam kao da gradim nekakvu jestivu arhitektonsku maketu. U mojoj glavi ja gradim neboder koji će ukrasiti Menhetn ostrvo i nadam se da se neće pretvoriti u toranj u Pizi. Dekoracija kolača i torti je takođe jedna igra sa bojama i prostorom u kojoj uživam! Asocira me na vajarstvo. 

Foto: Screengrab – Miloš Jaćimović Direktor Fotografije / Film Stric

Šta misliš o našoj balkanskoj hrani i kuhinji? 

Volim je najviše na svetu! Nema ništa kao bakina supa sa knedlama, slavska trpeza, istarski brudet, orada i zubatac na gradele na Kornatima, sarajevski ćevapi sa jogurtom, Durmitorska cicvara i kačamak, Zlatiborsko kiselo mleko, burek na pijaci kod dede u 6 ujutru i gulaš u kotliću koji krčkaš sa ekipom celi dan uz osmeh i špricer ili pivo. 

Koju hranu, osim naše, voliš i ceniš? 

Libansku. Način konzumiranja Libanske hrane podrazumeva deljenje i interakciju sa ljudima za stolom. Za mene hrana nije samo ukus i tehnika spremanja, već veliki doživljaj jela spajam sa iskustvom i ritualima oko obroka. Libanska hrana, osim što stvara taj osećaj zajednice i deljenja, ona je zdrava, šarena i prepuna ukusa i tekstura koje se spajaju u radostan ples na nepcima. 

Foto: Ivona Živulj

Koje ti je omiljeno jelo i šta najviše volš da kuvaš i spremaš? 

Omiljeno jelo mi je sveže ulovljena riba, očišćena na stenama, oprana u slanom moru i bačena na užarene gradele direkt iz vode. Naravno, premazana grančicom sveže ubranog ruzmarina iz bašte koji je umočen u domaće maslinovo ulje! Upravo ovakva jela najviše volim da kuvam i spremam – na prvi pogled jednostavna, ali zahtevaju dosta vremena, ljubavi i pažnje. 

Gde voliš da jedeš? 

U gostima! 

Glavne inspiracije? 

Anthony Bourdain, Matty Matheson i Julia Child od poznatih kuvarskih ličnosti, prethodno spomenuti New Balkan Cuisine kolektiv koji čine chef-ovi Vanja Puškar, Blanka Zolak i Branislav Krstić kao najveća inspiracija sa naših prostora, inovativni chef-ovi Virgilio Martinez i Ferran Adria,  Herve This – hemičar koji je spojio kuhinju i laboratoriju i fud dizajn studio iz Velike Britanije Bompas & Parr. 

Kako gledaš na scenu fud stajling i dizajna u Srbiji? Da li misliš da će se razvijati? 

Mislim da nas očekuje novi talas u gastronomskom svetu na našim prostorima koji će sa sobom povući i stajling i dizajn.

Naslovna fotografija: Katarina Ilišković

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *