fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹

Moji radovi su sažeti prikazi mojih dilema i iskustava

Razgovarali smo sa mladom umetnicom Teodorom Nešković povodom njene predstojeće izložbe Suvišna lepota
Piše: Marija Milić

30. March 2023

Mlada umetnica Teodora Nešković će u petak, 31. marta, otvoriti svoju samostalnu izložbu Suvišna lepota u Uličnoj galeriji. Njeni radovi su prepoznatljivi po karakterističnim likovima, a inspiracija za to su joj virdžine koje nakon smrti muškarca u porodici preuzimaju mušku ulogu, šišaju svoju kosu i menjaju haljinu za prsluk. Crteži su nalik na dečje, a u njima vidi brutalnu iskrenost, koju naglašava jarkim bojama. Lepotu života pronalazi u ljudima, a kroz izložbu se bavi upravo temom ženske lepote. Likove vrlo često izmešta u različite prostore, kako ih ona naziva – fetiše, dok u njima često vidi sebe.

Sa Teodorom Nešković razgovarali smo o predstojećoj izložbi, njenom viđenju umetničke scene i motivima koji inspirišu njeno stvaralaštvo.

U petak, 31. marta, u Uličnoj galeriji otvaraš svoju samostalnu izložbu, reci nam šta nas tamo očekuje, s obzirom na to da se izložba sastoji od više likovnih celina?

Teodora Nešković: Izložba se bavi temama ženske lepote i raznim kostimima koji su nam nametnuti. Likovne celine spaja sam prostor. Radovi se ulivaju jedni u druge, mešaju se sa scenografijom, a cela galerija postaje samostalan rad. Izložba je uvek više nego skup svojih delova.

Da li se možda nadovezuje na prethodnu izložbu koju si početkom godine imala u Kvaki 22?

Nemoguće je ne porediti ovu i prethodnu. Na prvi pogled ne dele motive, ali se kroz oba prožima istraživanje tema maštanja ili, klinički rečeno, deluzije. Mali svetovi koje svako stvara u svojoj glavi.

Suvišna lepota naziv je izložbe, kako bi nam ti opisala tu suvišnu lepotu, kako je ti doživljavaš i da li lepota može da bude suvišna?

Suvišna u smislu da nadjačava sve ostalo i odmaže u rasuđivanju, granica između subjektivnog i objektivnog se ruši. 

Zašto baš taj naziv izložbe?

Neko nosi previše nakita, od odsjaja ne možeš videti ni osobu, ni skupocene dragulje. Nešto što treba da ulepša i potencira zamenjuje i nadjačava.

U čemu ti pronalaziš lepotu života?

Lepotu pronalazim u ljudima. Svako donosi novu perspektivu, iznova i iznova sam iznenađena drugima.

Šta inspiriše tvoje stvaralaštvo? Šta za tebe predstavljaju likovi koje prenosiš na platno?

U njima vidim sebe, sažeti su prikazi mojih dilema i iskustva. Lični su, mada to nije svesno urađeno, već ne mogu pobeći od toga.

Koristiš jarke boje kako bi se izrazila, zašto?

Nisam suptilna osoba, pa ni umetnik.

Kako si došla do ideje i ove verzije autentičnih likova koje često slikaš i koji su veoma apstraktni, sa telom žene i, rekla bih, glavom muškarca?

U Crnoj Gori ako umre glava kuće i nema muškarca da ga zameni, žena postaje virdžina i preuzima ulogu muškarca. Šiša kosu i menja haljinu za prsluk.

Oni su takođe često u različitim prostorima (u cirkusu, ispred bazena, na krevetu), zašto ih izmeštaš u baš te prostore?

Likove izmeštam u razne fešte. Neizdrživa i dodirljiva atmosfera. Karnevaleska kao umetnički pravac i način života.

Tehnika kojom radiš pomalo podseća na dečje crteže, da li je to upravo ono što želiš da postigneš i šta te tu intrigira?

Zanimljiva mi je brutalna iskrenost u dečjim crtežima. Ako ih pitate da nacrtaju mamu i tatu, nacrtaće mamu debelu, a tatu proćelavog.

Pored slikarsta, baviš se vajarstvom korišćenjem silikonskih materijala; približi nam malo taj proces, šta te tu posebno privlači?

Silikon u plastičnim operacijama u mojim radovima se razlikuje samo što je u mojim delima silikon spolja.

Kakvo je tvoje viđenje naše umetničke scene iz ugla mlade umetnice?

Specifično za našu scenu je mešanje tradicionalnog slikarstva i slikarskih tehnika sa nedovoljno istraženim digitalnim svetom.

Šta nam pripremaš u budućnosti?

Spremam još svetova za istraživanje, ne znam ni sama šta je sledeći korak, ali sam uzbuđena.

Preporučeni tekstovi

Ne postoji nepotrebno znanje

Ne postoji nepotrebno znanje

Sa Žarkom Stevanovićem, čuvenim tragačem iz Potere popričali smo o kvizovima u Srbiji, kako onima na TV-u, tako i onim iz pabova

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *