fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹

Klasa koja pomera granice

Projekcija ispitnih filmova studenta druge godine filmske i televizijske režije Fakulteta dramskih umetnosti

8. April 2019

Projekcija ispitnih filmova studenta druge godine filmske i televizijske režije Fakulteta dramskih umetnosti održana je u sredu, 3. aprila u Dvorani kulturnog centra. Pojedinačni studentski projekti klase 2016. nastali pod mentorstvom profesora Ivana Stefanovića i asistenta Nikole Ležaića privuki su neočekivanu pažnju publike, te su kapaciteti bioskopske sale Kulturnog centra posle dužeg vremena premašeni za duplo. Gledaoci su kolektivnim aplauzijama i ovacijama upotpunili sam bioskopski doživljaj i sa oduševljenjem podržali mlade nade srpske kinematografije.

Klasa koja, po rečima profesora Ivana Stefanovića, zaista pomera granice samoinicijativno je organizovala projekciju, a ovo je ujedno prvo javno prikazivanje filmova studenta druge godine u istoriji fakulteta. Kroz vizuru nove generecije publika je imala priliku da se upozna sa šest filmskih ostvarenja različitih žanrova i poetika. Svojim filmovima uspeli su da uzdrmaju, zastraše, nasmeju i ganu, a ono što karakteriše njihove junake je neustrašivost sa kojom se bore za slobodu do poslednjeg daha. Gužva nije obeshrabrila publiku različite starosne dobi koja se tiskala po stepenicama i ćoškovima sale. Nakon pozdrava autora prikazani su filmovi: „Zdrav“ Branka Andrića, „Bakutra“ Doroteje Kovačević, „Ne daj se Bambina“ Luke Mihailovića, „Kompromis“ Siniše Cvetića, „Sandman“ Davida Jovanovića i „Mi smo videli leto“ Nikole Stojanovića

Zdrav (r. Branko Andrić) je potresna drama o mladom čoveku koji se nakon što je pušten iz psihijatrijske klinike vraća kući i biva suočen sa životom koji je ostavio iza sebe. Nemogućnost ostvarivanja emotivne povezanost vode ga u besciljno lutanje ulicama. Film problemtizuje samo koncept duševnog zdravlja u savremenom društvu i sveopštoj otuđenosti.

Uloge: Vladimir Gvojić, Strahinja Blažić, Mina Obradović i Gordana Đurđević Dimić


Aleksandar Bartol

Bakutra (r. Doroteja Kovačević), tragikomedija o zajedničkom životu brata i sestre koji žive u starom stanu sa bakom (Bakutrom). Izuzetna glumačka intrepretacija i eksperimentisanje na formalnom planu čine ovaj film autentičnim ostvarenjem koje zadire dublje u porodične odnose oslikavajući apatiju među mladima i poteškoće sa kojima se oni nose u procesu pronalaženja mesta u okviru sistemu.

Uloge: Srna Đenadić, Filip Hajduković,Olivera Kovačević, Luka Abramović


Đurđina Tomić

Ne daj se Bambina (r. Luka Mihailović), ljubavna idila dvoje mladih narušava se kada u njihov život ulazi Šećer i donosi demone iz prošlosti. Film preispituje način na koji surova pravila igre beogradskih bandi ulaze u sve segmente života njihovih članova, zadirući u prijateljske i ljubavne odnose.

Uloge: Miodrag Dragičević, Jovana Stojiljković, Mladen Sovilj

Kompromis (r. Siniša Cvetić), apsurdna priča o mladom čoveku koji dobija priliku da zaradi džeparac čuvajući mačku, međitim shvata da u zamenu za novac mora da pristane na „nepristojnu“ ponudu. Film se na metaforički način bavi kompromisima koje su ljudi prisiljeni da naprave kako bi igrali u okviri društvenih pravila zanemarujući osećaj lične vrednosti i doživljavajući sopstvenu emotivnost kao slabost.

Uloge: Igor Benčina, Jelena Trkulja, Tatjana Venčelovski, Aleksandar Kecman

“Sandman” (r. David Jovanović) je snolika drama o mladiću koji u kriznom životnom periodu preispituje odnos sa majkom, suočava se sa sećanjima i strahovima iz detinjstva i beži u fantaziju. Granica između realnosti i fantazije se višestruko potiru i umožavaju, a film preispituje relevantnost oba iskustva kao takva.

Uloge: Joakim Tasić, Ivana Zečević, Radmila Tomović, Vukašin Zdravković


Mladen Teofilović

Mi smo videli leto (r. Nikola Stojanović) prograšen je za najbolji kratki film na upravo završenom Martovskom festivalu. Priča prati devojku koja ostavlja svoj dosadašnji život iza sebe i odlazi iz zemlje. U umirućem gradu u Srbiji ona provodi poslednje dane sa dva prijatelja iz detinjstva suočavajući se sa težinom odlaska i kompleksnošću njihovih odnosa. Snolika atmosfera, vizuelno očaravajuća kamera i montažni ritam kojima se dočarava psihološko stanje junaka uz minimalno dijaloga čine ovaj film duboko meditativnim i emotivnim doživljajem.

Uloge: Jelena Tjapkin, Nikola Pavlović, Mario Vrećo


Mladen Teofilović

Nastavićemo da pratimo razvoj ove talentovane generacije, a naredna projekcija njihovih studentskih radova planira se za početak maja u većoj bioskopskoj sali.

 

Autorka teksta: Ivona Đurić

Preporučeni tekstovi

1236 dana bez presude

1236 dana bez presude

Na društvenim mrežama pokrenuta kampanja podrške za Milenu Radulović i 14 devojaka koje i dalje čekaju presudu

Svetski dan laboratorijskih životinja

Svetski dan laboratorijskih životinja

Kako bi se okončale patnje životinja koje se koriste za testiranje u laboratorijama širom sveta od 1979. godine, svakog 24. aprila, obeležava se Svetski dan laboratorijskih životinja

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *