fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Izložba Mastered Out u Novoj Galeriji Vizuelnih Umetnosti

Posetili smo otvaranje završne izložbe studentkinja i studenata fakulteta likovnih umetnosti „Mastered Out”, u Novoj Galeriji Likovnih Umetnosti u Krunskoj 60
Piše: Milica Grbić

11. August 2020

U Novoj Galeriji Vizuelnih Umetnosti je u nedelju, 9. avgusta, otvorena završna izložba studentkinja i studenata vajarskog odseka Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Radove su izložili Milica Rakočević, Bogdan Đukanović, Katarina Jovanović Allfa, Andrej Sinadinović, Jelena Ilijin, Nikita Živanović, Dragana Grubović Rosić i Sonja Beloš.

Planirano je da izložba tradicionalno bude organizovana u galeriji Fakulteta likovnih umetnost, ali je bila otkazana zbog trenutne situacije u svetu i kod nas. Tim Nove Galerije je ustupio autorkama i autorima prostor, kako bi važan događaj poput završne izložbe mogao da se održi. Maša je ukazala na probleme sa kojima se suočavaju umetnice i umetnici, među kojima se ističe nedostatak ateljea koji je važan aspekt nastajanja umetničkog rada.

Ambijent prostora Nove Galerije Vizuelnih Umetnosti-
Rad Ane Vujović iz kolekcije Nove Galerije

Prostor Nove Galerije je na sjajnoj lokaciji i divnog izgleda zbog čega članice tima ne žele da ga čuvaju za sebe, već ga otvaraju ka posetiocima, umetnicama i umetnicima pružajući im na taj način mesto za rad, čitanje, razgovor i boravak. Možete da posetite galeriju od ponedeljka do četvrtka od 16 do 20 časova, i pored aktuelne izložbe istražite i kolekciju Nove Galerije, radove u nastajanju koji se nalaze u ateljeima ili pronađete kutak za čitanje u bašti.

Planiraju da organizuju i umetničke rezidencije nakon neizvesne situacije izazvane virusom. Maša nam je otkrila da spremaju veliku izložbu umetnice Milice Rakić, planiranu za 6. septembar.

Izložba Mastered Out, „Prirodno- Artificijelno” vajara Bogdana Đukanovića

Bogdan Đukanović je vajar, i jedan od autora čiji je rad predstavljen na izložbi Mastered Out. Neočekivani dodir kamena obavijenog mahovinom i jarko crvene sfere istovremeno izaziva sukob i stanje mutualizma dva objekta.

Bogdan: Sakupljao sam elemente iz prirode kao što su delovi drveća ili kamenje. Radom pokušavam da istražim pojam opozicije, međustanja, neraskidive vibracije životnog okruženja i čovekovog uticaja. Iako je sfera od drveta, koji je prirodni materijal, sama crvena boja i gotovo savršeni oblik sfere ukazuju na artificijelnost koja je retka pojava u prirodi. Nataloženo iskustvo raste, menja se. Proces rasta prekidam, ili pokrećem, sukobom elemenata koji su istovremeno u pokretu.

Bogdan Đukanović

Kako je mahovina izgledala kada si kamen uneo u atelje?

Bogdan: U prvobitnom stanju mahovina je bila bujnija, životnija. Prirodno- Artificijelno je jedan od serije radova sa fokusom na istraživanje odlika određenih prirodnih materijala, njihove građe i promene. Paralelno sa izloženim radom sam ispitivao oniks, karakterističan po slojevitom nastajanju.

„Veza” Milice Rakočević

Transponovanjem elemenata arhitekture i prirodnog okruženja u skulpturu, Milica Rakočević stvara formu zagonetne tačke oslonca i nežnog izraza. Obli, izvijeni drveni segment skupture blago dodiruje elemente fiksirane na masivni zid, izazivajući kod posmatrača potrebu za propitivanjem sile teže i načina oslonca drvene forme. Osećaj čistine i prijatnosti nadovezuje se na tananost i skoro opipljivu mekoću rada „Veza”.

„Stigma” Andrej Sinadinović

Andrej Sinadinović istražuje raščlanivanje vizuelnih i emotivnih uticaja sveta u kome živi, radi i razmišlja. Opstajanje u urbanoj sredini, izraženo surovo i naporno, iziskuje potrebu za introspekcijom i odvajanjem od fizičkog. Virtuelna sredina koja postepeno postaje deo svakodnevnice, zajedno sa mehanizacijom i prelaskom iz prirodnog u urbano utiče na razvoj i percepciju pojedinca. Osećajna tenzičnost rada „Stigma”, istovremeno blagonaklono i preteći, ukazuje na odnos snage i nemoći.

„Rast” Nikite Živanović

Nikita Živanović se bavi ekološkim temama i poruke koje šalje su postojane. Na izložbi Mastered Out izložen je njen rad „Rast”.

Nikita: Iako radom ukazujem na određeni događaj, moje skulpture su uglavnom otvorene za tumačenje i vremenom sam saznala da posmatrači čitaju moj rad uz dodatna značenja. „Rast” je urađen u mermeru i predstavlja skulpturu foke koja je na sredini tela nasilno otvorena. Koristeći asocijativan naziv, upućujem na paradoks. Foka je modelovana prema pravoj životinji koja se uplela u plastični kanap koji je vremenom srastao sa njom i otvorio rane na njenom telu. Skulptura je posveta toj životinji i opomena za ljude.” 

Nikita Živanović pored svog rada

Misliš li da je moguće da se ekološka situacija promeni na bolje? Ili ćemo možda da srastemo, evoluiramo sa plastikom?

Ne dajem odgovore, ali se trudim da ukazujem i postavljam pitanja. Uspećemo kao društvo da popravimo situaciju ukoliko svi kolektivno razviju svest o ekologiji i značaju očuvanja okoline. Ima veliki broj pozitivnih inicijativa, ali istovremeno i neslavnih događaja. Nada je uvek tu, i potrudiću se da doprinesem koliko mogu.

„Slobodan” Sonje Beloš

Sonja: „Crvena lutka je rođena stegnuta, ali to nije mogla da bira. Zbog toga, vraća se u čauru da bi se rodila zrela. Slobodan je tu da je odmeni. Shvatio je da ozbiljnost nije nužna i da je mnogo važnije ostati živ.”

Sonja Beloš je pre Fakulteta likovnih umetnosti diplomirala na Akademiji Likovnih Umetnosti u Trebinju. Izloženim radom poetično predstavlja proces tranformacije, sazrevanja i krkhost tela.

Izložbu „Master Out” možete da posetite do 25. avgusta, svakog radnog dana od 16 do 20 časova, na adresi Krunska 60.

Preporučeni tekstovi

Svetski dan laboratorijskih životinja

Svetski dan laboratorijskih životinja

Kako bi se okončale patnje životinja koje se koriste za testiranje u laboratorijama širom sveta od 1979. godine, svakog 24. aprila, obeležava se Svetski dan laboratorijskih životinja

Pratite nas na:

6 Comments

 1. Zoran Ivanovic

  Divna izlozba,bravo

  Reply
 2. Vesna Bjelic Grancuski

  Bravo za umetnike

  Reply
 3. Slobodan Ivanovic

  Mogo mi se dopadaju radovi

  Reply
 4. Maja Glisic

  Prelepo! Bravo

  Reply
 5. Sonja Berar

  Dok imamo ovakve umjetnike, imamo buducnost

  Reply
 6. Sonja Berar

  Predivno je i vrlo nesvakidasnje

  Reply

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *