fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Hronike Une Laurenčić i Aleka Lista

Pred večerašnju promociju fanzina u KC Gradu razgovarali smo sa autorima

6. October 2021

Večeras od 19 časova u Kulturnom centru Grad biće predstavljen fanzin Hronike nastao u saradnji mlade fotografkinje Une Laurenčić i tatoo umetnika Aleka Lista. Ovo izdanje spoj je fotografije i grafike, a ideja je, kako autori kažu, nastala u pokretu i spaja satiru i intimnu atmosferu iskustva sa jednog putovanja. Prodaja fanzina je ograničena na 30 primeraka, s obzirom da je izdanje rađeno u kombinaciji sito i digitalne štampe.

Pred samu promociju razgovarali smo sa Unom i Alekom o Hronikama i šta se sve nalazi u njima.  

Kako je nastao fanzin Hronike

Alek: Ideja za fanzin je nastala pred put za Hrvatsku, a koncept je materializovanje sećanja, beleženja putovanja, mladosti, prijateljstva ljubavi, ali i ulice, nepoznatih prolaznika i trenutaka koje mislimo da je vredno ovekovečiti. 

Una: Hteli smo da fotografije sa puta gledamo kao nešto što ima višu arhivnu vrednost, čak i ako je sa mobilnog telefona.

Čiju i kakvu hroniku predstavlja ovo izdanje?

Alek: Hronike predstavljaju lični doživljaj okruženja, ali i intimu. U ovom izdanju smo neretko fotografisali jedno drugo i ponekad pomislim da samo mi možemo da razumemo neke od tih kadrova. Varira taj koncept intime i vizuelne banalnosti.

Una: Predstavljaju zajednički letopis. Beleženje leta, avantura, prijateljstva, odnosa, odrastanja, ulice i lutanja. To je vremenski period koji smo hteli da ovekovečimo.

Zašto ste se odlučili baš za taj naziv?

Una: Ovaj naziv je najviše imao smisla s obzirom da je ovo letopis koji beleži našu percepciju vremena i doba u kom živimo. 

Zašto ste se odlučili baš za formu fanzina?

Una: Prvenstveno je bila ideja za fanzin zbog medija izražavanja – fotografije. Nismo ni pretpostavili da ćemo imati toliko kvalitetnog materijala tako da je na kraju fanzin prerastao u neku vrstu art book-a s obzirom na to da je na 60 strana, s kombinovanjem kvalitetne digitalne štampe i sito štampe koju smo izveli ručno.

Od čega se sastoji ovo izdanje?

Una: Izdanje se sastoji od pretežno street fotografija, i sve su fotografisane mobilnim telefonom. Hteli smo da pokažemo da fotografije koje su fotkane telefonom itekako mogu da budu kvalitetne i imati na značaju. Pored toga, kamera na mobilnom telefonu je najpristupačnija i ne treba da je uzimamo zdravo za gotovo. U fanzinu se nalaze i Alekove ilustracije, na kojima smo u neku ruku zajedno radili. Te ilustracije smo štampali naknadno sito štampom preko fotografija koje su urađene digitalnom crno belom stampom. 

Šta je ono što vam se dopada u stvaralaštvu ovog drugog?

Alek: Kod Une mi se sviđa hitrost i efikasnost, vešt je fotograf, pa me uvek iznenadi način na koji reši kadriranje i time definiše i emociju. Volim što ne moramo puno toga da kažemo da bi sklopili ono sto smo zamislili, pa se neretko zbunim kad vidim da je ono što još nisam ni zamislio, ona završila. U momentima gde baš striktno zajedno radimo na nečemu uglavnom ona povede koncept, pa ga ja ispratim jer vuče suštinu situacije.

Una: Najviše mi se dopada proces rada sa Alekom. Preciznost, pedantnost i posvećenost su kvaliteti koje najviše cenim kod njega. Poštujem jako njegov kreativni proces i način na koji dolazi do ideja. Mislim da nam se vizualni senzibiliteti dopunjuju tako da sve što radimo zajedno prosto ima smisla.

Svoj primerak ljudi mogu nabaviti u sredu u KC Gradu, gde će biti dostupan nakon toga?

Alek: Moći će da poruče online putem društvenih mreža. Serija je limitirana u 30 primeraka baš zato što je u pitanju kombinovana štamparska tehnika ni jedan primerak nije isti. Imamo već dosta rezervacija tako da požurite, jer što bi se reklo još malo, pa nestalo.

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *