fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Deset hiljada koraka: Kafu mi, draga, ispeci

Nova kratka priča Filipa Grujića je tu!
Piše: Filip Grujić

1. March 2022

Avion iz Tripolija za Akru bio je spreman za poletanje. Jedna žena, sa pogrešno zakopčanim dugmetom na haljini, žustro je trčala iz toalata. U levoj ruci je nosila malo dete sa izrazito plavim očima, a na kolicima, zajedno sa koferima i svim stvarima koje je smatrala potrebnim za naredne četiri godine u Gani, gurala je drugog sina. Kada se približila gejtu i na pokvarenom italijanskom (posledica vremena provedenog u italijanskom logoru) obratila šalterskoj službenici iz Alitalije, postalo je jasno da se radi o mojoj babi sa svoja dva sina. Objasnila im je da već deset sati nikako nije stigla da ode u toalet, a da nije ponela još presvlaku i za sebe. Šalterska službenica se nasmejala i rekla da je avion čeka. Dok nije pronašla svoje sedište u avionu, putnici su je gledali besno, konačno našavši krivca za kašnjenje leta. Pokušala je svima da se izvini, pokazujući im na dvoje dece, ali nije bilo previše uspeha. Kapetan leta je konačno mogao da objavi polazak.

Pošto se moja baba izrazito plašila letenja (jedan od strahova koje sam svesrdno prihvatio i nasledio), odlučila je da zaustavi stjuardesu i zatraži od nje viski – dupli, po mogućstvu. Smestila je decu na svoja sedišta, vezala ih, pročitala im isečak iz putničke brošure avio – kompanije, jer su bajke stajale suviše duboko u tašni, a kad je videla da su zaspali, otpila je gutljaj – jedan, pa još jedan. Zapalila je cigaretu i osetila kako joj se telo opušta. Čak se usudila da pogleda kroz prozor; doduše, nije imala da vidi mnogo toga – pustinja je dosadna, a kamile suviše male da bi se videle sa deset hiljada metara nadmorske visine. Ubrzo zatim je zaspala. Htela je samo malo da zatvori oči, ali putovala je već osamnaest sati, pošto je letela iz Beograda za Dubrovnik, pa odatle do Rima i Tripolija, sve do Akre.

Probudilo ju je tapšanje putnika u avionu. Otvorila je oči ushićeno, misleći da su sleteli i da je preživela još jedan let. Pogledala je kroz prozor; i dalje prokleta pustinja. Okrenula se ka svojim sinovima – trogodišnji Miša je spavao, ali četvorogodišnjeg Alekse, mog budućeg oca, nigde nije bilo. Panično je, pomalo ošamućena, ustala sa svog mesta. Ugledala je mog budućeg oca kako stoji na sred aviona i peva stihove pesme „Kafu mi draga ispeci” od Predraga Cuneta Gojkovića, a svi su putnici, mahom crnci iz Gane i par belih diplomata, ne razumejući ni reč teksta, tapšali radosno u ritmu melodije.

– Aleksa, šta radiš to? – pitala je besno mog oca.

Ali on nije mario; pevao je grleno, iako nikad nije imao sluha, a osmesi putnika su bili sve veći; i ne samo to – imao je takta i kad treba da prestane, da ne dosadi publici. Nakon pesme se poklonio i radosno vratio na sedište. Ono što moja baba nije uspela izvinjenjem za kašnjenje, njen sin je uspeo pesmom.

Danas, moja baba se sa osmehom seća tog događaja, dok je moj otac posramljeno prekoreva; sramota ga je sopstvenog dečaštva.

Ako mene neko pita, ja mislim da je to dan kad se u njemu rodila želja da postane stručnjak za odnose s javnošću.

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *