fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Mašinski suncokret – trajno rešenje za besplatno grejanje u Srbiji?

Sunčeva energija koju prikuplja solarno postrojenje može da obezbedi besplatno grejanje tokom cele godine
Piše: Marija Milić

25. August 2022

Solarno postrojenje koje sakuplja i skladišti sunčevu energiju tokom leta, patentirao je profesor Vladan Petrović u selu Badnjevac kod Kragujevca.

Naime, u pitanju je revolucionarno rešenje koje, prema rečima profesora Vladan, može da obezbedi grejanje za čitavu Srbiju. Ovo solarno postrojenje, iliti mašinski suncokret, prikuplja sunčevu energiju tokom leta i u stanju je da je skladišti tokom šest meseci (dosadašnja solarna postrojenja bila su u stanju da energiju zadrže svega šest sati). Mašinski suncokret bi, samim tim, omogućio toplanama da rade isključivo uz upotrebu sunčeve enrgije koju prikupe u toku leta, dok bi u okviru ovog sistema mogao da se uradi i sistem grejanja na biomasu.

Suština postrojenja leži u tome što od aprila do novembra prikuplja sunčevu energiju, koju posle koristi za grejanje. Vladan je razvio novi akumulator toplote, čiji je specifični kapacitet akumulacije 450 kilovat-časova po kubiku. On drži energiju na 800 stepeni i tako čitavih šest meseci. Dosadašnji solarni paneli za devet sati grejanja sunca mogu da zadrže tu energiju samo na dodatnih šest časova, i to na 400 stepeni, što patent Vladana, nekadašnjeg profesora na Mašinskom fakultetu, čini daleko naprednijim.

Izvor toplote može da se koristi i u industriji za sušenje voća i povrća, hemijskoj ili industriji drveta, kao i za procese sterilizacije, pasterizacije, izbeljivanja ili pranja. Međutim, uprkos velikoj primenjivosti na mnoge grane privrede, Vladan, tokom posledjih 10 godina, nije uspeo da državi, odnosno, zvaničnicima, približi ovo inovativno rešenje, od kojeg bi svi građani imali ogromu korist, jer je pomenuto postrojenje u mogućnosti da obezbedi energiju svih 365 dana, tokom 24 sata dnevno.

„Srpske vlasti jednostavno nisu pokazale nikakav konkretan interes za ovo što radim, ali zato su zainteresovanost pokazale druge zemlje. Potpisao sam ugovor sa velikom kompanijom koja radi plutajuća ostrva. Oni u Monaku treba da realizuju veliki projekat, investiciju vrednu milijardu evra, za koju je potrebna solarna energija. Zainteresovani su za ovu tehnologiju i sve što je sa tim povezano žele da razvijaju“, svojevremeno je citiran Petrović u tekstu na sajtu portala B92.

U međuvremenu, potencijal projekta prepoznala je firma iz Norveške koja je sa profesorom zaključila ugovor. Isto tako, za ovaj projekat interesovali su se i pedstavnici 19 zemalja, poput Indije, Nemačke, Norveške, Švedske, Škotske, Engleske, Turske, Italije, koji su dolazili da se uvere u snagu postrojenja.

Porfesor Vladan je počeo sa izgradnjom pilot postorjenja još 2012. godine na svom imanju u blizini Kragujevca. Tada je, kako se navodi u tekstu na sajtu RTS-a, istakao da pilot verzija solarne toplane u Badnjevcu može da zagreva nekoliko stanova, kao i da se povećanjem prečnika koncentratora za samo jedan metar povećava broj stanova koji bi se zagrevao čak deset puta.

Ovaj mašinski inženjer, tada je objasnio da bi izgradnjom solarnih toplana u Srbiji za 10 do 15 godina, nakon otplate te investicije, građani mogli praktično besplatno zimi da greju svoje domove, odnosno plaćali bi samo troškove održavanja sistema, što nas navodi na sledeće razmišljanje: da su država i nadležni za ovu oblast u Srbiji bili spremni za inovacije, možda bismo već danas polako otplaćivali dug, a za par godina uživali besplatno grejanje uz pomoć solarnih postrojenja.

Cilj Srbije je da struja iz obnovljivih izvora energije dostigne 27% udela u ukupnoj proizvodnji i potrošnji. To je i obaveza prema Energetskoj zajednici, koja predstavlja okvir za integraciju u energetsko tržište Evropske unije. Upravo ovom obavezom nadležne institucije u Srbiji pravdaju visoke iznose za otkup struje od povlašćenih proizvođača, među kojima su vetroparkovi, elektrane na biomasu i biogas, solarne elektrane, ali i mini hidroelektrane. Profit, izgleda, i dalje odnosi primat u odnosu na ekologiju.

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *