fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Oblakoderov Leksikon: Jovana Gligorijević

Koja knjiga je na vas najviše uticala tokom odrastanja? Brat i ja smo zajedno do besvesti razvlačili Kunove Legende i mitove stare Grčke i svađali se oko toga ko su nam omiljeni bogovi i heroji grčke mitologije. Temom smo se zarazili slušajući Vladetu Jankovića u dečjim emisijama i mislim da smo oboje kroz te rasprave […]

20. October 2018

Koja knjiga je na vas najviše uticala tokom odrastanja?

Brat i ja smo zajedno do besvesti razvlačili Kunove Legende i mitove stare Grčke i svađali se oko toga ko su nam omiljeni bogovi i heroji grčke mitologije. Temom smo se zarazili slušajući Vladetu Jankovića u dečjim emisijama i mislim da smo oboje kroz te rasprave razvili veštinu polemisanja. Verovatno se zbog toga ni danas, kad se okupimo, iz naše kuće ne čuju normalne svađe kao u drugim familijama, nego perje leti oko npr. Obamakera ili Zakona o radu. Međutim, na mene lično najviše su uticale dve knjige. Prva je “Male žene” Lujze Mej Alkot i hrabra i drska Džo Marč. Prilično sam sigurna da živim od pisanja i imam kratku kosu samo zato što Džo Marč piše i ima kratku kosu. Druga je “Magareće godine” Branka Ćopića koju i danas ponekad ponovo čitam. To je knjiga o revoltu, protestu i ličnoj hrabrosti, o prijateljstvu i ujedinjavanju da bi se suprotstavilo autoritetu.

Tri knjige koje biste poneli na pusto ostrvo. 

Ne bih bila srećna na pustom ostrvu, tako da bih ponela Senekina “Pisma prijatelju” da lakše podnesem samoću (svi meni bliski ljudi znaju da, ako ikad završim u bolnici, ovo treba da spakuju zajedno sa pidžamom i papučama). Ponela bih bilo šta od Ante Tomića, jer je najduhovitiji pisac na ovim prostorima, da bih imala razlog da se smejem na pustom ostrvu. I na kraju, ponela bih neki priručnik o preživljavanju u prirodi – da bih preživela.

Ko je najveći pisac svih vremena?

Ju, ju, ju… Na ovo je nemoguće odgovoriti. Ne može biti samo jedan, jer kad bi postojao samo jedan, književnost i pisanje više ne bi imali smisla.

Koju knjigu je trebalo da pročitate, a niste?

Nikad nisam pročitala “Čarobni breg” Tomasa Mana, a sigurna sam da bi trebalo. Ponekad anketiram ljude da li sam sad, sa 35, možda prestara da ga pročitam.

Preporuka za čitanje uoči Sajma knjiga?

Mladim kolegama koje tek ulaze u novinarstvo uvek tutnem u ruke “Muku sa rečima” Milovana Danojlića. Mislim da je neophodna za svakoga ko želi da piše, u bilo kojoj formi ili žanru. Takođe – Hemingvej. Bilo šta od Hemingveja, jer je njegova struktura rečenice i preciznost izražavanja jednako maestralna kao i njegova veština pričanja priče.

Tagovi:

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *