fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹

Održan treći uređivački WikiGap maraton u Srbiji

Ambasada Švedske i Vikimedija Srbije su po treći put organizovali uređivački maraton Wiki Gap

10. March 2020

Ambasada Švedske i Vikimedija Srbije su u ponedeljak 9. marta, po treći put, organizovali uređivački maraton WikiGap sa namerom da se poveća vidljivost žena na Vikipediji i time smanji rodni jaz koji je prisutan na internetu.

„WikiGap se održava u 63 zemlje sveta. U Srbiji je tema današnje radionice bila priprema članaka o ženama koje su napravile razliku. Verujem da su mnoge žene bile zaslužne za brojna dobra dela, ali im do sada nije bila priznata ta zasluga. Ove radionice su odlična prilika da se stvari postave onako kako treba“, rekao je ambasador Švedske u Srbiji  Jan Lundin. On je dodao da, iako se podaci razlikuju po regionima, na internetu ima četvorostruko više članaka o muškarcima nego o ženama.

Ambasador Švedske Jan Lundin

WikiGap kampanju pokrenulo je Ministarstvo spoljnih poslova Švedske  u saradnji sa Vikimedijom Švedske pre dve godine, kada je upravo Beograd bio prvi grad u kome je organizovana takva radionica.

„Ako nemate dovoljno informacija, nećete ni biti svesni kolika je neravnopravnost između polova. U današnje vreme, ako niste vidljivi na jedan klik, ostaćete nevidljivi“ rekla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković. Ona je dodala da su žene manje vidljive upravo zato što još uvek nisu osvojile javnu sferu, bez obzira na velike pomake i dostignuća. „Zato je važno što imamo ljude koji su posvećeni ovom problemu, a to su Vikimedija Srbije i ambasada Švedske. Ovo je veliki posao koji su uradili za našu državu i društvo“ dodala je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković

Na Vikipediji su muškarci i autori najvećeg broja članaka – čak 90% tekstova pisali su muškarci.WikiGap, koji je održan u Srpsko-korejskom informatičkom pristupnom centru u okviru Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, ima za cilj da se napravi balans ravnopravnosti polova na internetu.

Treća radionica Wiki Gap okupila je dvadesetak urednika i urednica koje su za uspešno kreiranje članaka na Vikipediji obučavali predstavnici Vikimedije Srbija.

„Vi ste veoma specifična ciljna grupa, ona koja ima istinski uticaj na distribuciju informacija širom sveta. Nažalost, mnogo je više članaka o muškarcima nego o ženama. No, to se polako menja. Novi članci o znamenitim ženama širom sveta prevedeni su na 30 jezika. Impresivno je biti deo ove važne globalne akcije“, rekao je otvarajući uređivački maraton zamenik ambasadora Švedske Joakim Vern.

Zamenik ambasadora Švedske Joakim Vern

Nakon tri godine održavanja WikiGap uređivačkog maratona širom sveta, na internetu je sada 35.000novih članaka o znamenitim ženama i njihovim dostignućima. Njihove biografije dosegle su 160miliona pregleda.

U svetu radi više od 18.000 Viki urednika.

Vikipedija je najobimnija svetska onlajn enciklopedija sa najvećim brojem korisnika i njen sadržaj značajno utiče na informisanost građana. Ravnoteža između zastupljenosti polova je veoma važna i zbog toga se ova inicijativa održava u saradnji sa svim švedskim ambasadama u svetu.

Foto: Ambasada Švedske/Z. Petrović

Preporučeni tekstovi

1236 dana bez presude

1236 dana bez presude

Na društvenim mrežama pokrenuta kampanja podrške za Milenu Radulović i 14 devojaka koje i dalje čekaju presudu

Svetski dan laboratorijskih životinja

Svetski dan laboratorijskih životinja

Kako bi se okončale patnje životinja koje se koriste za testiranje u laboratorijama širom sveta od 1979. godine, svakog 24. aprila, obeležava se Svetski dan laboratorijskih životinja

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *